Απίθανο! Το μεσαιωνικό ολλανδικό ομόλογο που ακόμη πληρώνει ετήσιους τόκους, 375 χρόνια μετά την έκδοσή του – Είχαν υποσχεθεί για πάντα [video]

Το μεσαιωνικό ολλανδικό ομόλογο που πληρώνει τόκους ακόμη και μετά από 375 χρόνια Screen Shot via YouTube




Το 1648, το Water Board του Lekdijk Bovendams αντιμετώπισε την πρόκληση να συγκεντρώσει κεφάλαια για βασικές επισκευές αναχωμάτων. Αποφάσισαν να εκδώσουν ένα μοναδικό ομόλογο στον κομιστή, που υπόσχεται ετήσιες πληρωμές στον κάτοχό του επ’ αόριστον.

Αυτή η οικονομική έννοια, γνωστή ως διαρκές χρέος, ήταν κοινή κατά τον Μεσαίωνα. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα ομόλογα με σταθερές ημερομηνίες λήξης, τα αέναα ομόλογα διαρκούν όσο επιβιώνει η εκδότρια οντότητα. Έχοντας περάσει από πολλούς οργανισμούς διοικητικών συμβουλίων νερού, τώρα κατοικεί στη Stichtse Rijnlanden, η οποία συνεχίζει να τιμά τις πληρωμές τόκων του ομολόγου.

Η συναρπαστική ιστορία του ομολόγου έγκειται στο γεγονός ότι υποστηρίχθηκε από τη φορολόγηση των δικαιούχων των προστατευόμενων εσόδων και δεδομένου ότι αυτές οι περιοχές δεν συμμετείχαν σε πολέμους που θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τα κεφάλαια, το ομόλογο αντέχει.

Αν και η αρχική αξία του ομολόγου των 1.000 φιορίνι carolus έχει μετατραπεί σε ευρώ με την πάροδο του χρόνου, η ετήσια πληρωμή του τόκου παραμένει 11,35 €. Η απόκτηση του ομολόγου από τη Yale το 2003 οδήγησε στην ανακάλυψη του back took, το οποίο διευθετήθηκε δεόντως.

Αν και η ολλανδική αρχή ύδρευσης θα μπορούσε τεχνικά να αθετήσει το χρέος, η συμβολική αξία και η θετική δημοσιότητα του ομολόγου το καθιστούν μια αξιόλογη επένδυση.

Πηγή Ancient Origins / Robbie Mitchell

Στο σφυρί η πρώτη αγαπημένη κιθάρα του Τζίμι Χέντριξ: Την αγόρασε 65 δολάρια, πωλείται 1,25 εκατομμύρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: