Στο ζύγι του τρόμου το Ισραήλ: Η διάσωση των ομήρων, το «γόητρο» μιας χερσαίας επέμβασης και η επίσκεψη Μπάιντεν που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

FILE PHOTO: Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου μαζί με αξιωματικούς του Ισραηλινού στρατού στο νότιο πεδίο που έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις. Πηγή εικόνας: X – IDF




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//ΗELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η διεθνής διπλωματική προσπάθεια, να σιγήσουν οι κάννες των όπλων από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχει σταματήσει.

Αντιθέτως οι πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις, η άσκηση πίεσης και τα βλέμματα των συμμαχιών έχουν θέσει ως στόχο την οπισθοχώρηση των δύο πλευρών.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν να μεταβαίνει και αυτός τις επόμενες ημέρες στο Τελ Αβίβ, αυτό από μόνο του μαρτυρά κατά μια έννοια ότι η χερσαία επέμβαση παίρνει και νέα καθυστέρηση.

Όπως εξηγούν όσοι καταγράφουν καθημερινά τα γεγονότα, μέρα με τη μέρα από την 7η Οκτωβρίου, το μεγάλο στοίχημα είναι η απελευθέρωση των ομήρων.

Που βρίσκονται αυτοί, αν έχουν μετακινηθεί κοντά στα επιχειρησιακά κέντρα της τρομοκρατικής Χαμάς στην πόλη Σετζαϊγια, αν είναι ακόμα πιο νότια ή αν βρίσκονται κάτω από το έδαφος, μέσα στις δαιδαλώδεις στοές κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσω των διαπραγματεύσεων, ίσως φτάσει κανείς στη λύση της απελευθέρωσης. Διότι στην περίπτωση της στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών, σαν έρευνα- διάσωση μάχης από στελέχη ειδικών επιχειρήσεων, ο κίνδυνος τραυματισμού ή απώλειας αμάχων είναι μεγάλος.

Και μπορεί ομάδες ειδικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών, να έχουν εισχωρήσει στη Γάζα, όμως η παρουσία τους εκεί, περισσότερο έχει να κάνει με την συλλογή και μετάδοση πληροφοριών στην παρούσα στιγμή, παρά με μια αποστολή «υφαρπαγής» των άμαχων ομήρων.

  • Τα χιλιόμετρα που περικλείουν τη Γάζα έχουν κλειστεί ερμητικά από τις δυνάμεις του Ισραήλ, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από εκεί. Και οι δυνάμεις που βρίσκονται συγκεντρωμένες αναμένουν το πολιτικό πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει η χερσαία επέμβαση.

Το αν τελικά θα γίνει ή όχι αυτή η επέμβαση εξαρτάται όπως όλα δείχνουν πλέον από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την πίεση που ασκείται ακόμη και προς το Τελ Αβίβ, τόσο από αραβικές χώρες, όσο και από τη Δύση.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρουσία του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στην Ισραηλινή πρωτεύουσα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 48ωρο και παρά το γεγονός ότι ισχυρότατες μονάδες του αμερικανικού ναυτικού βρίσκονται στη Μεσόγειο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Θα γυρίσει όμως σε όλους την πλάτη το Τελ Αβίβ και θα προχωρήσει σε μια κίνηση γοήτρου, με ισχυρές χερσαίες δυνάμεις ή μήπως μετρά πως όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί στην παρούσα στιγμή, μελλοντικά θα στοιχίσει πολύ περισσότερο;

Το δίλλημμα που υπάρχει είναι διττό.

  • Από τη μια πλευρά ο σοβαρότατος κίνδυνος ανάφλεξης σε περιφερειακό επίπεδο στη Μέση Ανατολή κι από την άλλη, εφόσον το Ισραήλ εισέλθει στρατιωτικά στη Γάζα τι θα συμβεί. Να προχωρήσει σε μια fast – track επιχείρηση στα εδάφη αυτά δεν είναι εύκολο, ακόμη και για τον τόσο προηγμένο στρατό του Ισραήλ. Να εγκατασταθεί ξανά ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα είναι κάτι που δεν είναι βέβαιο πως το θέλει η κυβέρνηση αυτή, ακόμη κι αν είναι έκτακτης ανάγκης.

Το επόμενο βήμα στο οποίο ποντάρουν όλοι όσοι θέλουν την κατάπαυση του πυρός είναι να οπισθοχωρήσουν οι δυνάμεις του Ισραήλ.

Και αυτό, πέραν από ένα μεγάλο στοίχημα, είναι δύσκολο και πολιτικά για το Τελ Αβίβ.

Από την άλλη πλευρά, αυτή της Γάζας, καταγράφεται ένα ανθρώπινο δράμα διότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ως τώρα δεν έχουν ανοίξει.

Επιπλέον η μέγγενη των προμηθειών κλείνει ακόμη περισσότερο και χιλιάδες άμαχοι ξεμένουν από τρόφιμα, από φάρμακα, από είδη πρώτης ανάγκης. Και μπορεί η αποχώρησή τους να δείχνει μονόδρομος, ωστόσο κι αυτός φαίνεται φραγμένος από τη Χαμάς, όπως έχει καταγγελθεί από την Ισραηλινή πλευρά.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί καθυστερεί η επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα: Ασφαλίζει πρώτα τα νώτα του από τη Χεζμπολάχ – Ο ρόλος των ΗΠΑ, η ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: