Η επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου είναι μια από τις πιο σοβαρές αποφάσεις για τον Τραμπ




Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, διεξάγει τους τελευταίους κύκλους συνομιλιών με τους υποψηφίους για την αντιπροεδρία του, ενώ αναμένεται ότι θ’ ανακοινώσει την τελική επιλογή του, αύριο στη Νέα Υόρκη.

“Θα κάνω την ανακοίνωση για τον υποψήφιο αντιπρόεδρό μου την Παρασκευή στις 11 το πρωί στο Μανχάταν. Οι λεπτομέρειες θ’ ακολουθήσουν”, ανέφερε ο Τραμπ σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter.

Μεταξύ του Πενς, του Γκίνγκριτς και του Κρίστι

Ο Τραμπ είχε πρόγευμα με τον κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς, ενώ αργότερα συνομίλησε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς. Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι μιλάει με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο σε καθημερινή βάση, ενώ ο 69χρονος γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς από την Αλαμπάμα, φαίνεται να είναι επίσης υποψήφιος για την αντιπροεδρία. Χθες, πήγε στο ξενοδοχείο Conrad Hotel στην Ιντιανάπολη, όπου βρισκόταν ο Τραμπ.

Πηγή από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ανέφερε ότι ο ίδιος δείχνει να επιλέγει τον Πενς. Ωστόσο είναι πάντοτε ορατό το ενδεχόμενο ν’ αλλάξει γνώμη. “Θα πρέπει ν’ ανακοινωθεί το όνομα για να κλείσει το θέμα”, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι στην ουσία ο Τραμπ προσπαθεί ν’ αποφασίσει μεταξύ του Πενς και του Γκίνγκριτς.

Το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στο Κλίβελαντ, όπου αναμένεται ν’ ανακοινωθεί και επίσημα η προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, ενώ η επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου, λίγο πριν από το συνέδριο λειτουργεί ως κίνητρο ενθουσιασμού μεταξύ των συνέδρων που υποστηρίζουν την εκάστοτε προεδρική υποψηφιότητα.

Στο μεταξύ αύριο λήγει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή του ο Πενς προκειμένου να δηλώσει πιθανή υποψηφιότητά του για νέα κυβερνητική θητεία στην Ιντιάνα. Ο ίδιος αισθάνεται κολακευμένος από το ενδεχόμενο να είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ. “Νομίζω ότι το σκέφτεται σοβαρά και αισθάνομαι κολακευμένος. Υπάρχουν σημαντικοί Αμερικανοί, η υποψηφιότητα των οποίων εξετάζεται και είναι τιμή μου που συμπεριλαμβάνομαι σε αυτή τη λίστα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πενς.

Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκτιμούν ότι ο Τραμπ σταθεροποιεί τις επιλογές του μεταξύ του Πενς, του Γκίνγκριτς και του Κρίστι. Κατά τις τελευταίες ημέρες έχει εμφανιστεί και με τους τρεις σε προεκλογικές εκδηλώσεις, καθώς καλείται να πάρει μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η οικογένεια Τραμπ

Μια ένδειξη για το πόσο σοβαρά εξετάζεται η υποψηφιότητα του Πενς για την αντιπροεδρία, είναι ότι ο Τραμπ προγευμάτισε στην οικία του κυβερνήτη, μαζί με την κόρη του, Ιβάνκα, το γαμπρό του, Τζάρεντ Κάσνερ, αλλά και τους γιους του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ Τραμπ. Τόσο ο Κάσνερ, όσο και οι γιοι του Τραμπ έχουν αναλάβει σοβαρή δράση στην εκστρατεία του Τραμπ.

Τα παιδιά του Τραμπ είχαν συνάντηση προχθές και με τον Κρίστι, ενώ η συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε από πηγή του περιβάλλοντός του. Η συνάντηση ήταν καλή, καθώς οι δύο πλευρές έχουν καλλιεργήσει τις σχέσεις τους, που είναι ήδη φιλικές.

Ο Τραμπ θέλει να επιλέξει για την αντιπροεδρία του, έναν υποψήφιο που διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία. Στο πλαίσιο της εκστρατείας του, ήταν μαζί με τον Πενς προχθές το βράδυ, στο Γουέστφιλντ της Ιντιάνα.

Μια καλή επιλογή

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, αναγνωρίζουν ότι ο Τραμπ πρέπει να κάνει μία δύσκολη επιλογή.

Ο 57χρονος Πενς έχει προηγούμενη θητεία στο Κογκρέσο, ενώ στο παρελθόν έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να είναι προεδρικός υποψήφιος. Η υποψηφιότητά του για την αντιπροεδρία θ’ αποτελέσει μία ασφαλή επιλογή για τον Τραμπ με δεδομένο την πολιτική επιρροή που ασκεί στους συντηρητικούς κύκλους του κόμματος, αλλά και την προηγούμενη πολιτική του εμπειρία. Παράλληλα, θα προσθέσει στην εκστρατεία του Τραμπ, μία πολιτική δυναμική με μεσοδυτικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Πενς βρίσκεται αντιμέτωπος με την επανεξέταση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία που προώθησε καθώς εκτιμάται ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων, ενώ θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια του για την ίδρυση ενός πρακτορείου ειδήσεων στην πολιτεία της Ιντιάνα.

“Το ιστορικό της επιλογής υποψήφιων αντιπροέδρων δηλώνει ότι σπάνια επηρεάζουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, επειδή ο Τραμπ δεν διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία και οι ψηφοφόροι δεν είναι σίγουροι για το πως θα σχηματίσει τη κυβέρνησή του, η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου από τον ίδιο, θα έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία απ΄ ότι συνήθως”, δηλώνει ο ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής, Τσάρλι Μπλακ. “Ο Πενς θα είναι μια ουσιαστικά καλή επιλογή με δεδομένη την εμπειρία του στην ομοσπονδιακή και πολιτειακή διοίκηση, αλλά και τη συμμετοχή του στο συντηρητικό κίνημα”, σημειώνει ο Μπλακ.

Ο δημοφιλής σύμβουλος

Ο Τραμπ αισθάνεται επίσης άνετα με τους Γκίνγκριτς και Κρίστι, το γεγονός αυτό είναι σημαντικό για τον ίδιο, αναφέρουν οι σύμβουλοί του. Τόσο ο Γκίνγκριτς όσο και ο Κρίστι έχουν υποστηρίξει τον Τραμπ στην σκληρή μάχη του, με το συντηρητικό πυρήνα ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Γκίνγκριτς είναι δημοφιλής μεταξύ των συμβούλων του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου επί της οξείας αντίληψης που έχει για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τις συμβουλές που δίνει. Ήταν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον στη δεκαετία του ’90, όταν επέτυχε μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πρόνοια, αλλά κι άλλες νομοθετικές αλλαγές. “Ο Τραμπ έχει συνδέσει την προεδρική υποψηφιότητά του, με τη δρομολόγηση επαναστατικών αλλαγών στην Ουάσινγκτον, δεν υπάρχει άλλος πιο κατάλληλος που να έχει επιτύχει επαναστατικές αλλαγές από τον Γκίνγκριτς”, δηλώνει ο πρώην εκπρόσωπός του, Ρικ Τάιλερ. “Στην περίπτωση που ο Τραμπ τον επιλέξει, θα ξέρω ότι οι προθέσεις του για μεταρρυθμίσεις στην Ουάσινγκτον είναι σοβαρές”, τονίζει.

Ωστόσο ο Γκίνγκριτς είναι 73 ετών, ενώ ο Τραμπ 70 ετών και θα υπάρξει πρόβλημα αποδοχής τους από τους ψηφοφόρους που είναι νέοι σε ηλικία, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Ο ομοϊδεάτης

Ο 53χρονος Κρίστι, υπήρξε αντίπαλος του Τραμπ στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος, ενώ εμφανίζεται ως ομοϊδεάτης του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση της Χίλαρι Κλίντον, στην προεκλογική περίοδο από σήμερα μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 8η Νοεμβρίου.

Η υπόθεση Νάνμπεργκ

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να “ξεφύγει” από τον παρορμητισμό του κι έτσι διεκδικεί δικαστική αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων από πρώην σύμβουλό του. Ο Τραμπ ξεκίνησε τις δικαστικές διαδικασίες κατά του Σαμ Νάνμπεργκ τον Μάιο, μετά την απόλυση του δεύτερου το 2015. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος κατηγορεί τον Νάνμπεργκ για παραβίαση των όρων εμπιστευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Reuters. “Είχε υπογράψει μία συμφωνία εμπιστευτικών όρων, την οποία παραβίαζε συστηματικά. Έτσι, αναλάβαμε δράση για να την καταγγείλουμε,” δήλωσε ο Άλαν Γκάρτεν σύμβουλος του Τραμπ κι εκπρόσωπός του στη δικαστική διαδικασία.

Ο Νάνμπεργκ δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Η υπόθεση έρχεται στην επικαιρότητα, καθώς ο Τραμπ στην εξέλιξη της προεκλογικής του εκστρατείας απέλυσε μια σειρά από υψηλόβαθμους συμβούλους του. Μεταξύ αυτών, ο πολιτικός διευθυντής της καμπάνιας του, Ρικ Γούλεϊ, αλλά και ο υπεύθυνος της εκστρατείας του, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι. Άλλα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, παραιτήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία.

Οι δικαστικές διαμάχες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, συμπεριλαμβανομένων των μηνύσεων που έχει δεχτεί για την υπόθεση της απάτης του λεγόμενου “Πανεπιστημίου Τραμπ”συχνά αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, προκαλώντας γενικότερες αρνητικές εντυπώσεις που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.

Ο Νάνμπεργκ από την πλευρά του κατηγορεί τον Τραμπ ότι κινήθηκε δικαστικά εναντίον του, προκειμένου να τον εκδικηθεί, καθώς εκδήλωσε την υποστήριξή του στον πρώην συνυποψήφιο του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Τεντ Κρουζ. Ο Κρουζ εγκατέλειψε την προεκλογική κούρσα στις αρχές Μαΐου.

Ανάγκη γόνιμη πολιτικής εμπειρίας….

Οι εξελίξεις στην προεκλογική εκστρατεία φανερώνουν τη σοβαρότητα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κάνει μέχρι αύριο την επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου του. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται του επιτρέπουν μέσω της επιλογής που θα κάνει να καλύψει ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της υποψηφιότητάς του, που εντοπίζεται στην έλλειψη προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας.

Παράλληλα, ο ίδιος μετά τη γνωστοποίηση του υποψηφίου αντιπροέδρου του, θα μπορεί να τονίζει τον “αντισυστημικό” χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, που ακριβώς στηρίζεται στο γεγονός της έλλειψης προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας, κάτι που τον διαφοροποιεί ουσιαστικά από τη “συστημική” Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι ο Τραμπ έχει άμεση ανάγκη από ουσιαστικές πολιτικές συμβουλές και γόνιμη εμπειρία επιρροής στους συντηρητικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προκειμένου να προφυλάσσεται από τις “δυσάρεστες εκπλήξεις” στις οποίες τον οδηγεί ο παρορμητικός εαυτός του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: