Κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά το ναυάγιο του αεροπλανοφόρου Yorktown: Βυθίστηκε το 1942 από τους Ιάπωνες στη μάχη του Midway [video]

The US Navy aircraft carrier USS Yorktown (CV-5) at Naval Air Station North Island, San Diego, California (USA), in June 1940, embarking aircraft and vehicles prior to sailing for Hawaii. (photo credit: US NAVY)




Το ναυάγιο του USS Yorktown, ενός αεροπλανοφόρου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης του Midway στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φωτογραφήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά από το Ocean Exploration Trust.

Η τοποθεσία του ναυαγίου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας κοινής αποστολής του Αμερικανικού Ναυτικού και της National Geographic Society με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μπάλαρντ, πρόεδρο και ιδρυτή του Ocean Exploration Trust.

Το USS Yorktown βυθίστηκε μετά από χτύπημα από τορπίλη που εκτοξεύθηκε από ιαπωνικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια της μάχης του Midway τον Ιούνιο του 1942. 141 αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν στη βύθιση του αεροπλανοφόρου.

Οι καταδύσεις στο σημείο ξεκίνησαν και έκλεισαν με τελετές πρωτοκόλλου για να τιμήσουν τον χώρο και όσους έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης. Οι τελετές διεξήχθησαν με τρόπους που αντικατόπτριζαν τη σημασία τους για τις οικογένειες και τις κοινότητες του στρατού Kānaka ʻOiwi (Ιθαγενής της Χαβάης), των Ιαπωνικών και των ΗΠΑ.

Η κατάδυση κατά τη διάρκεια της οποίας φωτογραφήθηκε το ναυάγιο διεξήχθη ως μέρος μιας αποστολής 27 ημερών που χρηματοδοτήθηκε από την NOAA για τη συλλογή βασικών δεδομένων για την υποστήριξη της διαχείρισης στο βορειοδυτικό τμήμα του Θαλάσσιου Εθνικού Μνημείου Papahānaumokuākea (PMNM).

Η αποστολή εξερεύνησε επίσης τα ναυάγια του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού (IJN) Akagi και του IJN Kaga.

«Μονοπάτι του ταξιδιώτη βαθέων υδάτων»

Η αποστολή ονομάστηκε Ala ʻAumoana Kai Uli (μονοπάτι του ταξιδιώτη βαθέων υδάτων). Το όνομα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ocean Exploration Trust, πρώην ασκούμενους στο Kānaka στο Trust, NOAA και μέλη της PMNM Native Hawaiian Cultural Working Group.

“Η Ala `Aumoana Kai Uli μιλά για το έργο που θα γίνει σε αυτήν την αποστολή, αλλά το όνομα μιλά επίσης για την ευθύνη και την ευθύνη που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλο για την προστασία του κοινού μας ωκεανού”, γράφει το Ocean Exploration Trust στον ιστότοπό του. “Το όνομα είναι μια αντανάκλαση των συλλογικών μας εμπειριών ως ανθρώπων που αγαπούν και προστατεύουν τον ωκεανό υποκινώντας εικόνες φυσικών και μεταφορικών μονοπατιών, που συνδέουν τους ανθρώπους των ωκεανών μεταξύ τους και διάφορους χώρους μέσα στον ωκεανό. Αυτά τα μονοπάτια έχουν μελετηθεί σχολαστικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά το όνομα μας υπενθυμίζει επίσης τη συνεχιζόμενη κοινή μας ευθύνη να φροντίζουμε αυτά τα μονοπάτια και τις διαρκώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μας».

Το μνημείο, το οποίο καλύπτει πάνω από 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εξετάζεται να χαρακτηριστεί εθνικό θαλάσσιο καταφύγιο για την περαιτέρω διασφάλισή του.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Δυο φορές την έκταση της Γαλλίας έχασαν φέτος οι… αιώνιοι πάγοι της Ανταρκτικής: Έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: