Έφτασαν στο Ισραήλ οι Αμερικανίδες όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα: Διαπραγματευόμαστε την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων, λέει η Χαμάς

The US embassy in Jerusalem has released a picture Natalie and Judith Raanan – the two freed American hostages – speaking to US President Joe Biden over the phone. Photo by US EMBASSY in Jerusalem @ X




Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό γύρω στις 10 το βράδυ από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι δυο Αμερικανίδες που απελευθέρωσε η Χαμάς από τη Γάζα, έφτασαν στο Ισραήλ, η τρομοκρατική οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι συζητά την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Μια Αμερικανίδα και η 18χρονη κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» είχε πει  ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα, προσθέτοντας ότι η οργάνωση «ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων».]

 

  • Μητέρα και κόρη βρίσκονται πλέον σε στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.

  • Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν τις δυο απελευθερωθείσες ως την  Τζουντιθ Ραανάν και την κόρη της Νάταλι Ραανάν, κατοίκους του Έβανστον του Ιλινόις έξω από το Σικάγο και ήρθαν στο Ισραήλ αυτόν τον μήνα για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια συγγενή τους και την περίοδο των εβραίων διακοπών, σύμφωνα με τον ραβίνο τους.

Η οικογένεια Ρααναν γιόρταζε σε ένα κιμπούτς στο Ισραήλ περίπου ένα μίλι από τα σύνορα της Γάζας όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι οι όμηροι απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ».

Η απελευθέρωσή τους έχει επίσης ως στόχο «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του (Τζο) Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του (σ.σ. για τη Χαμάς) είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι», πρόσθεσε ο Άμπου Ουμπάιντα σε αυτήν την ανακοίνωση.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά 200 ομήρους και ότι άλλοι 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Λέει επίσης ότι περισσότεροι από 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Χαμάς: Συνομιλίες και για άλλους ομήρους

Η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με «διαμεσολαβητές» για να απελευθερωθούν οι «άμαχοι» όμηροι που απήχθησαν κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και σήμερα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, μητέρας και κόρης, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δηλώνει ότι «εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές για να εφαρμόσει την απόφαση του κινήματος να κλείσει τον φάκελο των πολιτών (ομήρων), όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Οι δύο γυναίκες είναι οι πρώτοι όμηροι που απελευθερώνονται από τη Χαμάς.

Από την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «πανευτυχής» για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων.

«Οι συμπατριώτισσες μας βίωσαν μια τρομερή δοκιμασία τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους» ανέφερε, ευχαριστώντας το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους.

Υποσχέθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί όμηροι.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/The Times Of Israel

 

Με Captagon στις τσέπες οι τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν στο Ισραήλ: Το χάπι της τζιχάντ και της μανίας, «ευγενική χορηγία» του Άσαντ και της Χεζμπολάχ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: