Μπίζνες για το πετρέλαιο στα παρασκήνια της Συνόδου για το Κλίμα: Αποκαλύψεις για τον «έντιμο μεσίτη» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

FILE PHOTO Sultan Al Jaber (C), the COP28 President-Designate EPA/BENJAMIN WESTHOFF




Ο Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, πρόεδρος της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, διέψευσε πληροφορίες που έφερε στη δημοσιότητα το BBC ότι έκανε κατάχρηση της θέσης του προσπαθώντας να υπογράψει συμφωνίες για το πετρέλαιο με άλλες κυβερνήσεις, την ώρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τη μεγαλύτερη συνάντηση συνέδρων [COP – Conference of the Parties] μέχρι σήμερα.

Ο ρόλος του Al Jaber είναι να ενεργεί ως «έντιμος μεσίτης» για τις 190 και πλέον κυβερνήσεις που συγκεντρώνονται στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα, με στόχο να τις οδηγήσει σε μια επιτυχή κατάληξη. Είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Adnoc, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, ρόλοι που ευλόγως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές ότι βρίσκονται σε σύγκρουση.

Αυτή την εβδομάδα το Centre for Climate Reporting, μια ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα, και το BBC δημοσίευσαν έγγραφα που φ’ερεται να δείχνουν ότι οι συναντήσεις της προεδρίας του Cop28 με άλλες κυβερνήσεις περιελάμβαναν και «σημεία συζήτησης» σχετικά με την πιθανή πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Adnoc.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στο Ντουμπάι, την παραμονή του συνεδρίου, ο Al Jaber είπε: «Οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης του έργου της προεδρίας του Cop28»

Και πρόσθεσε: «Πιστεύετε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή εγώ χρειαζόμαστε την προεδρία του Cop για να πάμε και να κλείσουμε καλύτερες συμφωνίες ή εμπορικές σχέσεις; Αυτή η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια έχει οικοδομηθεί πάνω στην ικανότητά της να χτίζει γέφυρες και να δημιουργεί σχέσεις και συνεργασίες».

Ομως Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας δεν ήταν ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση. Η Άλις Χάρισον, επικεφαλής της εκστρατείας για τα ορυκτά καύσιμα στο Global Witness, είπε: «Η διεθνής διαδικασία για το κλίμα έχει παραβιαστεί από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η διαρροή πρέπει να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της από καιρό απομυθοποιημένης ιδέας ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μπορεί να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στη λύση της κρίσης που η ίδια δημιούργησε».

Περισσότεροι από 160 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να φτάσουν στο Ντουμπάι την Πέμπτη και την Παρασκευή για να προσπαθήσουν να βάλουν τον κόσμο «σε καλό δρόμο» για την επίτευξη του στόχου περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στο 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία την Παρασκευή, θα παραστεί επίσης ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, όπως και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πρόεδροι, όπως ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας και ο Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας.

Ο Πάπας ακύρωσε την επίσκεψή του για λόγους υγείας, ενώ ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας δεν θα παραστούν, στέλνοτας στη θέση τους τους Τζον Κέρι και Σίε Ζενχουά.

Σχεδόν 100.000 εκπρόσωποι είναι εγγεγραμμένοι στο Cop28 και αναμένονται 400.000 επισκέπτες στην περιοχή της «πράσινης ζώνης» των εκθέσεων επιχειρήσεων και τεχνολογίας δίπλα στη σύνοδο κορυφής.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Μπλίνκεν και Λαβρόφ στο ίδιο τραπέζι στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ: Ο πρέσβης Κόλλιας αντί του ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: