Φλόγες οργής στη Γαλλία: Νεκρός 19χρονος που πήδηξε από ταράτσα, στους δρόμους τεθωρακισμένα και 45.000 αστυνομικοί [videos]

epa10718263 Riot police patrol an area during clashes with protesters in Nanterre, near Paris, France, 29 June 2023. Violence broke out after police fatally shot a 17-year-old during a traffic stop in Nanterre on 27 June 2023. According to the French interior minister, 31 people were arrested with 2,000 officers being deployed to prevent further violence. EPA/JULIEN MATTIA




Kαθώς η Γαλλία μοιάζει χώρα σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” λόγω των πρωτοφανούς έκτασης και βιαιότητας ταραχές ως απάντηση στην δολοφονία του 17χρονου Νοέλ από σφαίρα αστυνομικού, ένας ακόμη θάνατος έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά:

Νεκρός κατέληξε στο νοσοκομείο νεαρός που πήδηξε από κτήριο προσπαθώντας να αποφύγει τα επεισόδια που μαίνονται στη Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου Νοέλ από σφαίρα αστυνομικού.

Σύμφωνα με το γαλλικό Rtl, πρόκειται για έναν 19χρονο, που συμμετείχε σε διαδήλωση και ο οποίος έπεσε στο κενό από ύψος πέντε μέτρων, ενώ βρισκόταν στη στέγη ενός καταστήματος Lidl στο Petit-Quevilly του προαστίου Seine-Maritime της Νορμανδίας το βράδυ της Πέμπτης (29/6).

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρουέν και κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αφήνει ελπίδες.

Διίστανται οι απόψεις για τον θάνατο του νεαρού

Αργότερα σήμερα φάνηκε να διίστανται οι απόψεις για το τί προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού.

Η πτώση του νεαρού σημειώθηκε “στο πλαίσιο μιας λεηλασίας” σε σούπερ μάρκετ, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Απο την πλευρά του ο εισαγγελέας της Ρουέν, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, είπε ότι αυτό το κατάστημα δεν “δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων”.

“Το θύμα, ηλικίας περίπου 20 ετών, ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ.

Έπεσε από τη στέγη και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας .

Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.

“Ο δεύτερος νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, εξηγεί ότι οι δύο τους ανέβηκαν στη στέγη γύρω στις 5 το πρωί για να προσπαθήσουν να μπουν στο κατάστημα ώστε να πάρουν πίσω ένα αντικείμενο, που δεν διευκρινίζεται, το οποίο φέρεται να είχαν αφήσει μέσα”, πρόσθεσε.

 

Τεθωρακισμένα στους δρόμους

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Χωρίς μέσα μεταφοράς  και φωτιές παντού

Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από νομάρχες, περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες -λεωφορεία και τραμ- να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα.

Ζητήθηκε επίσης από τα καταστήματα να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Ο λόγος είναι προφανής: Οι τριήμερες ταραχές στη Γαλλία είχαν ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε πολλά κτίρια – συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών και σχολείων.

Το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν περισσότερες από 3.880 πυρκαγιές σε δημόσιους δρόμους, σε σύγκριση με 2.391 το προηγούμενο βράδυ.

Συνολικά, περισσότερες από 6.000 πυρκαγιές αντιμετωπίστκαν από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία ενώ περίπου 500 κτίρια έχουν πληγεί.

Οσον αφορά τον Γάλλο Πρόεδρο, προέτρεψε τους γονείς να δείξουν υπευθυνότητα κρατώντας τα παιδιά τους μακριά από τις ταραχές.

 

Αποκρούει τις αιτιάσεις του ΟΗΕ

Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

«Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. «Η Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση».

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Mε πληροφορίες από AFP/Reuters

Νίκησε η Wagner τον ΟΗΕ; Το Συμβούλιο Ασφαλείας τερματίζει την ειρηνευτική αποστολή στο Μαλί * Στο έλεος του ισλαμιστικού χάους η σπαρασσόμενη χώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: