Ανάλυση Politico: Λύκος που παραμονεύει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά μετά τις ταραχές στη Γαλλία

FILE PHOTO: Soldiers, part of the national security plan ‘Vigipirate’, keep watch as they secure the area near the Arc de Triomphe, in Paris, France, early 03 July 2023. EPA, OLIVIER MATTHYS




Πολιτικοί της άκρας Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη άδραξαν την ευκαιρία που τους έδωσαν οι πρωτοφανείς ταραχές στη Γαλλία για να απαιτήσουν από την ΕΕ να σκληρύνει την μεταναστευτική της πολιτική σχολιάζει σε άρθρο του το Politico.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι  χρησιμοποίησε τα γεγονότα στη Γαλλία ως ευκαιρία για να δικαιολογήσει την αντίθεση της Βαρσοβίας στο προτεινόμενο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ , το οποίο η πλειονότητα των χωρών μελών ενέκρινε τον περασμένο μήνα, αλλά η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

“Καταστήματα λεηλατήθηκαν, αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, οδοφράγματα στους δρόμους – αυτό συμβαίνει τώρα στο κέντρο του Παρισιού και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις”, έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Twitter κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

  • «Δεν θέλουμε τέτοιες σκηνές στους πολωνικούς δρόμους. Δεν θέλουμε τέτοιες σκηνές σε καμία πόλη στην Ευρώπη».

Ο Μοραβιέτσκι κατηγόρησε επίσης τις Βρυξέλλες σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι «προσπαθούν να αναγκάσουν την Πολωνία» να αποδεχθεί το σύμφωνο μετανάστευσης, το οποίο θα εισαγάγει υποχρεωτικές ποσοστώσεις εισδοχής για τους αιτούντες άσυλο και θα απαιτεί από τα μέλη της ΕΕ που αρνούνται να τους δεχτούν να πληρώσουν σε ένα ταμείο της ΕΕ για να τους φιλοξενήσει κάπου αλλού.

«Αυτές είναι οι συνέπειες των πολιτικών της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε», είπε αφού ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με σκηνές “Αποκάλυψης” από τη Γαλλία αντιπαραβαλλόμενες με βουκολικές εικόνες από την Πολωνία…

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν ήταν ο μόνος που χρησιμοποίησε τις αναταραχές στη Γαλλία για να απευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Νικόλα Μολτένι, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, είπε ότι οι ταραχές στη Γαλλία ήταν «μια πιστοποίηση της αποτυχίας της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και μια προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Μολτένι είπε ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να «διαχειριστεί, να σχεδιάσει, να καθοδηγήσει το μεταναστευτικό κύμα» και υπενθύμισε τη σκληρή στάση της χώρας του στη μετανάστευση ως πρότυπο.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εργασία και στην ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», είπε ο Μολτένι. «Δεν μπορείς να έρθεις στην Ιταλία και να κάνεις ό,τι θέλεις: Υπάρχει μια ταυτότητα που πρέπει να σεβαστείς».

Ο Hans Kundnani, αναλυτής για την Ευρώπη στο βρετανικό think tank Chatham House, είπε ότι οι αντιδράσεις του Μοραβιέτσκι και του Μολτένι στις αναταραχές στη Γαλλία ήταν «ακριβώς αυτό που θα περίμενες» από μια ακροδεξιά που κερδίζει σταθερά στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων και εδραιώνει την εξουσία τα τελευταία χρόνια.

  • Ο ακροδεξιός και  λαϊκιστής Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται στο τιμόνι της Ουγγαρίας από 2010, ενώ ο “Νόμος και η Δικαιοσύνη” του Μοραβιέτσκι κυβερνά την Πολωνία από το 2015. Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν είχε αρκετή υποστήριξη για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας το 2017 και το 2022, και στην Ιταλία, η ακροδεξιά Τζώρτζια Μελόνι είναι πρωθυπουργός από πέρυσι.

Ο Κουντάνι είπε ότι η ακροδεξιά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να κάνει την κεντροδεξιά να αλλάξει τη στάση της στη μεταναστευτική πολιτική.

«Από την προσφυγική κρίση του 2015, η ακροδεξιά έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα επεισόδια για να απαιτήσει σκληρότερα μέτρα», είπε ο Κουντάνι. «Και ήταν αρκετά επιτυχημένοι στο να λάβουν υποστήριξη από την κεντροδεξιά σε πολλά μέρη της Ευρώπης: Την τελευταία δεκαετία έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο στην αυστηροποίηση των μεταναστευτικών νόμων και της πολιτικής ασύλου».

Εκστρατεία για τις γαλλικές ταραχές

Ο Κουντάννι του Chatham House είπε ότι είναι πιθανό τα ακροδεξιά κόμματα να χρησιμοποιήσουν την τελευταία αναταραχή στη Γαλλία για να πυροδοτήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να πιέσουν τα κεντροδεξιά κόμματα να υιοθετήσουν πιο ακραίες θέσεις.

  • «Ο λόγος που η κεντροδεξιά επιδιώκει να σφίξει τις μεταναστευτικές πολιτικές από το 2015 είναι ακριβώς επειδή βλέπει ότι τα ακροδεξιά επιχειρήματα γύρω από την ταυτότητα, τη μετανάστευση και το Ισλάμ είχαν απήχηση στο κοινό», είπε ο Κουντάνι.

«Αυτό είναι το μάθημα που έχουν μάθει από την άνοδο του «λαϊκισμού»: Ότι πρέπει να είναι πιο «σκληροί» στη μετανάστευση», είπε. «Και αυτή η στροφή είναι επίσης η βάση της αυξανόμενης συνεργασίας τους με την ακροδεξιά, ιδιαίτερα σε κυβερνήσεις συνασπισμού».

  • Τα ακροδεξιά κόμματα συμμετέχουν ήδη σε κυβερνήσεις συνασπισμού σε χώρες όπως η Φινλανδία και παρέχουν εξωτερική υποστήριξη σε κυβερνήσεις όπως η Σουηδία .

Στην Ισπανία, όπου η ακροδεξιά θα μπορούσε ενδεχομένως να κυβερνήσει με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα , ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox χρησιμοποίησε τις ταραχές για να ζητήσει σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές.

«Η Ευρώπη απειλείται από όχλους αντιευρωπαίων που σπάζουν αστυνομικά τμήματα, καίνε βιβλιοθήκες και μαχαιρώνουν για να κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο, που δεν είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής και τους νόμους μας», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ. «Νομίζουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούμε».

Ο Abascal αρνήθηκε την ιδέα ότι η φτώχεια ή η αστυνομική βία θα μπορούσαν να είναι τα βαθύτερα αίτια των ταραχών, υποστηρίζοντας ότι ομοίως περιθωριοποιημένοι χριστιανοί δεν διέπραξαν ποτέ πράξεις βίας και κατηγορώντας τους «ριζοσπάστες μουσουλμάνους» ότι βρίσκονται πίσω από τις αναταραχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα «πραγματικό εμφύλιο» Γαλλία.

Πρόσθεσε ότι μειονοτικές ομάδες όπως η LGBTQ+ κοινότητα ήταν καλύτερα με ομοφοβικά ακροδεξιά κόμματα παρά με κεντρώες πολιτικές δυνάμεις που επέλεξαν να αγνοήσουν «τι συμβαίνει στη Γαλλία».

«Οι ομοφυλόφιλοι αισθάνονται περισσότερο προστατευμένοι από το κόμμα μου… παρά από τον κ. Μακρόν: Οι άνθρωποι που έχει εισαγάγει η Γαλλία τους δυσκολεύουν να περπατήσουν στο δρόμο», είπε ο Abascal . «Αντίθετα, στην Ουγγαρία και την Πολωνία [μέλη της κοινότητας LGBTQ+] μπορούν να κάνουν ειρηνικές βόλτες επειδή σε αυτές τις χώρες παρακολουθούμε πραγματικά ποιος έρχεται».

  • «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, στο Βέλγιο, το οποίο θα διεξαχθούν περιφερειακές και εθνικές εκλογές το επόμενο έτος, ο Tom van Grieken, πρόεδρος του υπερεθνικιστικού κόμματος Vlaams Belang, μίλησε για τις ταραχές στη Γαλλία και τα μιμητικά περιστατικά στο Βέλγιο αυτό το Σαββατοκύριακο.

  • Ο ηγέτης της ακροδεξιάς είπε ότι η αναταραχή αντικατοπτρίζει ότι «το πολυπολιτισμικό όνειρο της αριστεράς είναι ένας πολυπολιτισμικός εφιάλτης για τους πολίτες».

«Αυτοί είναι τομείς όπου η κοινωνία μας έχει αποτραβηχτεί από τη μαζική μετανάστευση και η κυβέρνηση έχει ελάχιστο έλεγχο», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι οι βελγικές αρχές «δεν έχουν τα κότσια» να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Η πραγματική αλλαγή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τον Vlaams Belang στο τιμόνι».

Ο Kundnani του βρετανικο΄θ Chatham House είπε ότι, εκτός από την επιρροή στην εσωτερική πολιτική, η ακροδεξιά διαμορφώνει ήδη την ΕΕ.

«Το γεγονός ότι η κεντρώα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας τα λέει όλα», παρατήρησε ο Κουντάνι.

«Η δουλειά αυτού του Επιτρόπου είναι βασικά να κρατά τους μετανάστες έξω και η ύπαρξη αυτής της θέσης υπογραμμίζει ότι η μετανάστευση δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως δύσκολο ζήτημα πολιτικής, αλλά ως άμεση απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Με πληροφορίες από POLITICO

Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη μετά την κρίση του ’16: Κοντά στο 1 εκατ αιτήματα ασύλου από Μέση Ανατολή-Ασία και 4 εκατ Ουκρανών προσφύγων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: