Οι Γάλλοι πληρώνουν το… προπατορικό τους αμάρτημα: Οι αποικίες εκδικούνται, οι πολίτες φοβούνται – Πως θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός…

FILE PHOTO Riot police forces secure the area in front of the Arc de triomphe amid fears of another night of clashes with protestors in Paris, France, 01 July 2023. EPA/MOHAMMED BADRA




Μετά την αποκλιμάκωση, ήρθε η ώρα του απολογισμού. Σύμφωνα με την τελευταία  δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone Consulting για τη Le Figaro, η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων (84%) καταγγέλλει το ξέσπασμα βίας που ακολούθησε το θάνατο του νεαρού Nahel.

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ταραχών που ακολούθησαν, και που διήρκεσαν σχεδόν μια εβδομάδα, αιρετοί αξιωματούχοι, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια έγιναν στόχος σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας ζημιές που υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ευρώ, ακόμη και ένα δισεκατομμύριο.

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται «οργή» της χώρας (84%) μπροστά σε αυτές τις εικόνες χάους, καθώς και «φόβος» (66%).

Ακόμα κι αν η ηρεμία φαίνεται να επιβεβαιώθηκε στο κοινωνικό μέτωπο, οι Γάλλοι εξακολουθούν να φοβούνται μια νέα έκρηξη έντασης: το 89% δηλώνει ότι «ανησυχεί» για το μέλλον της χώρας. Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, μόνο οι υποστηρικτές του La France Insoumise (60%) λένε ότι «καταλαβαίνουν» αυτή την αστική βία. Μια θέση που συνάδει με τη στάση του Jean-Luc Mélenchon και των οπαδών του , που εδώ και καιρό αρνούνται να ζητήσουν «ηρεμία».

Μείωση των μεταναστευτικών ροών

Ενώ η λαϊκή υποστήριξη για τις δυνάμεις της τάξης παραμένει υψηλή (64%), δεν συνοδεύεται από ένα νομιμοποιητικό αντανακλαστικό υποστήριξης προς την κυβέρνηση (27%), όπως συμβαίνει μερικές φορές σε περιόδους κρίσης.

Αντίθετα, οι Γάλλοι δηλώνουν ότι μάλλον περιμένουν σταθερά μέτρα από την εκτελεστική εξουσία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση:

Το 59% ζητά αυστηροποίηση του νομοσχεδίου που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Τα πρόσφατα γεγονότα θεωρούνται ως «η συνέπεια των αποτυχιών της μεταναστευτικής μας πολιτικής».

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71%) ζητεί τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Και επίσης οι περισσότεροι Γάλλοι είναι υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων κατά των ανηλίκων (78%)και των οικονομικών κυρώσεων κατά των οικογενειών τους (77%)

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Παρέμβαση Γκουτέρες για την Τζενίν: Kαταδικάζει την υπερβολική χρήση βίας από το Ισραήλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: