Βρέθηκε συμβιβασμός Τουρκίας και Ισραήλ για τη Χαμάς; Προς το παρόν πολιτική βούληση…




Όταν υφίσταται πολιτική βούληση, τότε λύσεις υπάρχουν και η διπλωματία είναι «φτιαγμένη» ακριβώς γι’ αυτό, να βρίσκει λύσεις που θα γεφυρώνουν τις διαφορές, ή σε τελική ανάλυση θα επιτρέπει στις δυο πλευρές να ισχυριστούν ότι δεν υποχώρησαν από βασικές τους θέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Τέτοια δείχνει να είναι η περίπτωση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας, με τη συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών να αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας και τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι διαρροές των δυο πλευρών αυτό αφήνουν να εννοηθεί. Φυσικά, πάντα τηρεί κανείς στάση αναμονής όταν στη διαπραγμάτευση εμπλέκεται η Τουρκία…

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, όπως αυτό της Jerusalem Post, που αναπαράγει συζήτηση μη κατονομαζόμενου αξιωματούχου της Χαμάς με την λονδρέζικη αραβόφωνη εφημερίδα Rai al-Youm, σύμφωνα με τον οποίο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διεμήνυσε στην ηγεσία της Χαμάς ότι έκανε τα πάντα για να πετύχει «άρση της πολιορκίας» της Γάζας, για να πέσει όμως πάνω στην «πεισματική άρνηση» του Ισραήλ να συζητήσει οτιδήποτε σχετικό.

Ο Τούρκος ηγέτης φέρεται από τον συνομιλητή της εφημερίδας να ανέφερε στη Χαμάς ότι βρίσκεται υπό πίεση να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της αποκατάστασης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, καθότι αυτό επιτάσσει το τουρκικό συμφέρον.

Η Άγκυρα θα λάβει μέτρα εναντίον της Χαμάς περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων των στελεχών της στην Τουρκία, ενώ σημειώνεται και η απουσία του επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, τόσο από το ετήσιο συνέδριο του AKP τον Μάιο, όσο και από τον γάμο της κόρης του Ερντογάν!

Οι αναφορές αυτές, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τηρώντας σκληρή στάση, πιθανότατα εν όψει του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων – κάτι που του το χαλάνε οι ενδεχομένως σκόπιμες διαρροές της Χαμάς – ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την προϋπόθεση άρσης του αποκλεισμού της Γάζας, ενώ δεν συζητά επίσης για το αν θα διατηρεί σχέσεις με τη Χαμάς ή όχι…

Δεδομένης της απαίτησης του Ισραήλ για την απέλαση από την του Σάλεχ αλ-Αρούρι, που κατοικεί στην Κωνσταντινούπολη από το 2010, τον οποίο εμπλέκουν σε πλήθος τρομοκρατικών ενεργειών αποδίδοντάς του τουλάχιστον την ηθική αυτουργία, ενώ ετοίμαζε κι άλλες από την Τουρκία, ίσως προδιαγράφεται ένας εφικτός συμβιβασμός, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση εξομάλυνσης.

Οι σχέσεις με τη Χαμάς θα «παγώσουν» όσον αφορά τη φιλοξενία της στην Τουρκία, με το Ισραήλ ενδεχομένως να αποδέχεται τη παραμονή ενός γραφείου εκπροσώπησης με άλλο πρόσωπο στο «τιμόνι». Εξάλλου, η Τουρκία έχει ήδη ζητήσει την εθελούσια αποχώρηση του Αρούρι για το Κατάρ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν θα άρει τον «αποκλεισμό» της Γάζας, όμως θα κάνει δεκτά μια σειρά αιτήματα της Τουρκίας που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων πολιτών, ενώ προφανώς θα αποδεχθεί τις επαφές Τουρκίας-Χαμάς εφόσον αυτές αφορούν στην προώθηση ειρηνευτικών πρωτοβουλιών για το Παλαιστινιακό.

Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν, προσθέτοντας και μερικές λεπτομέρειες από το ρεπορτάζ της Haaretz, η Τουρκία δεν θα εμμείνει σε πλήρη άρση του εμπάργκο, ενώ το Ισραήλ, ενώ πως θα στέλνει βοήθεια η οποία θα περνά από τον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του θα επιτρέψει στην Τουρκία να χτίσει σε συνεργασία με τη Γερμανία ένα νοσοκομείο στη Γάζα και δεν θα προβάλει προσκόμματα στον ομαλό εφοδιασμό του. Επίσης, θα κατασκευαστεί εγκατάσταση αφαλάτωσης ύδατος.

Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση που θα μπορούσε να αποτυπώνει σε έναν βαθμό τις σκέψεις που επικρατούν στις δυο πλευρές. Όλα θα κριθούν στο επίπεδο της πολιτικής βούλησης, διότι εάν μια από τις δυο πλευρές επιλέξει να τινάξει στον αέρα της διαδικασίας μπορεί να το πράξει, διακηρύσσοντας ότι δεν εκπληρώθηκε κάποιος από τους απαράβατους όρους.

Βέβαια, όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας, που φέρνει πιο κοντά από το παρελθόν τα συμφέροντα της Τουρκίας και του Ισραήλ, συνηγορούν στο ότι αυτή τη φορά τα δεδομένα του προβλήματος είναι διαφορετικά. Λίγη υπομονή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας λοιπόν…

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: