Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και η εμπλοκή στην Πύλα προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού να επιδικάσει σε βάρος της Δημοκρατίας αποζημίωση καταθέτη για το κούρεμα καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα το 2013, η έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι αναφορές του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για το θέμα της Πύλας, είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου την Πέμπτη.

Επίσης προβάλλονται ιι διεργασίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η σύσκεψη της κυβέρνησης για εξέταση της προόδου για την εφαρμογή των κυρώσεων σε θέματα εσόδων από παράνομες δραστηριότητες,

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ούτε καρότο ούτε μαστίγιο» αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και γράφει ότι ούτε μαστίγιο ούτε καρότο κρατά η ΕΕ, όπως δήλωναν κάποιοι διπλωμάτες και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε απόφαση-σταθμό του Δικαστηρίου Λεμεσού, που δικαίωσε κουρεμένο καταθέτη της Λαϊκής Τράπεζας επιδικάζοντας αποζημιώσεις €780.000 σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται σε αναφορές του πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που χαρακτηρίζει το Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ως τον «μεγαλύτερο πολέμιο της λύσης».

O «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Απόφαση-καταπέλτης δικαιώνει κουρεμένο καταθέτη», αναφέρεται σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λεμεσού, το οποίο διαπίστωσε ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για το «κούρεμα» και έκρινε ότι ο καταθέτης δικαιούται αποζημίωση στον οποίο επεδίκασε το ποσό των €780.833.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προβλέπει για Δήμους με περισσότερα από 60 σχολεία, την εκλογή οκτώ σχολικών εφόρων και τον διορισμό άλλων πέντε από τα δημοτικά συμβούλια. Αλλού γράφει ότι τα τουρκικά τερτίπια και αξιώσεις κινδυνεύουν να τινάξουν τη συναντίληψη για τις αναπτύξεις στην περιοχή της Πύλας.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Τα βλέπει όλα ρόδινα» και γράφει ότι ούτε και χθες ξεκίνησαν οι εργασίες στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα, που διακόπηκαν μετά τις νέες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ μίλησε για «φυσιολογικές δυσκολίες».

Αλλού αναφέρεται στην προκήρυξη διαγωνισμού για ανάπλαση των πλατειών Ακρόπολης και Αλκής και σημειώνει ότι ξεκινά η μεταμόρφωση του κέντρου της Λάρνακας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ισραηλινή πολεμική μηχανή κατακτά σπιθαμή τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δραματική είναι η κατάσταση των αμάχων.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε απόγνωση οι δανειολήπτες. Σύγχυση και ολιγωρία δείχνει η κυβέρνηση», η «Χαραυγή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε ασάφειες και ερωτηματικά για τα νομοσχέδια που αφορούν τις εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και το «Ειδικό Δικαστήριο», ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρίχνει τη μπάλα στη Βουλή.

Αλλού γράφει ότι μετά ποσά που διατίθενται στο σχέδιο Θυμέλη 2024 πολύ λίγοι θεατρικοί φορείς μπορούν να επιβιώσουν σε μια περίοδο που τα έξοδα αυξάνονται κατακόρυφα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με αναφορές στο Κυπριακό.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Αποφασιστική δράση κατά της αποφυγής κυρώσεων» αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη διασφάλιση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό, ύστερα από σύσκεψη την πρόοδο σε σχέση με τις κυρώσεις.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατυπίες και παραβιάσεις στην εφαρμογή του σχεδίου για το Εθνικό Πάρκο του Ακάμα ήγειρε το ΑΚΕΛ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών που εκφράζονται από περιβαλλοντιστές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας εκσυγχρονισμένος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Δεκέλειας θα βοηθήσει στην πράσινη μετάβαση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σαββας
Λευκωσία, Κύπρος

Στο Παρίσι η πρόταση της Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς Γάζα: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει στη Διάσκεψη την κυπριακή πρωτοβουλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: