Θα μπορούσε να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Κύπρο; Ή είναι εντολοδόχος κρατών, όπως οι ΗΠΑ, και μερικών χωρών που συμπαθούν την κατοχική Τουρκία;

epa10852820 A handout picture made available by the Indian Press Information Bureau (PIB) shows Indian Prime Minister Narendra Modi (C) in a bilateral meeting with the President of European Commission, Ursula von der Leyen (L) and the President of the European Council, Charles Michel (R), in New Delhi, 10 September 2023, on the closing day of the G20 Summit. EPA, PIB, HANDOUT




Του ΛΟΥΚΗ Γ. ΛΟΥΚΑΙΔΗ

Ορθή η επιλογή να δοθεί περισσότερη σημασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την λύση του Κυπριακού λόγω των αρχών που την διέπουν παρόλο που έδωσε δείγματα τα τελευταία χρόνια ότι κατά κάποιον λόγο είναι εντολοδόχος κρατών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και ορισμένων χωρών που συμπαθούν ή δεν θέλουν να τα βάλουν με την Τουρκία.

Σημασία έχει, εμείς τι κάνουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Προωθούμε συμφωνία λύσεως του Κυπριακού, με βάση τις αρχές της Ε.Ε. και ειδικότερα σύμφωνα με τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης;

Είναι ωραία να αποκτάς αξιώματα στην ΕΕ είτε στην Επιτροπή, είτε στο Κοινοβούλιο είτε αλλού όπως έχουμε ήδη αντιπροσώπους σ’ αυτά τα αξιώματα, αλλά σημασία έχει να κινούνται και να ενεργούν με στόχο το δραματικό πρόβλημα της Κύπρου μας.

  • Κατ’ ακρίβεια δεν γνωρίζουμε ολοκληρωμένα τι λένε οι Βουλευτές μας στο Κοινοβούλιο και στα άλλα σημαντικά όργανα της Ε.Ε. Τολμούν να φέρουν στην επιφάνεια το πρόβλημα της Κύπρου μιας και καταφέραμε να είμαστε μέλος της ΕΕ.;

Η επιτυχία δεν είναι να είσαι μέλος όπως όλοι πανηγυρίζουν. Επιτυχία είναι να ενεργείς και να φέρνεις αποτελέσματα προς όφελος της Κύπρου με βάση τους κανόνες της ΕΕ. Ένας τομέας στον οποίο ανέμεναν δραστηριότητα και αποτελέσματα σύμφωνα με τα προβλήματα της Κύπρου είναι ο Χάρτης των Θεμελιωδών της ΕΕ.

Ο Χάρτης αυτός τον οποίο θα πρέπει να ξέρουν απ’ έξω οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην ΕΕ. προβλέπει ότι οι λαοί της Ευρώπης εγκαθιδρύοντας μεταξύ τους μια στενότερη ένωση αποφάσισαν να μοιραστούν ένα ειρηνικό μέλλον θεμελιωμένο σε κοινές αξίες και ακολουθεί μια σειρά από βασικές αξίες που πρέπει να διέπουν την συμπεριφορά των Κρατών Μελών για παράδειγμα το Άρθρο 1 προβλέπεται ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη.

Πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται, αποτελεί δε την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Άρθρο 4 απαγορεύει την απάνθρωπη μεταχείριση. Το Άρθρο 6 προστατεύει το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Το Άρθρο 17 προστατεύει το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Έπειτα το Άρθρο 21 απαγορεύει την διάκριση λόγω εθνικής καταγωγής, γλώσσας κ.λπ. Το Άρθρο 45 κατοχυρώνει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των Κρατών Μελών.

Πέραν τούτου, ο Χάρτης στην αρχή του κειμένου του αναφέρει τα εξής: Η Ένωση, έχοντας επίγνωση της πνευματικής και ηθικής κληρονομιάς της, εδράζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης· ερείδεται στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Η Ένωση τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

  • Δεν θα αντιγράψω ολόκληρο τον Χάρτη. Επεσήμανα απλώς ορισμένες πρόνοιες του για να μπορέσω να προβάλω την θέση μου ότι αυτές οι αρχές που προβλέπει ο Χάρτης είναι πολύ σημαντικές για το πρόβλημα μας. Τις αναφέρουν οι εκπρόσωποι μας στο Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Διότι πρόσεξα από την πείρα μου σε συνέδρια και οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπάρχει κάποια αδικαιολόγητη εγκράτεια των Κυπρίων εκπροσώπων μας να τα πουν τα παράπονα μας και να ζητήσουν αποτελεσματικά την εφαρμογή των αρχών της Ε.Ε. ή άλλων αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όποτε παρουσιαστούν στα αρμόδια όργανα της Ένωσης ή με άλλην ευκαιρία.

Άλλως πως δεν σημαίνει τίποτα το να είμαστε μέλη της ΕΕ εάν δεν ενεργούμε με θάρρος ως θύματα της Τουρκίας που κατέχει ακόμα τον τόπο μας και βγάζει έξω από το σπίτι τους όσους δεν προορίζουν για κατοίκους της κατεχόμενης περιοχής.

Έχω υπόψη μου περιπτώσεις που υπήρξαν συνέδρια για ανθρώπινα δικαιώματα και ο εκπρόσωπος μας όχι δεν είπε τίποτα για την παραβίαση των δικών μας δικαιωμάτων, αλλά ήρθε και με παρακάλεσε να μην αναφέρω τίποτα στην Κύπρο για την αδράνεια του.

Δυστυχώς έχω και άλλες περιπτώσεις υπόψη μου τέτοιας αδράνειας είτε διότι στενοχωριούνται να χαλάσουν την ατμόσφαιρα με το να πουν το δίκαιο μας είτε δεν ξέρουν πώς να το πουν και θέλουν απλώς την ησυχία τους.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ξανά ότι μέσα στα πολλά αξιώματα θα έπρεπε να προστεθεί κι ένα Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό το λέω από χρόνια αλλά κανένα ενδιαφέρον δεν επιδείχθηκε. Τέτοιο Υπουργείο θα ήταν πολύ πιο σημαντικό από το Υπουργείο που εκπροσωπήθηκε από τραγουδιστή. Κρίμα.

* Λουκής Γ. Λουκαΐδης
Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι εξελίξεις «μετακομίζουν» οσονούπω στη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκονται όλοι οι πρωταγωνιστές: Ο αναποφάσιστος Γκουτέρες και οι χαώδεις διαφορές στο Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: