Απέτυχε ο Κόλιν Στιούαρτ του ΟΗΕ, στο κενό η προσπάθεια του για την Πύλα: Στην Κύπρο ο Γιέτζια, προετοιμάζει το έδαφος για τη Νέα Υόρκη (video)

Miroslav Jenča, Assistant Secretary-General for Europe, Central Asia and the Americas for the Departments of Political and Peacebuilding Affairs and Peace Operations, briefs the Security Council meeting. Credit UN Photo, Manuel Elías




Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Ειδiκού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Κόλιν Στούαρτ για εξεύρεση λύσης στο μέγα πρόβλημα που δημιούργησαν οι Αττίλες στην Πύλα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μετακινείται από την απαίτησή της για κατασκευή του δρόμου, επιμένοντας ότι πρόκειται για έδαφος της λεγόμενης και παράνομης “τδβκ”, αμφισβητώντας ευθέως το καθεστώς της νεκρής ζώνης, όπως μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

Θέση που συγκρούεται… μετωπικά με τη γραμμή του επικεφαλής της UNFICYP, όπως εξάλλου αυτή χαράχτηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ναι μεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, ωστόσο θα είναι αυστηρά εντός των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και τις εξουσίες που έχει μέσα στη νεκρή ζώνη.

Ο λεγόμενος ψευτο-“υπουργός” εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, με δηλώσεις του επιμένει να βλέπει συμφωνία με την UNFICYP.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα εγκατάλειψης του έργου. Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, δεν συζητά για το αν αυτός ο δρόμος πρέπει να κατασκευαστεί ή όχι. Να ξέρουν όλοι ότι αυτός ο δρόμος θα γίνει. Οι επαφές μας συνεχίζονται για την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΗΕ για την κατασκευή του», αναφέρει.

Και σπεύδει να ανακοινώσει νέα συνάντηση με τον Κόλιν Στούαρτ την ερχόμενη Δευτέρα. Ημέρα κατά την οποία ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέντσια θα δει, σε χωριστές συναντήσεις τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

  • Προετοιμάζει έδαφος για τη Νέα Υόρκη ο Γιέτζια

«Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία προς τα εμπρός για το Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους», δηλώνει η Βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου ΓΓ ΟΗΕ, Florencia Soto Nino.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έφτασε χθες το βράδυ στην Κύπρο και το πρωί της Δευτέρας θα ανηφορίσει τον λόφο του προεδρικού μεγάρου.  Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα έχει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.

Στόχος η προετοιμασία του εδάφους για τη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και να σπρώξει για την πραγματοποίηση άτυπης τριμερούς παρουσία του Αντώνιο Γκουτέρες. Εγχείρημα… δύσκολο, δεδομένου ότι ο Τατάρ απορρίπτει επίμονα την προοπτική μιας κοινής συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Κύπρο.

Την Τρίτη, σε συνάντηση που θα έχει με μέλη της UNFICYP θα ενημερωθεί προσωπικά για τα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Πύλα, την οποία δεν αποκλείεται να επισκεφθεί, ενδεχομένως με υπερπτήση στην περιοχή με ελικόπτερο της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντά στον κατοχικό ηγέτη: Όσοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης δεν αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του λαού στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: