Ο Έντι Ράμα κάνει τον …ανήξερο για την άδικη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη: Η Αθήνα θα εμποδίσει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Έντι Ράμα ομιλεί στην ελληνική κρατική τηλεόραση. Φωτογραφία via ΕΡΤ




Οι απειλές της Ελλάδας να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) λόγω της σύλληψης του Αλβανού δημάρχου ελληνικής καταγωγής της Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη (Fredi Beleri) ως υπόπτου για εξαγορά ψήφων έρχονται σε πλήρη ασυμφωνία με το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας να ασκεί και να εφαρμόζει τη δική της ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα παραπάνω δήλωσε την Τετάρτη στην ΕΡΤ ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα (Edi Rama), σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv, (κείμενο Alice Taylor).

«Απειλές για παρεμπόδιση της περαιτέρω πορείας προς την πλήρη ενσωμάτωση της Αλβανίας και την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει νομική δυνατότητα να μπει σε αυτή τη διαδικασία, να δώσει άδεια σε έναν κρατούμενο να πάει να ορκιστεί ή να ορκιστεί σε συμβολαιογράφο, είναι σε πλήρη ασυνέπεια, είτε με το κυριαρχικό δικαίωμα της Αλβανίας να ασκεί και να εφαρμόζει τη δική της ευρωπαϊκή νομοθεσία είτε ακόμη και με την ευρωπαϊκή συνύπαρξη μεταξύ χωρών που είναι δημοκρατικές χώρες», είπε ο Rama.

Συνέχισε ότι η μια χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύει στην άλλη πώς πρέπει να λειτουργεί σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την επιβολή των δικών της νόμων. Παρόλα αυτά, ο Rama είπε ότι ζήτησε νομική γνωμοδότηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει όταν λήξει η μετεκλογική περίοδος των 90 ημερών, πριν από την οποία ο Beleri θα πρέπει είτε να ορκιστεί είτε να χάσει την εντολή.

«Σύμφωνα με ό,τι λέει ο νόμος, η κυβέρνηση πρέπει να αποπέμψει τον εκλεγμένο δήμαρχο που δεν έχει ορκιστεί και να ορίσει υπηρεσιακό δήμαρχο μέχρι τις νέες εκλογές. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση και για τον λόγο αυτό έχω ζητήσει από τη νομική υπηρεσία να γνωμοδοτήσει», εξήγησε.

Ο Rama είπε ότι μόλις παρουσιαστεί η νομική γνωμοδότηση, η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποια είναι η οδός που θα ακολουθηθεί. Ωστόσο, είπε, θα προτιμούσε να αφήσει τη δικαστική διαδικασία να τελειώσει «για να μάθει από τη δικαιοσύνη, όχι την Ελλάδα, εάν αυτός ο άνθρωπος είναι ένοχος ή αθώος».

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου διοργανώθηκε διαμαρτυρία στη Χειμάρρα από την ελληνική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια», στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ένα προηχογραφημένο μήνυμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά έπαιξε επίσης υπέρ της ελληνικής θέσης.

Όλοι είπαν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και απείλησαν να διαταράξουν την πρόοδο της χώρας προς την ΕΕ, εάν ο Beleri δεν αφεθεί ελεύθερος. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός συνέχισε ότι ο Beleri πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη εξίσου όπως κάθε άλλος Αλβανός πολίτης. Υπάρχουν περίπου 48 άλλα άτομα που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν με παρόμοιες κατηγορίες και ο Rama είπε ότι η ελληνική καταγωγή του Beleri δεν τον αποκλείει.

«Ο κύριος είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, ο οποίος πρέπει να είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως κάθε πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να απαντά στο νόμο όπως κάθε πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας», είπε ο Rama,  προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα σύστημα δικαιοσύνης για τους Αλβανούς και ένα άλλο για τους Έλληνες.

Σημειώνεται ότι, ενώ αρκετές κοινότητες στο νότο της χώρας μιλούν ελληνικά και ορισμένα οδικά σήματα εμφανίζονται στην ελληνική γλώσσα, οι Αλβανοί εθνικιστές λένε ότι απλώς αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες για να πάρουν ελληνικά (και de facto ΕΕ) διαβατήρια και χρήματα από την Αθήνα, κάτι που οι τοπικές κοινότητες διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Rama είχε πει ότι ορισμένοι Έλληνες χρησιμοποιούν την ελληνική σημαία ως «πιστωτική κάρτα».

ΠΗΓΗ: Euractiv, Alice Taylor. Rama: Greek interference in Albanian justice has no place in democracy, sovereignty

Υπόθεση Μπελέρη: Ο προκλητικός Ράμα παραδίδει τώρα και… μαθήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και ανεξάρτητης δικαιοσύνης: «Ξεπερασμένη η αντίδραση της Αθήνας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: