Πιέζουν για άμεση έξοδο Γάλλοι-Γερμανοί: Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο οι Βρετανοί




Η Βρετανία δεν πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης στη διαπραγμάτευση της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν θα υπάρξουν δώρα», δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Παράλληλα, ο Κάουντερ δήλωσε, ότι η Βρετανία είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και ότι είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να διεξαγάγει συνομιλίες εξόδου με τη Βρετανία διασφαλίζοντας τη συνέχιση των καλών σχέσεων.

Συμφωνώντας με την Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ μίας περισσότερο χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα της επίκλησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία, ωστόσο δήλωσε ότι θα ήταν καλό το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα.

Δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, και αποκαλύπτει ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

«Η Γαλλία όπως και η Γερμανία λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαιη και αόριστη κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ ο οποίος δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να τεθεί σε εφαρμογή η αποχώρησή της από την ΕΕ ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα που θορυβεί τους επενδυτές.

“Το επόμενο βήμα πρέπει να έρθει από το Λονδίνο”, δήλωσε ο Έτινγκερ στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.
Ο Έτινγκερ σημείωσε ότι κάθε μέρα αβεβαιότητας που περνάει εμποδίζει τους επενδυτές από την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Γκάμπριελ: “Τραγική η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος”

«Τραγική» θεωρεί την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην έντυπη έκδοση της Ηandelsblatt.

«Πρόκειται για έναν λογαριασμό που θα είναι σε βάρος τρίτων, σε βάρος της νέας γενιάς, των εργαζομένων της Μ. Βρετανίας», όπως είπε, εκφράζοντας την ευχή να υπήρχε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Το μόνο καλό από το λυπηρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τα γεγονός ότι «στις ηλικίες κάτω των 25 ετών τα τρία τέταρτα ψήφισαν υπέρ της Ε.Ε. Αυτό δείχνει ότι οι νέoι είναι πολύ ευφυέστεροι από τη σημερινή γενιά πολιτικών στη Μ. Βρετανία, η οποία σκέφτηκε μόνο την βραχυπρόθεσμη διατήρηση της εξουσίας».

Μισή συμμετοχή στην Ε.Ε. πάντως δεν υπάρχει, ούτε έξοδος (Εxit) από το Brexit, διευκρίνισε ο Γκάμπριελ, ενώ επιτίμησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για την «τεράστια και ιστορική πολιτική αποτυχία». Περιγράφει επίσης το σοκ που υπέστη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και επικρίνει τον πολέμιο της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Μπόρις Τζόνσον. Ώθηση από την επιτυχία του υπέρ του κόμματος “Εναλλακτική για τη Γεραμνία” (AfD) πάντως δεν βλέπει.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τάσσεται στη συνέντευξή του υπέρ μιας Ε.Ε. η οποία να παρέχει στους πολίτες κοινωνική, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.

Στη Γερμανία ο Γκάμπριελ δεν αναμένει αρνητικές επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα. «Η οικονομική κατάσταση είναι σταθερή, δεν ανησυχώ καθόλου», όπως είπε. Εξομολογείται όμως πως δεν νοιώθει καλά με την σκέψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει οικονομικό όφελος από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

“Θα φύγουμε όταν είμαστε έτοιμοι…”

Η βρετανική οικονομία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίς το πρωί, πριν από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης όταν θα είναι έτοιμο.

«Μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Κατά την άποψή μου, πρέπει να το κάνουμε όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες διευθετήσεις που επιζητούμε με τους Ευρωπαίους γείτονές μας», εξήγησε.

Βεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι από την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης εάν χρειασθεί.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς και τις ηγεσίες των μεγάλων βρετανικών χρηματοπιστωτικών θεσμών.

Ήμασταν έτοιμοι για το απροσδόκητο και είμαστε εξοπλισμένοι για ό,τι συμβεί», διαβεβαίωσε ο Τζορτζ Όσμπορν.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα αποσαφηνίσει εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος τις προσεχείς ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,Reuters, Βερολίνο, Γερμανία, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: