Φόβος για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία: Αγωνία για τους αγνοούμενους * Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί * Διαρκής απειλή ο Πηνειός για τη Λάρισα

Πλημμυροπαθής κάτοικος μεταφέρεται με βάρκα σε ασφαλές σημείο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, στον Κοσκινά Καρδίτσας, το Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2023. Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602. Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ασύλληπτες διαστάσεις έχει πάρει η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο. Αργά το βράδυχθες βρέθηκε στα Ελληνικά της βόρειας Εύβοιας μια σορός, και όπως αποδείχθηκε πρόκειται για τον 77χρονο αγνοούμενο από την Πάλτση του Πηλίου.

Πλέον οι νεκροί είναι 11 και οι αγνοούμενοι 6.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης:

1. Από 5-09-2023, αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
2. Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
3. Στις 09-09-2023, αγνοείται ένας ανάμεσα στους οικισμούς ‘Αγιος Δημήτριος και Πέτρινο.
4. Στις 09-09-2023, αγνοούνται δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Πέμπτη ημέρα απεγκλωβισμών

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι προσπάθειες προσέγγισης των χωριών της Καρδίτσας και των Τρικάλων που βρίσκονται βυθισμένα στα νερά. Συνεργεία του στρατού μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και εφόδια στα αποκλεισμένα χωριά. Στο 1ο δημοτικό σχολείο της Καρδίτσας μεταφέρονται οι απεγκλωβισμένοι.

  • Συνολικά 4,250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η στάθμη του Πηνειού απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Έχουν σταλεί μηνύματα ετοιμότητας για πλημμυρικά φαινόμενα στους κατοίκους όλων των χωριών μέχρι το σημείο που το ποτάμι εκβάλλει στη θάλασσα και στα χωριά της κοιλάδας των Τεμπών.

Στη Λάρισα, συνεχίζονται σε όλη την έκταση του νομού και στην πόλη τα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η Λάρισα βιώνει ακόμη μια μέρα αγωνίας.

Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Συνεχίζεται και σήμερα η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτοι, παντού νερά και λάσπες, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση.

  • To ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς.

Στον Βόλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Η πόλη είναι χωρίς νερό για 6η μέρα, ενώ η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο, γίνεται εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διέψευσε ότι υπήρξε πρόβλημα με τα ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο και εμφανίζονται σε φωτογραφίες να βρίσκονται σε σημεία με συσσώρευση υδάτων, σημειώνοντας ότι είναι παροπλισμένα και δεν χρησιμοποιούνται. Πάντως τα ελικόπτερα απομακρύνονται από τη βάση, καθώς στο Στεφανοβίκειο εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112.

Σήμα κινδύνου για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τα λιμνάζοντα ύδατα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στέλνουν οι ειδικοί. Το υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης και ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των τροφίμων.

Ο φόβος των επιδημιών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το νερό που έχει συσσωρευθεί από τις πλημμύρες.

Υπάρχει φόβος για τη δημόσια υγεία καθώς ίσως φέρουν μολυσματικές ασθένειες και ιούς, ενώ ενδέχεται να προσελκύσουν και μεγάλο αριθμό κουνουπιών.

“Τα νερά αυτά θεωρούνται δυνητικά μολυσματικά, οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου σε οτιδήποτε αφορά την κατάποση και την βρώση.

Θα πρέπει να τα αποφεύγουμε και να μην τα χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα λαχανικά, τα φρούτα ή για να μαγειρέψουμε” τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μέχρι να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού, οι πολίτες – σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας – θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά, ενώ τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα νερά ή που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες θα πρέπει να πεταχθούν.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες στις μετακινήσεις τους στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Θα πρέπει να φορούν γαλότσες και να κρατούν ραβδί, ενώ θα πρέπει να μένουν μακριά από αγωγούς λυμάτων και στύλους ηλεκτροδότησης.

“Απομακρύνετε άμεσα τα πτώματα ζώων.Να προλάβουμε την επόμενη καταστροφή, η οποία θα είναι η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών” δήλωσε ο Λέκτορας Υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος.

Όσον αφορά τον καθαρισμό χώρων, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν γυαλιά και μάσκα προσώπου, όταν χρησιμοποιούν λάστιχο με πίεση.

Αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και δεν μπορούν να απολυμανθούν, θα πρέπει να απομακρύνονται.

Οι ηλεκτρικές συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αφού διαπιστωθεί η ασφάλειά τους από ηλεκτρολόγο.

Ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας είναι μεγάλος, ενώ όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει σωστά τον παιδικό εμβολιασμό είναι πολύ πιθανό να είναι ευαίσθητοι στον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος και αυτός είναι δυνητικά πιθανό να τους μολύνει από τα μολυσματικα νερά.

Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή αλλεργικά εντός δύο εβδομάδων από την επαφή του με πλημμυρικά λύματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του.

“Δερματοπάθειες μπορεί να δούμε, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, κάποιες λοιμώξεις και ενδεχομένως κάποια αναπνευστικά” προειδοποιεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λένα Ρίζα.

Η τήρηση των συγκεκριμένων οδηγιών κρίνεται απαραίτητη, καθώς μπορεί τα νερά να έχουν παρασύρει τρωκτικά, ερπετά και άλλους μικροοργανισμούς.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr

 

Επέβαιναν 734 επιβάτες: Με τη βοήθεια ρυμουλκού και με ασφάλεια έδεσε στο λιμάνι της Ραφήνας το «Fast Ferries Andros»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: