Ελληνες γεννημένοι στις ΗΠΑ μπορούν να εκλέγουν και να εκλέγονται στην Ελλάδα…




Του Νίκου Σταματάκη

Με αφορμή το διάλογο που έχει ανοίξει από τον Μάρτιο για την ψήφο των Ομογενών, στον οποίο ο υποφαινόμενος υπέβαλε σημαντικές προτάσεις (εδώ και εδώ) βγήκαν πρόσφατα και πάλι οι γνωστοί «ξερόλες» της Ομογένειας – για τους οποίους σχολίασα πρόσφατα ότι το ποδάρι τους δεν έχει περάσει ούτε απέξω από τη Νομική Σχολή – και μέσα στην απύθμενη άγνοια που τους διακρίνει απεφάνθησαν ότι όσοι έχουν πάρει τον όρκο του αμερικανού πολίτη δεν μπορούν να ψηφίσουν σε ελληνικές εκλογές!

Ετσι χωρίς ενδοιασμό αυτοί οι κυριολεκτικά άσχετοι που έχουν γνώμη «περί παντός του επιστητού» – και οι οποίοι αντί να διαφωτίζουν την Ομογένεια κυριολεκτικά την «τυφλώνουν» – ξεφορτώθηκαν με μια πενιά ένα σοβαρό νομικό και πολιτικό θέμα… Πίσω από τη στάση τους είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τις πολιτικές τους επιδιώξεις και προτιμήσεις όσο και την εθνική τους «αναισθησία» – αφού για τον κάθε καλώς σκεπτόμενο Ελληνα της Διασποράς το θέμα μπορεί να χωρά συζήτηση, αλλά έχει σαφή και σοβαρά πλεονεκτήματα…

Φυσικά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να παίξω από τις στήλες αυτές το ρόλο του παντογνώστη ούτε και του δικαστή. Και οι όποιες απόψεις θα αναφέρω θα αφορούν μόνο αμερικανούς πολίτες και αμερικανικό δίκαιο καθώς κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους. Αλλά τούτη η μεγάλη χώρα, παρότι έχει συνταγματικά προβλέψει ότι το αξίωμα του Προέδρου μπορεί να διεκδικήσει μόνο πολίτης που είναι γεννημένος στο έδαφός της, είναι (λόγω της σύνθεσης της από το πολύ-ποικιλότερο μίγμα μεταναστών της Υφηλίου) εξαιρετικά χαλαρή όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών της που έχουν διπλή υπηκοότητα. Ο λόγος είναι καταφανέστατος: Οι αμερικανοί πολίτες διπλής υπηκοότητας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των ΗΠΑ διεθνώς και ακόμα περισσότερο οι καλύτεροι επιχειρηματίες, μια αέναη πηγή ανανέωσης και πλούτου.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι πριν το 1967 ήταν δυνατή η απώλεια της αμερικανικής υπηκοότητας υπό προϋποθέσεις εφόσον κάποιος πολίτης ΗΠA συμμετείχε σε εκλογές ξένου κράτους. Αλλά την χρονιά εκείνη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην περίφημη υπόθεση Afroyim vs. Rusk έλυσε το θέμα δια παντός και όρισε ότι το δικαίωμα στην υπηκοότητα προστατεύεται από την 14η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος. Εκτοτε ο κανόνας που ισχύει στα ζητήματα αυτά είναι πολύ απλός: Οι αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται σε εκλογές ξένων κρατών και μόνο εάν οι ίδιοι εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την αμερικανική υπηκοότητα, εκκινεί η σχετική διαδικασία. Χωρίς να υπάρχει τέτοια πρόθεση ποτέ δεν χάνουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο γενικός αυτός κανόνας έχει φυσικά κάποιες εξαιρέσεις του οι οποίες όμως εξετάζονται κάθε μία ξεχωριστά σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και μια συμβουλή προς του «ξερόλες»: Δεν ήταν απαραίτητο να έχετε πατήσει το πόδι σας στη Νομική – ούτε μία αναζήτηση λίγων λεπτών στο ίντερνετ δεν μπορούσατε να κάνετε για να διαφωτίσετε, έτσι για τα μάτια του κόσμου, το έρμο το αναγνωστικό σας κοινό;

Νέα Υόρκη, 8 Ιουλίου 2016 – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: