Μόνο στην Hellas Journal: Μέσα στο ταραγμένο μυαλό του μικρού “Σουλτάνου”!!! Όλες οι δηλώσεις του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν για το Ισραήλ και τον Νετανιάχου, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

FILE PHOTO Islamist President Recep Tayyip Erdoğan Turkish Presidency




Κατά την πάγια τακτική του, να ενημερώνει ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από επισκέψεις στο εξωτερικό, ο  πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών σήμερα απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σχεδόν αποκλειστικό θέμα των οποίων ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.

Καταγράφουμε εν προκειμένω μέρος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου από τις χειμαρρώδεις απαντήσεις του, με πηγή σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Hurriyet.

Ερώτηση: Όλος ο κόσμος αναρωτιέται τι θα συμβεί στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης, αν συμβεί. Πολλά διαφορετικά σενάρια αναφέρονται σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ στη Γάζα, μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης με τη μορφή μιας ειρηνευτικής δύναμης ή ενός μηχανισμού από αραβικές χώρες. Θα συμμετάσχει η Τουρκία σε αυτά τα σχέδια; Αναφορικά με θέματα όπως οι εγγυήσεις και μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη, η Τουρκία θα λάβει μέρος σε τέτοιους στρατιωτικούς σχηματισμούς; 

Erdogan: Μιλάμε για το θέμα της εγγύησης [σ.σ. σχεδίου λύσης μέσω εγγυητριών χωρών] συνεχώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν αυτά τα γεγονότα. Είπαμε, εάν ένα καθήκον εγγυητή ανήκει στην Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον αυτό, μπορούμε να είμαστε εγγυήτρια χώρα.

Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, η Αγγλία μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως και η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει λοιπόν παρόμοια δομή στη Γάζα; Τι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα;

Μπορούμε λοιπόν να αναλάβουμε και εκεί τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας. Τα γεγονότα θα δείξουν τι μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει μια διάσταση ασφάλειας, μια πολιτική διάσταση και μαζί μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση.

Υπάρχει μια δομή που διαμορφώνεται από το ιστορικό υπόβαθρο και εμείς ως Τουρκία πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα διαμορφώσει το παρόν και το μέλλον μέσα από την Ιστορία. 

[…] Κοιτάξτε, έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη των επιθέσεων. Βλέπουμε αυτήν τη στιγμή ότι οι εξελίξεις θα διαμορφώσουν περαιτέρω την κατάσταση εις βάρος του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν έκανε αυτό το αδίστακτο βήμα αυτεξούσιο. Όταν αναφερόμαστε στην Αμερική, δεν πρέπει να έρχεται στο μυαλό μόνο η ίδια η Αμερική. Κατά τη γνώμη μου, η Αμερική πρέπει να αξιολογηθεί ευρύτερα εντός της Δύσης. Ολόκληρη η Δύση, ειδικά η Αμερική, βρίσκεται τώρα στο πλευρό του Ισραήλ. Όταν θα τελειώσουν όλα αυτά που συμβαίνουν, εμείς θα θέλαμε η Γάζα να γίνει μια ειρηνική περιοχή και να έχει την πλήρη γεωγραφική της έκταση με βάση τα σύνορα του 1967,  σαν ένα αναπόσπαστο μέρος ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με γεωγραφική ακεραιότητα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.. […] . Μιλάμε για αυτά τα θέματα με όλους τους ηγέτες που συναντάμε και τους λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή εάν δεν εδραιωθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη. Αυτό το γνωρίζουν επίσης και τα κράτη που κλείνουν τα μάτια στις σφαγές του Ισραήλ και το υποστηρίζουν, διακινδυνεύοντας ακόμη και να παραβιάσουν τις αξίες που υπερασπίζονται. Υποστηρίζουμε λύσεις που θα φέρουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Δεν υποστηρίζουμε σχέδια που θα καταστρέψουν περαιτέρω τις ζωές των Παλαιστινίων και θα τους διαγράψουν σταδιακά από τη σκηνή της ιστορίας. Οι φόρμουλες που κάνουν πιο απερίσκεπτο το Ισραήλ […] δεν είναι λύση για εμάς, αλλά πηγή αδιεξόδου.

Ερώτηση: Η διπλωματική σας κινητικότητα σχετικά με τη Γάζα συνεχίζεται από την πρώτη στιγμή. Στην τελευταία σας ομιλία, είπατε: «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει». Ποια μέθοδος πρέπει να ακολουθηθεί για αυτό; 

ErdoganΥπάρχει μια Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ αυτόν τον μήνα. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτούμε και το Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για κρίσιμες επισκέψεις σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ο Πρόεδρος του Ιράν, κ. Ibrahim Reisi, θα έρθει στο τέλος αυτού του μήνα και θα έχουμε συνάντηση μαζί του. Μέχρι στιγμής, είχαμε πολλές συναντήσεις με φίλους συνομιλητές μας. Συναντιόμαστε με όλους από ανατολή και δύση, από βορρά έως νότο και προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε. — Η διεθνής κοινότητα, η οποία είναι ανίκανη να συγκρατήσει την ανομία του Ισραήλ, αγνοεί τις δικές της αρχές. Σαν να μην έφτανε η αγνόηση της σφαγής των Παλαιστινίων, κάνουν αγώνα δρόμου για να αγκαλιάσουν το Ισραήλ και να το ενθαρρύνουν να σκοτώσει κι άλλα μωρά. Τα μπουντρούμια όπου φυλακίζουν τη συνείδησή τους θα είναι αύριο γι’ αυτούς τοίχοι ντροπής. Τα δυτικά κράτη, τα οποία σκύβουν το κεφάλι όταν τους υπενθυμίζουν τις σφαγές που προηγουμένως συγχωρούσαν, θα συντριβούν κάτω από τη ντροπή της στάσης τους απέναντι στη σφαγή της Γάζας. — Φωνάζουμε: Πού είναι η δικαιοσύνη; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Βλέπετε όμως ότι ακόμα κι αν οι κρατικοί διαχειριστές σιωπούν, ο λαός δεν σιωπά. Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια στους δρόμους της Ευρώπης, ο κόσμος συνεχίζει να διεκδικεί δικαιοσύνη στις πλατείες. Ορισμένες χώρες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ανεκτικές με μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, προσπάθησαν ακόμη και να απαγορεύσουν την παλαιστινιακή σημαία, το σύμβολο ενός λαού. Ευτυχώς, οι ευσυνείδητοι ανθρωποι αγνόησαν αυτές τις απαγορεύσεις.

Ερχόμενοι στο θέμα τι δρόμο θα ακολουθήσουμε. Το Ισραήλ έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος βήμα. Μπορώ να πω ότι ουσιαστικά έτσι σκοτείνιασε το δικό του μέλλον. Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και εκτός Ισραήλ. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι [το Ισραήλ] να κάνει ένα βήμα πίσω και να σταματήσει όλο αυτό. Φυσικά, ο υπ’ αριθμόν ένα υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και έχει ξεκινήσει ο λόγος εναντίον του Νετανιάχου στο Ισραήλ. Τον κρίνει και η παγκόσμια πολιτική σκηνή.  — Το πιο σημαντικό είναι ότι 121 χώρες τάχθηκαν ενάντια στο Ισραήλ και όσους είναι μαζί του στην ψηφοφορία που έγινε στα Ηνωμένα Έθνη για έκτακτη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Μόνο 45 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και 14 χώρες τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ. Αν εξαιρέσεις την Αμερική, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανείς στο πλευρό του Ισραήλ. Τι δείχνει αυτό; Αυτό δείχνει πως ακόμα κι αν έχεις όσα όπλα θέλεις, όσα λεφτά θέλεις, δεν είναι αρκετά. Η ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη ήταν πολύ σημαντική από αυτές τις απόψεις. Στην πραγματικότητα, αυτή η ψηφοφορία είναι μια καταγραφή. Και σε αυτήν το Ισραήλ απέτυχε. Παρόμοιες ψηφοφορίες γίνονταν και πριν, αλλά κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στο Ισραήλ. Τώρα όμως έγινε. Είπα κάτι στην ομιλία μου στο συλλαλητήριο της Παλαιστίνης [29/10]:

Ανακοίνωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο. Το παγκόσμιο σύστημα και το διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζουν τώρα μια δύσκολη δοκιμασία. Εάν  δεν μπορέσουν να σταματήσουν το Ισραήλ και αν το Ισραήλ δεν λογοδοτήσει για ό,τι έχει γίνει, η ήδη φθίνουσα εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο διεθνές δίκαιο και το παγκόσμιο σύστημα θα αρχίσει να εξαφανίζεται. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιβάλουμε το διεθνές δίκαιο και να τιμωρηθούν τα εγκλήματα πολέμου.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτόν τον πόλεμο η Τουρκία είναι η οδός για έναν ηθικό συμβιβασμό. Η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που φώναξαν ότι αυτή η σφαγή δεν ήταν πόλεμος, αλλά γενοκτονία […] Για το άνοιγμα της Αιγυπτιακής Πύλης Ραφα η συνειδησιακή πίεση ασκήθηκε και από την Τουρκία. Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, υπάρχουν περισσότεροι από 9 χιλιάδες μάρτυρες και 3 χιλιάδες 826 από αυτούς είναι παιδιά […] Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία πίεσης για κατάπαυση του πυρός;

Erdogan: Δυστυχώς, στο θέμα την κατάπαυσης του πυρός, τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών χωρίζονται επί του παρόντος στα δύο: Οι 121 χώρες που ψήφισαν ‘ναι’ στην ψηφοφορία του ΟΗΕ είναι αυτές που θέλουν κατάπαυση του πυρός με υγιή τρόπο, κατά τη γνώμη μου. 45 χώρες παραμένουν αναποφάσιστες. 14 χώρες λένε όχι στην κατάπαυση του πυρός. […] Αποδίδω μεγάλη σημασία στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ. Στο Ριάντ, θα αναλάβουμε την ευθύνη για κατάπαυση του πυρός και θα κάνουμε την προκαταρκτική εργασία για το τι πρέπει να συμβεί από πλευράς διαδικασίας και ουσίας σε αυτήν την κατάπαυση του πυρός. […] Φυσικά, σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η στάση των χωρών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Οι χώρες που θα προσελκύσουμε στο πλευρό μας από τις 121 χώρες που ψήφισαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός είναι σημαντικό ζήτημα. […] Τώρα ο κόσμος πρέπει να ακούσει τις κραυγές των Παλαιστίνιων παιδιών. Είναι καθήκον μας να απλώσουμε χέρι βοηθείας σε αυτούς τους αθώους και καταπιεσμένους ανθρώπους. Αυτό είναι ανθρώπινο καθήκον. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία τους να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά στη δική τους γη. Θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε αυτό το αίτημα και θα απλώνουμε το χέρι της βοηθείας μας.

[…] Μαζί με εμάς, το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιούν επίσης δραστηριότητες προσφοράς βοήθειας. Οι φίλοι μας που πήγαν στην περιοχή αναζητούν λύσεις για την περίθαλψη των τραυματιών. […] Προτεραιότητά μας είναι αυτή τη στιγμή να φτάσει όλη η βοήθεια στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ δεν το επιτρέπει. Μίλησα με τον Πρόεδρό μας της AFAD. Το πρόβλημα συνεχιζόταν μέχρι και σήμερα. Οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα χειροτερεύουν. Ειδικά το πρόβλημα του πόσιμου νερού προκαλεί εμφάνιση ασθενειών. Υπάρχει πρόβλημα αποχέτευσης. Αντέχουν οι υπόνομοι τόσες βόμβες; Το Ισραήλ σκόπιμα επιδιώκει να καταρρεύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα και η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια σε αυτή τη σκληρότητα, αφήνοντας πολίτες, ασθενείς και μωρά που χρειάζονται φροντίδα να πεθάνουν.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, εσείς, ένας ηγέτης που μιλήσατε και με τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, που διαδραματίσατε σημαντικό ρόλο […] σε αυτόν τον πόλεμο, είστε και πάλι ένας ηγέτης που μιλάει και με τις δύο πλευρές. Θα διαδραματίσετε κάποιο ρόλο για την επίτευξη της ειρήνης και σε αυτόν τον πόλεμο; Ή μήπως μετά από αυτές τις σφαγές το Ισραήλ έπαψε να αποτελεί συνομιλητή για εσάς; Θα συνομιλούσατε με το Ισραήλ;

ErdoganΕγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω καθόλου επαφές. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο İbrahim Kalın, συνομιλεί με την ισραηλινή πλευρά. Βέβαια, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς. Να σας πω το εξής, ο Νετανιάχου δεν είναι με κανέναν τρόπο κάποιος που θα μπορούσε να είναι συνομιλητής μας. Τον σβήσαμε, τον πετάξαμε. Για το συγκεκριμένο θέμα θα λάβω την απόφασή μου μετά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ας δούμε την ατμόσφαιρα εκεί. Ωστόσο, πέρα από αυτό, δεν είναι δυνατόν να διακοπούν εντελώς οι δεσμοί, ιδίως στη διεθνή διπλωματία. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα της διπλωματίας με τον Hakan Fidan, τον υπουργό Εξωτερικών, τον İbrahim Kalın, τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών, και τους συναδέλφους μου υπουργούς, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ο βασικός μας στόχος είναι να επιτευχθεί μια οριστική ειρήνη στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα. – Καταβάλλουμε προσπάθειες και αναπτύσσουμε φόρμουλες για το σκοπό αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις προκειμένου να το διασφαλίσουμε αυτό, θέλουμε, για παράδειγμα, να συγκεντρώσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια διάσκεψη.

Ερώτηση: Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε [σ.σ. σχετική δήλωση Προέδρου Macron, 3/11] ότι ενδέχεται να οργανωθεί σύντομα μια ειρηνευτική διάσκεψη με στόχο να τερματιστεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ωστόσο δεν θεωρούν ότι η Χαμάς θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε μια τέτοια διάσκεψη. Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με αυτό;

Erdogan: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ή άλλως όλο αυτό το διάστημα διαδραμάτισε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρότεινε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση. Ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε η Γερμανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Γαλλία, δυστυχώς κανένας από αυτούς δεν επέδειξε μια δίκαιη στάση αυτήν την περίοδο. — Έτσι και αλλιώς, βέβαια, δεν ήταν δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι άλλο θα μπορούσατε να περιμένετε από έναν οργανισμό που για πάνω από 50 χρόνια κρατάει μια χώρα όπως η Τουρκία σε αναμονή στο κατώφλι του; Επομένως, εμείς όσο κι αν λέμε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ένας δίκαιος κόσμος, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ας μην περιμένουμε καμία δίκαιη στάση. Διότι προσέξτε ποιος τάσσεται σήμερα στο πλευρό του Ισραήλ ενώ παράλληλα μένει εκτός διπλωματικών διαδικασιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση! Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί σοβαρά. — Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει πρώτα απ’ όλα να σκεφτεί καλά το ζήτημα της εμπιστοσύνης στο διεθνές δίκαιο και τις παγκόσμιες αξίες για τις οποίες μιλάει με κάθε ευκαιρία. […] Πρέπει να λογοδοτήσουν στους λαούς που εκπροσωπούν, να πουν για ποιο λόγο δεν μπόρεσαν να καλέσουν την ισραηλινή διοίκηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στο Ισραήλ. Ερωτώ: Ποιο είναι το σχέδιο επίλυσης που προτείνει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; […]Το να συμμετάσχει μόνο το Ισραήλ στην ειρηνευτική διάσκεψη και να επιβληθεί αυτό που θέλει ως λύση; Να ανοίξει ο δρόμος για πλήρη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, τερματίζοντας ουσιαστικά την ύπαρξη της Παλαιστίνης; Θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ειρήνη μια διάσκεψη στην οποία δεν θα συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη. Δεν είναι ώρα για ανούσια βαβούρα, είναι ώρα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στη ζωή.

Ερώτηση: […] Η Ευρώπη και η Αμερική ενεργούν όχι απλά ως υποστηρικτές του Ισραήλ, αλλά ως κράτη που βρίσκονται υπό τις διαταγές του.  Όλοι αυτοί που μιλούσαν ανέκαθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία, το διεθνές δίκαιο, αυτά τα πολιτισμένα κράτη, γιατί εξακολουθούν να σιωπούν απέναντι στη βαρβαρότητα του Ισραήλ; Σε τι αποδίδετε αυτή τη σιωπή; Πιστεύετε ότι η Ευρώπη και η Αμερική έχουν χρέος προς το Ισραήλ;

Erdogan: Αν θυμάστε, στην ομιλία μου το Σάββατο [28/11, Συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη], χρησιμοποίησα μια φράση. «Όλοι τους έχουν ηθικό χρέος στο Ισραήλ. Αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα χρέος προς το Ισραήλ». Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη δήλωση από αυτή. Η Γερμανία πληρώνει, πληρώνει κι ακόμα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος. Είναι πολύ ξεκάθαρο και σαφές. Το ίδιο και οι υπόλοιποι. Κάποιοι πολιτικοί εκεί, με τους οποίους έχουμε στενή επαφή, λένε: «Εμείς έχουμε χρέος στο Ισραήλ, είναι σαφές ότι πληρώνουμε αυτό το χρέος». Δεν θα αναφέρω ονόματα. Ένας Γερμανός πολιτικός, με τον οποίο διατηρώ πολύ ειλικρινείς σχέσεις, λέει «έχουμε χρέος». Το Ολοκαύτωμα. Τώρα πληρώνουν αυτό το χρέος. — Στην Ευρώπη γράφεται η ιστορία των δύο μέτρων και δύο σταθμών, της ανηθικότητας και της ανομίας. Σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό που έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά των Εβραίων τους έδεσε τα πόδια και τους έφερε στο σημείο να αρνούνται τον εαυτό τους. […] Τι κάνει την Ευρώπη τόσο τυφλή που δεν μπορεί να δει τις βόμβες που πέφτουν στη Γάζα; Τι είδους ηθικό χρέος είναι αυτό που επιτρέπει να αγνοηθούν αυτές οι ειδεχθείς, απάνθρωπες σφαγές, σφαγές τόσο μεγάλες ώστε να μην επιτρέπεται να ψάξουμε εκείνες τις εποχές; Αν αύριο, Θεός φυλάξοι, μια ευρωπαϊκή χώρα γινόταν μάρτυρας παρόμοιων σφαγών, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπαιρνε θέση ανάλογα με το αν χρωστάει ή όχι στον δράστη της σφαγής! Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβη στη καρδιά της Ευρώπης στο παρελθόν, στη Βοσνία και τη Σρεμπρένιτσα, και πώς οι ευρωπαϊκές χώρες σιώπησαν και έκαναν τα στραβά μάτια στη σφαγή, όπως ακριβώς κάνουν και σήμερα. — Επομένως, γι’ αυτό είπα ότι δεν χρωστάμε, δεν έχουμε ηθικό χρέος σε κανέναν. Δεν έχουμε στο παρελθόν μας καμία ντροπή που να μας βαραίνει και να δημιουργεί ένα ηθικό χρέος.

Ερώτηση: Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε αναφορές στην Torah από την αρχή των επιθέσεων στη Γάζα. […] Δεν είναι η Ρωσία και η Κίνα, ειδικά ο ισλαμικός κόσμος αρκετά ισχυροί για να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο; […]

Erdogan: Σημασία έχει για ποια Torah μιλάει. Είναι η αυθεντική Torah; Δεν είναι δυνατόν ο Νετανιάχου να ενεργεί σύμφωνα με την αυθεντική Torah. Γιατί δεν είναι αυθεντικός. […] Ο άνθρωπος σηκώνεται, μιλάει για την Τορά και την επόμενη μέρα μιλάει για τη Βίβλο. Ούτε η Βίβλος ούτε η Τορά ούτε οι Ψαλμοί όμως δέχονται αυτά που κάνει. Στην πραγματικότητα, το Ιερό Κοράνι είναι η πιο γνήσια και αδιάφθορη πηγή αλήθειας που υπάρχει σήμερα. […] Πρέπει να ειπωθεί στους ανθρώπους ότι η βαρβαρότητα του Ισραήλ δεν έχει θέση όχι μόνο στην Τορά αλλά σε καμία πίστη. — Ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει την αντίδραση του ισραηλινού λαού και έχει χάσει την υποστήριξη των πολιτών του. Θέλουν να βρουν υποστήριξη για τις σφαγές τους παραθέτοντας την Τορά και χρησιμοποιώντας θρησκευτικούς όρους. Αυτό που κάνει αυτό το άτομο είναι, στην πραγματικότητα, καθαρά δουλειά δημοσίων σχέσεων, μια λαϊκιστική προσέγγιση. Η ισραηλινή διοίκηση σφετερίζεται συστηματικά τα σπίτια, τους δρόμους, τους χώρους εργασίας και τους χώρους διαβίωσης των Παλαιστινίων. Εφαρμόζονται πρακτικές που δεν τους δίνουν δικαίωμα στη ζωή. Η κατοχή έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη με την εγκατάσταση εισβολέων, που ονομάζονται έποικοι, στα σπίτια των Παλαιστινίων. — Θέλουν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός με θρησκευτικές δηλώσεις. […]

Ερώτηση: Το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, έχετε κάνει κατά καιρούς αξιολογήσεις για το εάν η Σουηδία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Εκπληρώθηκαν τελικά οι προσδοκίες της Τουρκίας; Ταυτόχρονα, ποια είναι η τελευταία κατάσταση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τα F-16 με τις ΗΠΑ;

Erdogan: Το πιο σημαντικό από τις προσδοκίες μας ήταν οι διαδηλώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στους δρόμους της Στοκχόλμης. Μιλήσαμε γι’ αυτό με τον κ. Πρωθυπουργό. Μας είπαν επίσης ότι άνοιξαν το δρόμο για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία από τη Σουηδία, και είναι αλήθεια ότι έκαναν αυτά τα βήματα. Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα σχετικά με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Σουηδία. Δεν έχει γίνει κανένα βήμα. Καθήκον μας ήταν να παραπέμψουμε κατ’ αρχάς αυτό το θέμα στη Βουλή και το κάναμε. Τώρα, στο Κοινοβούλιο, ως Λαϊκή Συμμαχία [σ.σ. συνασπισμός κομμάτων τουρκικής Κυβέρνησης], θα συνεχίσουμε το έργο μας εκεί.

Τις προάλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μου έστειλε ένα μικρό ευχαριστήριο μήνυμα. Παρακολουθεί επίσης στενά αυτές τις διαδικασίες. Λέει ότι θεωρεί θετικό το βήμα μου να στείλω αυτό το θέμα στη Βουλή. Του έστειλα κι εγώ νέα. Του είπα πως από εδώ και πέρα ​​το θέμα ανήκει στη βουλή. Εάν η Αμερική έχει μια Βουλή των Αντιπροσώπων και μια Γερουσία, έχουμε κι εμείς επίσης μια Βουλή. Θα δούμε λοιπόν τι ερμηνείες και τι συζητήσεις θα κάνει για το θέμα αυτό το Κοινοβούλιο μας. Όπως γνωρίζετε, τώρα είναι η περίοδος του προϋπολογισμού. Η Βουλή θα επικεντρωθεί εντατικά στον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή, αλλά τώρα έρχεται η ώρα της Ολομέλειας. Οι εργασίες της Ολομέλειας δεν είναι τόσο σύντομες στον Προϋπολογισμό μας. Αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται. Σε αυτό το σημείο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας. Αρκεί αυτοί που βρίσκονται απέναντί μας να μας προσεγγίσουν θετικά.#

Τα σχετικά με την ενημέρωση Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος σήμερα δημοσιεύματα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες είναι πανομοιότυπου περιεχομένου. Αποκλίνουν ωστόσο ως προς την έμφαση μέσω των τίτλων τους.

Ενδεικτικά:

Hurriyet και Anadolu «Ο Νετανιάχου δεν είναι με κανέναν τρόπο συνομιλητής μας. Τον σβήσαμε»

Sabah «Έμφαση Προέδρου Ερντογάν στην [Τουρκία ως] ‘εγγυήτρια δύναμη’ — Η Δύση πληρώνει το ηθικό της χρέος στο Ισραήλ»

Milliyet «’Στρατιωτική ειρηνευτική’ δύναμη στη Γάζα! Η απάντηση Ερντογάν για το ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων τράβηξε την προσοχή»

Sözcü [αντιπολιτευόμενη] «Ερντογάν: Τον σβήσαμε και τον πετάξαμε»

Χωρίς τη Χαμάς η επόμενη μέρα της Γάζας και με τη «βούλα» των Αραβικών χωρών: Συμφωνία με τον Μπλίνκεν με το βλέμμα στη λύση των δύο κρατών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: