Στόχος της Κύπρου η άντληση 300 εκ. από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταγωνιστικότητας




Στόχος της Κύπρου είναι η άντληση περίπου €300 εκ. από τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους «να μη χαθεί ούτε ένα σεντ».

Σε χαιρετισμό του, σε εκδήλωση στη Λευκωσία, για τα Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η Ανώτερη Διοικητικός Λειτουργός Μάρω Βαρναβίδου, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η απορρόφηση κατά την περίοδο 2007-2013 ανήλθε σε €205 εκ.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, η προώθηση της ανάπτυξης τέθηκε από την Κυβέρνηση ως ύψιστη προτεραιότητα, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, ενώ η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αποδείχθηκε πολύ σημαντική.

Πρόσθεσε ότι μέσα από τις προσπάθειες του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιτεύχθηκε αύξηση των ποσών που κατανεμήθηκαν ειδικά στην Κύπρο από τον Πολυετή Κοινοτικό Προϋπολογισμό για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Μέσα από τα Ανταγωνιστικά Προγράμματα, η ΕΕ θα διαθέσει την περίοδο 2014-2020 συνολικά €120 δισ. από τον προϋπολογισμό της, για να χρηματοδοτήσει δράσεις που συμβάλουν στην υλοποίηση των βασικών πολιτικών της για έξυπνη, βιώσιμη και κοινωνική ανάπτυξη.

Ως προς την πληροφόρηση που μπορούν να αντλήσουν οι πολίτες για να αξιοποιήσουν τις κατάλληλες για αυτούς χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ο κ. Νικολάου παρέπεμψε στη διαδικτυακή Πύλη Ενημέρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως εθνικό σημείο επαφής και συντονιστής για τα Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ «Δικαιοσύνη» και «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια», έχει ως στόχο την καλύτερη ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων στα εν λόγω Προγράμματα, ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση όσο το δυνατό περισσότερων κονδυλίων από την Ένωση.

«Ας φροντίσουμε, λοιπόν, μέσα από την ορθή πληροφόρηση και συνεργασία να μη χαθεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών και των υπόλοιπων ταμείων», κατέληξε ο κ. Νικολάου.

Η χρηματοδότηση από τα εν λόγω προγράμματα διοχετεύεται σε δημόσιες αρχές, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και άλλες οργανώσεις για δράσεις που προωθούν αυτούς τους στόχους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και το Γραφείο Κύπρου «Δημιουργική Ευρώπη».

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: