Θα γίνει η Τουρκία μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Έλαβε αόριστες υποσχέσεις, απαντά η εφημερίδα New York Times… Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το μοιραίο “ντιλ”!

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ, ακολουθούμενοι από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τη σύζυγό του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει άρθρο της Matina Stevis-Gridneff αναφέρεται στην μελλοντική διαμόρφωση του πλαισίου της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Τουρκίας.

Τονίζει ότι στο πλαίσιο της μεταβολής της στάσης του που έκανε για να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν φαίνεται ότι έλαβε αόριστες υποσχέσεις για την “αναζωογόνηση” της περίπλοκης και τεταμένης σχέσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, συμφώνησαν να επικεντρωθούν στο μεταναστευτικό, τους οικονομικούς δεσμούς και την προοπτική ταξίδια χωρίς βίζα στην Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες , δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε..

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, περιέγραψε τη συνάντηση ως μια αλλαγή σε έναν πιο θετικό τόνο.Η Τουρκία είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθεστώς που κατέχει εδώ και δύο δεκαετίες, ωστόσο η ενταξιακή διαδικασία ουσιαστικά πάγωσε το 2018, εδραιώνοντας ένα είδος καθεστώτος εχθρότητας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θεωρούν ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. είναι νεκρή, αλλά δεν έχουν πιέσει για να το επισημοποιήσουν από την ανησυχία ότι αυτό θα αποξενώσει περαιτέρω τον κ. Ερντογάν και θα καταστήσει δυσκολότερες τις βελτιώσεις σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η ενεργειακή συνεργασία και η μετανάστευση.

Η Ε.Ε. ανέστειλε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία το 2018, επικαλούμενη την έλλειψη προόδου της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου. Αυτό συνέβη αφού η ηγεσία του κ. Ερντογάν πήρε ακόμη πιο αυταρχική στροφή ως απάντηση σε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, με την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και το κλείσιμο εκατοντάδων οργανισμών.

Μπορεί λοιπόν να αναστηθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε.;

Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά απίθανο να ενταχθεί στην Ε.Ε. σύντομα, αν όχι ποτέ, λέγοντας ότι τα πρότυπα της χώρας όσον αφορά το κράτος Δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι εχθρικές σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της, την Ελλάδα και την Κύπρο, αμφότερες μέλη της Ε.Ε., είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Ενώ και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κ. Ερντογάν, συχνά αμφισβητούν τα κοινά τους σύνορα και λένε ότι η Τουρκία δικαιούται περισσότερα εδάφη, προκαλώντας έτσι την αγανάκτηση της Ελλάδας.

Η Τουρκία διατηρεί επίσης τον έλεγχο και στρατεύματα στο βόρειο τμήμα του νησιού της Κύπρου – στο οποίο εισέβαλε το 1974, ισχυριζόμενη ότι επενέβη για να προστατεύσει μια τουρκόφωνη μειονότητα. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τη διοίκησή της εκεί, και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κυβερνά τα νότια δύο τρίτα του νησιού.

Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, μιας από τις πιο δύσκολες παγωμένες συγκρούσεις στον κόσμο, έχουν βαλτώσει μετά από πολλές προσπάθειες. Για να επιτραπεί η είσοδος στην Ε.Ε., ή ακόμη και για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, η Τουρκία θα πρέπει πιθανότατα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αλλά αυτό που είναι επίσης προφανές είναι ότι η Ε.Ε. δεν έχει πλέον καμία όρεξη να επεκταθεί προς τα ανατολικά. Η ένταξη της Τουρκίας θα σήμαινε την ενσωμάτωση μιας μεγάλης μουσουλμανικής χώρας στο μπλοκ και τη μετακίνηση των εξωτερικών συνόρων της προς τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.

Για το τι θα γίνει μελλοντικά, οι ειδικοί λένε ότι το τρέχον πλαίσιο της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες και απογοητεύει και τις δύο πλευρές, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος ειδικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας .

Όμως η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν τους λόγους τους να τηρούν το υπάρχον πλαίσιο. Ευρωπαίοι διπλωμάτες που βλέπουν την Τουρκία ως κλειδί για τη διαχείριση του μεταναστευστικού και άλλων σημαντικών προκλήσεων πολιτικής πιστεύουν ότι ακόμα κι αν η διαδικασία δεν οδηγήσει ποτέ σε πλήρη ένταξη, μπορεί να είναι μια χρήσιμη διαδρομή, συνδέοντας την Άγκυρα με τις Βρυξέλλες και παρέχοντας μια δομή για συνομιλίες.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί στη συνέχεια είναι μια εκ νέου δέσμευση, ειδικά σε επίπεδο δημόσιας επικοινωνίας, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ. θα εκπονήσει έκθεση για το μέλλον της σχέσης,. ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για το πόσο δύσκολα είναι ορισμένα σημεία της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά η συνάντηση αποτελεί μια στιγμή επαναφοράς του τόνου προς το πιο θετικό.

Μια αλλαγή προσανατολισμού στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βοηθούσε τον κ. Ερντογάν να πει ότι βελτίωσε τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ θα επέτρεπε στην Ε.Ε. να υποστηρίξει την ενότητα του ΝΑΤΟ βοηθώντας την ένταξη της Σουηδίας, αλλά και τον πρωταρχικό της στόχο, να στηρίξει την Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας, αναφέρει επίσης η αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times, Matina Stevis-Gridneff – Will Turkey Become a Member of the E.U. Now? Here’s What to Know

Άρθρο-κόλαφος: Η Συμφωνία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ για τη Σουηδία είναι μία καταστροφή… Ο Ερντογάν παρέλυσε το θεσμό, ενώ Στόλτενμπεργκ και Σάλιβαν …χαίρονται!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: