Έλπιζε πως ο γιος του θα ήταν το τελευταίο θύμα τυφλής, οπαδικής βίας: Θέμα χρόνου να θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς από τους “τρελούς” των γηπέδων, και στην Κύπρο…

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν, με οχήματα της αστυνομίας, οι συλληφθέντες χούλιγκαν από τα επεισόδια με το θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, Αθήνα, Τετάρτη 09 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Ο πατέρας του Άλκη Καμπάνου, του οπαδού του Άρη που σκοτώθηκε το 2022 από χούλιγκαν στη Θεσσαλονίκη έλπιζε πως ο γιος του θα ήταν το τελευταίο θύμα τυφλής, οπαδικής βίας.

Λίγες εβδομάδες μετά την καταδίκη αυτών που τον σκότωσαν ήρθε η διάψευση, με τη δολοφονία προχθές του Μιχάλη Κατσουρή, οπαδού της ΑΕΚ Αθηνών από οπαδούς της οργάνωσης Bad Blue Boys της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Έχουν λεχθεί και έχουν γραφτεί πολλά για το συμβάν και τις ανικανότητες της Ελληνικής Αστυνομίας να δράσει έγκαιρα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην φτάναμε σήμερα να θρηνούμε ένα νέο άνθρωπο, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του.

Και ενδεχομένως, αν είχαν ληφθεί υπόψη οι προειδοποιήσεις από άλλες χώρες αλλά και την UEFA και αν κάποιοι αρμόδιοι έκαναν αυτά που έπρεπε, οι Κροάτες χούλιγκαν με τη βοήθεια των Ελλήνων «συνοδοιπόρων» τους να μην είχαν σκοτώσει τον οπαδό της ΑΕΚ.

Τουλάχιστον αυτή φορά. Γιατί, μάλλον εθελοτυφλούμε όταν θεωρούμε πως το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα άθλημα και δεν συνειδητοποιούμε πόσο συνυφασμένο είναι με τη βία. Και όχι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ, όπως επίσης και τα περισσότερα αθλήματα.

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, λένε συχνά πως είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα Και αυτό γιατί γνωρίζουν πως μέσα στις τάξεις των οπαδών δρουν ακραία οργανωμένα στοιχεία και σύνολα, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξόντωση του αντιπάλου εντός και εκτός γηπέδων. Και που δεν το έχουν σε τίποτα αυτή η εξόντωση να είναι κιόλας κυριολεκτική.

Στην Κροατία περιέγραψε αθλητικός δημοσιογράφος οι Bad Blue Boys και το αντίπαλο δέος τους οι Torcida της Χάιντουκ Σπλιτ δεν εμπλέκονται σε περιστατικά μεγάλων επεισοδίων εντός των γηπέδων.

  • Και αυτό γιατί συνήθως δημιουργούν επεισόδια εκτός, σε αυτοκινητόδρομους, βενζινάδικα ή χώρους στάθμευσης στο περιθώριο των εθνικών οδών, πάντως μακριά από το γήπεδο. Συνήθως αυτές οι συγκρούσεις είναι προαποφασισμένες. Ξέρει ο ένας πού θα σταματήσει ο άλλος, συναντιούνται και συγκρούονται, εξήγησε.

Και αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τους Κροάτες αλλά όλες τις χώρες, ακόμη τη Βρετανία που πριν από μερικές δεκαετίες δεν δίστασε να πάρει δρακόντεια μέτρα για να πατάξει τον χουλιγκανισμό. Στην Κύπρο είναι από θαύμα που μέχρι τώρα δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο τραυματισμοί.

Δυστυχώς, είναι θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό. Με το ποδόσφαιρο αλλά και τα υπόλοιπα αθλήματα να είναι τόσο πολιτικοποιημένα δεν θα είναι έκπληξη όταν θα συμβεί το κακό, καθώς η τυφλή ακραία βία και ο θάνατος έχουν παρεισφρήσει στον αθλητισμό εδώ και χρόνια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έβρος-Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος: Το τουρκικό πρόβλημα, σύμπλεγμα κεμαλικού εθνικισμού με ναζιστικά χαρακτηριστικά και θρησκευτικό φονταμελισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: