Το πρώτο Ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ Τέχνης “Τιμαρέτη” στην Αστόρια




Νέα Υόρκη, Ρεβέκα Παπαδοπούλου
www.greeknewsonline.com

Μια μουσική βραδιά γεμάτη νοσταλγία προσέφεραν σε όσους βρέθηκαν στο Χιώτικο Σπίτι το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουνίου οι μικροί μαθητές της νεοσύστατης Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας, η οποία με το 1ο Ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ Τέχνης “Τιμαρέτη” που διοργάνωσε στις 5 – 11 Ιουνίου στην Αστόρια έκανε δυναμική είσοδο στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

Σε μια συναυλία με θέμα “Τραγουδάμε με τα παιδιά, τραγουδάμε για τα παιδιά”, η παιδική Χορωδία της Ακαδημίας συνόδευσε τους δημοφιλείς ομογενείς τραγουδιστές, Ελένη Ανδρέου και Τάσο Παπαϊωάννου σε γνωστά τραγούδια από τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο. Τη Χορωδία διηύθυνε η Αλεξάνδρα Σκένδρου, ενώ συνόδευαν στο πιάνο η Αρετή Γιοβάνου και ο Διαμαντής Τζιόβας και στο μπουζούκι ο Δημήτρης Σαμίου.

Την επιμέλεια των κειμένων είχε η ηθοποιός Θεοδώρα Λούκα και την αφήγηση έκανε ο επίσης ηθοποιός, Δημήτρης Μπονάρος.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά το σινεφίλ κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει στη Νέα Υόρκη 75 βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Οι προβολές έγιναν στις 6,7,8 και 11 Ιουνίου στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

Το θεατρόφιλο κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει δύο θεατρικές παραστάσεις, βασισμένες στον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο. Τις κωμωδίες “Οι Κληρονόμοι” από το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων “Λόγος & Πράξη” και “Χαμόγελο στα χείλη” από το θεατρικό εργαστήρι των παιδιών της Ακαδημίας. Και τα δύο έργα του Κωνσταντίνου Δόικου σε σκηνοθεσία Ιωάννας Κατσαρού ανέβηκαν στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στις 5 και 11 Ιουνίου αντίστοιχα.

Για τους λάτρεις του παραδοσιακού χορού, έντεκα χορευτικά συγκροτήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν ένα όμορφο χορευτικό ταξίδι στις ομορφιές της Ελλάδας και του Πόντου με τη Μαρία Μεζάρη στο τιμόνι στις 10 Ιουνίου στο Χιώτικο Σπίτι.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Τιμαρέτη” παρουσιάστηκαν και δύο εκθέσεις, μία στο ΚΕΠ με έργα των μικρών καλλιτεχνών που εκκολάπτονται στο εικαστικό εργαστήρι της Ακαδημίας, την οποία επιμελήθηκε η καλλιτέχνης Αντωνία Παπατζανάκη, με τη συμμετοχή και μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, τα οποία δημοπρατήθηκαν. Και η άλλη, έκθεση βιβλίου σε συνεργασία και με το Hellenic Book Club με τίτλους βιβλίων για μικρούς και μεγάλους.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Η πρώτη αυτή Γιορτή Ελληνικής Τέχνης και Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη έλαβε το όνομα της Αρχαίας Ελληνίδας ζωγράφου Τιμαρέτης, κόρης του ζωγράφου Μίκωνα, η οποία έζησε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.”ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στην Τέχνη και τους δημιουργούς της με γνώμονα και στόχο την ηθική αριστεία”, επισήμανε η υπεύθυνη Τύπου, Ελισάβετ Τζουμάκα, προσθέτοντας ότι “η Τιμαρέτη, όνομα σύνθετο από τις λέξεις τιμή και αρετή, ήταν γνωστή στην εποχή της για έναν πίνακα της Αρτέμιδος που βρισκόταν στην Εφεσο για πολλά χρόνια”.

“Εμείς φυτέψαμε το σπόρο, εσείς ποτίστε το χώμα για να  ανθίσει το λουλούδι και όλη η Νέα Υόρκη θα μυρίζει για μια εβδομάδα Ελλάδα”, επισήμανε ο εμπνευστής του Φεστιβάλ, Κωνσταντίνος Δόικος, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή, τονίζοντας στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ότι η “ΤΙΜΑΡΕΤΗ”, η οποία είναι αφιερωμένη στα παιδιά, ξεκινά “με γνώμονα τη δημιουργία ενδιαφέροντος για τον Ελληνικό Πολιτισμό, αλλά και την ανάγκη πολλών να νιώθουν την Ελλάδα πιο κοντά”.

“Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύει η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους να τη στηρίξουμε όπως μπορούμε. Το ότι είμαστε σε μία δεινή οικονομική κατάσταση, δε σημαίνει ότι έχουν χαθεί οι Ελληνικές αξίες και ο Ελληνικός Πολιτισμός. Αυτά δεν πρέπει να χαθούν ποτέ”, ανέφερε ο κ. Δόικος, τονίζοντας ότι στόχος είναι το φεστιβάλ “Τιμαρέτη” να λειτουργήσει “ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης”, φιλοξενώντας πολιτιστικά δρώμενα από την Ελλάδα, αλλά και καλλιτέχνες της Ομογένειας.

Ο κ. Δόικος είπε ακόμα ότι με τα έσοδά του φεστιβάλ θα συντηρηθούν και θα δημιουργηθούν νέα  εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα σε παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών να τα παρακολουθήσουν μέσω του προγράμματος “Sponsor a Child” και θα ενισχυθεί τέλος οικονομικά η σίτιση μαθητών σε σχολεία στην Ελλάδα μέσω του Hellenic Relief Foundation.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ

“Η Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας είναι μια εκπαιδευτική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κάτι κοινό, την αγάπη τους για τον Ελληνισμό και τα παιδιά”, επισήμανε η διευθύντρια της Ακαδημίας Δήμητρα Βαρσάμη και υπογράμμισε τους ιδρυτικούς σκοπούς και στόχους του εκπαιδευτηρίου: “Με το να οδηγούμε και να προσανατολίζουμε τα παιδιά σε αντικείμενα και πεδία γνώσης που τα ενδιαφέρουν και τα ψυχαγωγούν, είναι πιο εύκολο να τροφοδοτήσουμε και να ενθαρρύνουμε τις ατομικές και συλλογικές ικανότητές τους και να τα βοηθήσουμε να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες, κατακτώντας την αρμονία μεταξύ μυαλού, σώματος και ψυχής”.

Το εκπαιδευτήριο βρίσκεται στην οδό Crescent 25-50 στην Αστόρια και προσφέρει, σύμφωνα με την κ. Βαρσάμη, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. “Aναζητήσαμε τρόπους για να καλλιεργήσουμε την αγάπη των παιδιών για την Ελληνική γλώσσα. Έτσι δημιουργήσαμε ένα διαδραστικό πρόγραμμα διδασκαλίας. Δηλαδή ένα πρόγραμμα που μέσα από ευχάριστες για το παιδί δραστηριότητες μαθαίνει να αγαπά και να μιλάει την Ελληνική γλώσσα. Δραστηριότητες όπως το θέατρο, τη μυθολογία, εδώ έχουν τη δυνατότητα να μάθουν μουσικά όργανα, γεωγραφία, σκάκι,  να παίξουν θέατρο, να συμμετέχουν στη χορωδία, να μάθουν ελληνικούς χορούς και να ασκηθούν στο Παγκράτιο μια αρχαία Ελληνική πολεμική τέχνη όπου κάθε παράγγελμα δίνεται στα Ελληνικά και σχετίζεται με ένα μύθο”, εξήγησε.

“Όλα τα μαθήματα γίνονται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Η Ελληνική γλώσσα όμως βρίσκεται στον πυρήνα του εκπαιδευτικού κορμού και καθώς οι μαθητές προχωράνε τάξεις και αρχίζουν να μιλάνε, να διαβάζουν και να γράφουν Ελληνικά, η Αγγλική γλώσσα σταδιακά χρησιμοποιείται λιγότερο”, συνέχισε και πρόσθεσε ότι “το εκπαιδευτήριο είναι ανοιχτό σε όλους μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και φιλέλληνες που αγαπούν και θέλουν να γίνουν κοινωνοί της Ελληνικής Παιδείας”.

Το όραμά της, όπως είπε, είναι “κάτι παραπάνω από ένα απλό σχολείο γλώσσας, είναι ένα σχολείο που θα λειτουργεί ως μια ζεστή αγκαλιά, απαλλαγμένο από όλη την κακοφωνία του εξωτερικού κόσμου, όπου τα παιδιά δε θα μάθουν μόνο Ελληνικά, αλλά ένα σύστημα φιλοσοφικής σκέψης που θα τα προετοιμάσει για τη ζωή και θα αναπτύξει την κριτική τους σκέψη και αντίληψη”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: