Πίτερ Μαρούδας: Η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στη μη άσκηση πίεσης στην Άγκυρα




Η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στο γεγονός ότι η Δύση δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει την αναγκαία πίεση στην Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πίτερ Μαρούδας, πρώην επικεφαλής του γραφείου του Γερουσιαστή Πολ Σαρπάνη.

Πρόσθεσε δε ότι η εικόνα που έχουν οι Κύπριοι ότι οι ΗΠΑ πάντοτε στηρίζουν την Άγκυρα “είναι εν μέρει δικαιολογημένη” υπό την έννοια ότι στις ΗΠΑ δίδεται, λανθασμένα, έμφαση σε θέματα ασφάλειας αντί σε θέματα δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μαρούδας, που έχει αφυπηρετήσει εδώ και καιρό, είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι μια δημοκρατική χώρα σε αυτή την άστατη και αμφιλεγόμενη περιοχή του κόσμου, παρά τη συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού.

Ο πρώην βοηθός του Γερουσιαστή Σαρπάνη εκθείασε τους Κύπριους για τα όσα έχουν επιτύχει μετά την τουρκική εισβολή καθώς και μετά την οικονομική κρίση του 2013.

“Η τελευταία φορά που ήμουν στην Κύπρο ήταν τον Ιούλιο 1975, από τότε άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα,” είπε, σημειώνοντας ότι ο κόσμος είχε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και δύσκολες καταστάσεις, όχι μόνο οικονομικές αλλά και άλλες. Παρ` όλα αυτά, πρόσθεσε, οι Κύπριοι επιβίωσαν αναλόγως καλά.

Είπε ότι εντυπωσιάστηκε από τα επιτεύγματα των Κυπρίων, λέγοντας ότι μετά το τεράστιο κτύπημα από την τουρκική εισβολή, οι Κύπριοι δημιούργησαν “μια εντυπωσιακή χώρα”.

“Διερωτώμαι τι θα έκαναν οι ΗΠΑ εάν είχαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια κατάσταση, δηλαδή απώλεια του 37% του εδάφους της χώρας,” ανέφερε.

Η Κύπρος, επεσήμανε, διατηρεί καλές σχέσεις με όλους, εκτός της Τουρκίας, στην περιοχή, η οποία είναι “αμφιλεγόμενη και άστατη.” Η Λευκωσία χαίρει καλής φήμης και διαδραματίζει ένα θετικό ρόλο στην περιοχή, όντας μέλος της ΕΕ.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας και όπως λέμε εμείς στις ΗΠΑ, κουβαλά το βάρος της,” πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη μακρά του συνεργασία με τον Γερουσιαστή Σαρπάνη, εξήγησε ότι ασχολήθηκε με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής διπλωματίας. “Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ-Ελλάδας ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο και εγώ όφειλα να διασφαλίσω ότι η δουλειά του Γερουσιαστή αντανακλούσε τις προτεραιότητές του. Ήμασταν σε επαφή με το Λευκό Οίκο, το ΥΠΕΞ, το Υπουργείο Άμυνας και τις οργανώσεις της Ομογένειας και κανείς από αυτούς δεν μας έκλεισε την πόρτα,” σημείωσε.

Δική του εκτίμηση είναι, όπως είπε ο κ. Μαρούδας στο ΚΥΠΕ, ότι μετά την τουρκική εισβολή υπήρχε πιο μεγάλη “συμπάθεια” προς την Κύπρο, σε σύγκριση με τα χρόνια που ακολούθησαν.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε εμπάργκο όπλων σε ένα σύμμαχο (Τουρκία) και αυτό παρά την αντίθετη γνώμη του Προέδρου της χώρας.

“Ο Πρόεδρος Κάρτερ υπαναχώρησε, το ΥΠΕΞ, το Υπουργείο Άμυνας και οι Μυστικές Υπηρεσίες ήθελαν την άρση του εμπάργκο. Χάσαμε γιατί το έδαφος κάτω από τα πόδια μας μετακινήθηκε, τα ενδιαφερόμενα μέρη πίστευαν ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται μια ισχυρή Τουρκία. Να σας θυμίσω ότι τότε είχαμε τον ψυχρό πόλεμο,” εξήγησε για την αποτυχία να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

Σε ερώτηση για το μεγαλύτερο επίτευγμα και τη μεγαλύτερη αποτυχία, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του γραφείου του Γερουσιαστή Σαρπάνη, απάντησε “το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία και η μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αντίστοιχα.”

Αναφορικά με την πεποίθηση που υπάρχει στον κυπριακό λαό ότι η Ουάσιγκτον πάντοτε, για τους δικούς της λόγους, στηρίζει την Τουρκία, εκτίμησε ότι “αυτή η εικόνα των ΗΠΑ είναι εν μέρει δικαιολογημένη, υπό την έννοια ότι δίδεται, λανθασμένα, έμφαση σε θέματα ασφάλειας παρά σε θέματα που αφορούν δικαιοσύνη. Πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα μάλλον μη σημαντικό ζήτημα, ενώ υπάρχουν και πολλές δυνάμεις που σπρώχνουν για στήριξη της Τουρκίας.”

Κληθείς να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση, σημείωσε ότι “Η Κύπρος είναι μια όαση σταθερότητας, παρά τη διαίρεση του νησιού, είναι η μόνη δημοκρατική χώρα στην περιοχή, εκτός από το Ισραήλ στη δική του επικράτεια, και αυτό αναβαθμίζει την Κύπρο και το στρατηγικό της ρόλο.”

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη μη επίλυση του Κυπριακού, όλα αυτά τα χρόνια, απάντησε: “Η Δύση δεν θα ασκήσει την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία για λύση”, προσθέτοντας ότι η διευθέτηση του Κυπριακού δεν είναι το ίδιο όπως το Μεσανατολικό ζήτημα.

“Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, οικονομικά και πολιτικά ομιλούντες, και σε σχέση με τις αξίες που ενστερνίζεται η χώρα, να υποστηρίζουν την Κύπρο με κάθε δυνατό τρόπο. Το Κυπριακό είναι ένας αγώνας για τις αξίες τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ σημαντικές,” κατέληξε.

Μαρία Μάιλς, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: