Νύχτα-τρόμου στη Γάζα δυναμιτίζει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς ύστερα από επίθεση “αγνώστων” σε νοσοκομείο* To βομβάρδισαν Παλαιστίνιοι ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός

FILE PHOTO: Palestinian children wounded in an Israeli bombardment are treated in a hospital in Khan Younis, in the southern Gaza Strip, 17 October 2023. EPA/HAITHAM IMAD




Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους, αυτό που έγινε σήμερα ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Μαχμούντ Μπάσαλ.

«Αυτό που συνέβη είναι γενοκτονία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πλέον αποδεκτή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Εικόνες από το νοσοκομείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν διαμελισμένα πτώματα ανάμεσα στα ερείπια και αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς».

Το νοσοκομείο που επλήγη είναι το Νοσοκομείο των Βαπτιστών (Baptist Hospital) στην κεντρική Γάζα.

 

Εκπρόσωπος του τομέα υγείας της παλαιστινιακής αρχής φέρεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη εκατοντάδων νεκρών.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα έκανε λόγο νωρίτερα για τουλάχιστον 300 «μάρτυρες», ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Λίγο νωρίτερα, το ΒΒC μετέδιδε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι είναι νεκροί ύστερα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός των απωλειών θα αυξηθεί.

 

Οσον αφορά το χτύπημα στο σχολείο – καταφύγιο η δήλωση της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) αναφέρει: «Είναι εξωφρενικό και δείχνει και πάλι μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων».

  • «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές πια στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», σημειώνεται.

Η UNRWA αναφέρει ότι το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, και προσθέτει: «Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτό το σχολείο της UNRWA που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο. Δεν είχαν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε».

 

Το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας προκαλεί ήδη θύελλα διεθνών αντιδράσεων ενώ θέτει εν κινδύνω και τη ίδια την ουσία της επίσκεψης Μπάιντεν και καθώς ο Μαχμούτ Αμπάς ακύρωσε ήδη τη συμμετοχή του στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

 

 

Αρνείται ότι βομβάρδισε το νοσκομειο ο στρατός του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που έγινε νωρίτερα σήμερα, και την απέδωσε στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, λέγοντας ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο επλήγη κατά την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

“Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δείχνει ότι μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Αλ Αχλι στη Γάζα τη στιγμή που επλήγη”, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε ανακοίνωση.

“Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες σε αρκετές πηγές που έχουμε στα χέρια μας, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η Ράφα και το σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής: Η σημασία ενός διαδρόμου, ο έλεγχος κι η απροθυμία της Αιγύπτου, ο φόβος του ISIS και της Αλ Κάιντα, η ασφυξία της Γάζας [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: