Η αναζωπύρωση του αντισημιτισμού τρομάζει την ενοχική Γερμανία: Ακυρώνονται εκδηλώσεις διεθνών προσωπικοτήτων που θεωρούνται υπερβολικά φιλο-παλαιστίνιοι

FILE PHOTO South African artist Candice Breitz stands in front of her piece ‘Grateful Dead Mounument’ at the Kunstmuseum in Stuttgart, Germany, EPA/FRANZISKA KRAUFMANN




Χρόνια δουλειάς για το τίποτα: η καλλιτέχνις Candice Breitz είδε την έκθεσή της στη γερμανική πόλη Saarbrücken να ακυρώνεται λόγω της θέσης της για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Δεν είναι η μόνη.

Στη Γερμανία, οι ηγέτες της οποίας έδειξαν ακλόνητη υποστήριξη στο Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν αφού οι συμμετέχοντες έκαναν σχόλια που θεωρήθηκαν υπερβολικά φιλοπαλαιστινιακά. Εάν οι διοργανωτές λένε ότι θέλουν να πολεμήσουν ενάντια στον αντισημιτισμό, ο οποίος έχει αναζωπυρωθεί στη Γερμανία από την έναρξη της σύγκρουσης, άλλες φωνές φοβούνται μια διάβρωση της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Σύμφωνα με την Candice Breitz, που είναι και η ίδια Εβραία, «τα γερμανικά ιδρύματα κινδυνεύουν να μη δέχονται όλο και περισσότερο να συνεργαστούν με πολιτικά δεσμευμένους καλλιτέχνες», και να προτιμούν καλλιτέχνες που είναι «υπάκουοι και απρόθυμοι να κάνουν κρίσιμες ερωτήσεις».

«Το μέλλον της σύγχρονης τέχνης στη Γερμανία θα μπορούσε να μοιάζει με το παρελθόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η καλλιτέχνιδα της οποίας η ακυρωμένη έκθεση ήταν μια εγκατάσταση βίντεο με εργάτες του σεξ στην γενέτειρά της τη Νότια Αφρική.

Ενώ άλλες χώρες έχουν δει ακυρώσεις εκδηλώσεων υπό παρόμοιες συνθήκες, η τάση στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα έντονη, σε μια χώρα όπου η ενοχή για το Ολοκαύτωμα φαίνεται μεγάλη. Η έκθεση της Candice Breitz επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Μουσείο του Saarland το 2024, πριν οι διοργανωτές ανακοινώσουν την ακύρωσή της τον Νοέμβριο. Το Ταμείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Saarland είπε ότι «δεν θα προσφέρει πλατφόρμα σε καλλιτέχνες που δεν αναγνωρίζουν τον τρόμο της Χαμάς ως πολιτισμική ρήξη ή που συνειδητά ή ασυνείδητα θολώνουν τα όρια μεταξύ νόμιμων και παράνομων πράξεων».

Η Candice Breitz ισχυρίστηκε ότι έχει καταδικάσει δημόσια την επίθεση της Χαμάς σε πολλές περιπτώσεις, καθώς και τη «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ. «Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά νομίζω ότι η συλλογική τιμωρία των πολιτών στη Γάζα δεν μπορεί να είναι η λύση», είπε η 51χρονη καλλιτέχνιδα.

«Η ιδέα ότι οποιοσδήποτε προοδευτικός Εβραίος σε αυτή τη χώρα μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος για αντισημιτισμό εκτός και αν καταγγείλει δημόσια τη Χαμάς είναι γελοία», πρόσθεσε

Η Ρωσοαμερικανίδα λογοτέχνιδα Masha Gessen–η οποία περιγράφει τον εαυτό της με την ουδέτερη αντωνυμία «iel»– επηρεάζεται επίσης. Την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να λάβει το διάσημο βραβείο Hannah Arendt για την πολιτική σκέψη. Αλλά αφού ένα από τα δοκίμιά της εμφανίστηκε στο New Yorker, συγκρίνοντας τη Λωρίδα της Γάζας με τα εβραϊκά γκέτο στην Ευρώπη κατά τη ναζιστική εποχή, ένα ίδρυμα που υποστήριξε το βραβείο χαρακτήρισε τα σχόλια «απαράδεκτα» και ακύρωσε την τελετή.

Ένα άλλο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο για τη Βρετανίδα συγγραφέα Sharon Dodua Otoo ακυρώθηκε λόγω κειμένου που υπέγραψε πριν από οκτώ χρόνια, η οποία σύμφωνα με τους κριτικούς υποστήριξε ένα κίνημα για μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ. Η μυθιστοριογράφος στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκε από αυτήν την αναφορά και, όπως πρότεινε, το έπαθλο των 15.000 ευρώ δωρίστηκε σε φιλανθρωπική πρωτοβουλία.

Η Berlinale of Photography, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί σε τρεις γερμανικές πόλεις το 2024, ακυρώθηκε μετά τη δημοσίευση φιλοπαλαιστινιακών μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα από έναν από τους επιμελητές της. Η υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροθ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ είναι θεμελιώδης αρχή» για τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι η διατήρηση των πολιτιστικών χώρων «ανοιχτών και ασφαλών για όλους» είναι μια πρόκληση, αλλά ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε». Η ακύρωση εκδηλώσεων ή βραβείων θα πρέπει να είναι «το τελευταίο βήμα, όχι το πρώτο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Γιατί η Αρβελέρ αμφισβητεί τoν Ανδρόνικο: Πού στηρίζει την πεποίθησή της ότι θαμμένος στην Βεργίνα είναι ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: