Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι πολιτικές διεργασίες μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, τόσο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και σε επίπεδο Ένωσης, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας, η αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς στο Σινά Όρος, οι συνεχιζόμενες έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με το μακελειό στην Αγία Νάπα και οι ισπανικές εκλογές.

«Αρχίζει η ευρωαντεπίθεση» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η «Αλήθεια», η οποία γράφει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «ακονίζουν τα μαχαίρια» και ετοιμάζονται να υποδεχθούν στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ντέιβιντ Κάμερον με όχι και τις καλύτερες προθέσεις και διαθέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «κτυπήθηκε» η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο Σινά Όρος. Επίσης αναφέρεται στα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών και γράφει ότι έρχεται πρώτος ο Ραχόι, ενώ προς συνεργασία οδεύουν Podemos και Σοσιαλιστές.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τρέχουν να προλάβουν τη διάλυση» γράφει στο πρώτο θέμα της ότι πολυεπίπεδες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο προκαλεί η απόφαση της Βρετανίας για Brexit από την ΕΕ, με στόχο την απίσχνανση των επιπτώσεων τόσο για την Ευρώπη όσο και για το ίδιο το διεθνές πολιτικό σύστημα. Σε άλλο θέμα σχετικά με το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, γράφει ότι ο καταζητούμενος Αλβανός Α. Μπουρέλι παραμένει άφαντος, ενώ επανέκτησε τις αισθήσεις του ο ΜΜΑΔίτης που είχε τραυματιστεί κατά την επίθεση. Επίσης, γράφει ότι τον Ιούλιο θα εκδοθούν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Φόβοι για σκοτσέζικο ντους», γράφει στο κύριο θέμα του ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει διάπλατα την πόρτα προς τους Βρετανούς για να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν από την ΕΕ για να αποφευχθεί ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων, ενώ το Λονδίνο μετά το Brexit βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διάσπαση της χώρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία αναζητεί τον Μπορέλι για το τετραπλό φονικό, ενώ εκτιμά ότι οι ηθικοί αυτουργοί τον ψάχνουν για να του κλείσουν το στόμα. Ακόμη, γράφει ότι θέλουν εμπορικό το λιμάνι Λάρνακας οι χρήστες του.

«Καίει ασθενείς το λιγότερο κράτος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει στο κύριο θέμα της ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα Τμήματα Αιμοδιάλυσης με τους ασθενείς και το προσωπικό να έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα κάνει λόγο για εύλογες υποψίες για κουκούλωμα και συγκάλυψη ευθυνών αναφορικά με τις πυρκαγιές, Επίσης, γράφει για δραματική μείωση στον αριθμό λειψάνων Ε/κ αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: