Διεθνής Αστυνομία για την ασφάλεια της Κύπρου: Οι Τούρκοι θέλουν εγγυήσεις και στρατό




Του Κώστα Βενιζέλου

Η ανάπτυξη  διεθνούς αστυνομικής δύναμης αποτελεί μια από τις βασικές ιδέες που συζητούνται παρασκηνιακά ως αντίβαρο στην τουρκική θέση για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ιδέα αυτή αν και δεν έτυχε πλήρους επεξεργασίας, ωστόσο, φαίνεται να έχει συζητηθεί σε επαφές που πραγματοποιεί η Λευκωσία την τελευταία περίοδο. Η Διεθνής Αστυνομική Δύναμη, θα έχει χαρακτήρα χωροφυλακής και δεν θα διερευνά αδικήματα, για τα οποία θα έχουν την ευθύνη οι τοπικές αστυνομίες και η ομοσπονδιακή. Στη Δύναμη αυτή μπορούν να συμμετέχουν διάφορες χώρες, χωρίς να αποκλείονται κι αυτές που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Κυπριακό σήμερα.  Όπως, δηλαδή, η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ιδέα θα αναλάβει να θέσει ενώπιον της Άγκυρας, μαζί με μια σειρά άλλα ζητήματα, που αφορούν πτυχές του Κυπριακού,  η αμερικανική κυβέρνηση. Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας της, έχει αναλάβει σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση να βοηθήσει για το Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτά, όπως πληροφορούμαστε, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν με εμπειρογνώμονες στα θέματα ομοσπονδιακής αστυνομίας και του ομοσπονδιακού συντάγματος (ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη  πως «στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ θα υπάρξει Αμερικανός εμπειρογνώμονας επί συνταγματικών θεμάτων για να ενισχύσει την αποστολή»).

Όπως ανέφερε ξένη διπλωματική πηγή στο «Φ», αν και το θέμα της ασφάλειας δεν έχει βρεθεί ακόμη στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων καθώς υπάρχει συμφωνία να συζητηθεί στο τέλος, πληροφορίες σημειώνουν πως το ζήτημα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διάφορων διεθνών επαφών.

Η τουρκική θέση, αν και σε επίπεδο ρητορικής διαφαίνεται μια διαφοροποίηση, αυτό δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει «νέες ρυθμίσεις» στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν φαίνεται ωστόσο έτοιμη να εγκαταλείψει τη βασική διαχρονική της θέση. Ότι, δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει μιας μορφής παρουσία στο νησί και εγγυήσεων. Κι αυτό εκφράζεται με διάφορες ιδέες. Μια εξ αυτών, που είναι η τελευταία, είναι η διατήρηση ενός στρατιωτικού αποσπάσματος της Τουρκίας μετά την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό το αντιλαμβάνονται με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν στο νησί οι Βρετανοί. Αυτό το ενδεχόμενο έχει απορριφθεί από τη Λευκωσία, η οποία επιμένει πως δεν μπορεί να αποδεχθεί συμφωνία με διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων και τη συνέχιση της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα έχει αναλάβει να επεξεργασθεί διάφορες ιδέες για το θέμα της ασφάλειας, στη βάση τη θέση, που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της, ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί το ξεπερασμένο, αποικιοκρατικό μοντέλο των εγγυήσεων στην Κύπρο. Η Αθήνα, λοιπόν, επεξεργάζεται διάφορες ιδέες με στόχο την επίτευξη ενός Συμφώνου Φιλίας, μεταξύ των εμπλεκομένων και έχοντας βασική επιδίωξη πως αυτό που θα πρέπει να γίνει στην Κύπρο θα είναι πραγματική ανεξαρτησία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της ασφάλειας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ όχι μόνο  θέτει ψηλά στην ατζέντα των επαφών του το ζήτημα της ασφάλειας  αλλά παρακολουθεί από κοντά όλες τις διεργασίες για το Κυπριακό.

Σε άσκηση το ψευδοκράτος, παρατηρητής η Ελλάδα

Το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική άσκηση που θα διεξαχθεί σε στρατιωτική βάση στα Κόνια της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται και σε ιστοσελίδα του Αζερμπαϊτζάν, στην ομάδα των παρατηρητών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στην είδηση της ιστοσελίδας, στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν θα λάβουν μέρος σε διεθνή άσκηση  Isik-2016, που θα διεξαχθεί στην Τουρκία. Στη  διεθνή αυτή άσκηση που θα διαδραματισθεί στο έδαφος, τη θάλασσα και στον αέρα και θα διεξαχθεί στο Ικόνιο από τις 20-30 Ιουνίου, θα συμμετέχουν δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, τη Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της… «Βόρειας Κύπρου»!

Στους παρατηρητές, σύμφωνα με την είδηση,  περιλαμβάνονται το Βέλγιο, το Κατάρ, η  Κένυα, το Κόσσοβο, ο Λίβανος, τα Σκόπια, η Μαλαισία, η Πολωνία, το Σουδάν, η Χιλή, η Ελλάδα, το Μπαγκλαντές και η Σιγκαπούρη.

Το φυσικό αέριο στο τραπέζι για το κόστος της λύσης

Η ιστορία με τη χρηματοδότηση του κόστους της λύσης από τα έσοδα που θα προκύψουν από τους υδρογονάνθρακες δεν είναι καινούργια.

Πρώτοι έθεσαν το θέμα οι Τούρκοι με διάφορες ιδέες, όπως αυτής με το έγγραφο- πρόταση που κατέθεσε ο τότε κατοχικός ηγέτης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (talking paper on the Hydrocarbon reserves around the island of Cyprus– 29 September 2012). Με βάση την πρόταση, στην οποία αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο Μουσταφά Ακιντζί,  ο Γενικός Γραμματέας καλείται να διορίσει διαμεσολαβητή, ο οποίος θα προεδρεύει της τεχνικής επιτροπής που θα ασχολείται με το θέμα των ερευνών. Στην επιτροπή οι δυο πλευρές θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους, θα εξασφαλισθεί η συναίνεση τους για τις Διεθνείς Συνθήκες ( υπό αμφισβήτηση δηλαδή, οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον καθορισμό ΑΟΖ). Με βάση την πρόταση, θα καθορισθεί το μερίδιο των πλουτοπαραγωγικών πόρων που θα λάβει η κάθε πλευρά και τα κέρδη θα τοποθετηθούν σε ειδικό ταμείο της Τεχνικής Επιτροπής και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής της λύσης. Σημειώνεται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, τόσο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ όσο και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχουν εκφράσει την άποψη ότι έσοδα από τους υδρογονάνθρακες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διάφορες ξένες κυβερνήσεις, που το θεωρούν «απόλυτα φυσιολογικό», καθώς τις απαλλάσσει από δική τους συνεισφορά.

Η Λευκωσία ενοχλείτο από τις πιο πάνω τοποθετήσεις. Αυτό μέχρι πρόσφατα. Όπως πληροφορούμαστε και σε επαφές με τρίτους γίνεται αναφορά πως θα μπορούσε μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο να χρηματοδοτήσει το κόστος της λύσης. Η θέση, όπως εκφράστηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί επιλογή, όχι όμως η πρώτη. Το θέμα είναι πως τέθηκε το θέμα στο τραπέζι ως επιλογή. Κι αυτό, όπως διαχρονικά επιβεβαιώνεται στο Κυπριακό, στη συνέχεια αποτελεί κεκτημένο της διαδικασίας και συνήθως με τον τρόπο που το ερμηνεύουν τρίτοι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: