Παρέμβαση του ΑΚΕΛ στο μεταναστευτικό: Η Κύπρος εκτός από χώρα καταγωγής είναι και χώρα υποδοχής προσφύγων, αναφέρει… Σήμερα η Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Ο ΓενικόςΓραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφία από το ΑΚΕΛ




Οι Κύπριοι είμαστε ένας λαός που έζησε και ζει την προσφυγιά ως αποτέλεσμα του δίδυμου εγκλήματος του 1974. Χιλιάδες Κύπριοι αναγκάστηκαν τότε να ξενιτευτούν. Χιλιάδες Κύπριοι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σήμερα στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω αναφέρει το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της 20ης Ιουνίου που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η Ημέρα των Προσφύγων. Σημειώνει η ανακοίνωση:

Το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό χαιρετισμό στους πρόσφυγες της Κύπρου που για χρόνια αγωνίζονται γι’ απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, για επιστροφή στις εστίες τους, αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες του κόσμου.

Η Κύπρος εκτός από χώρα καταγωγής είναι και χώρα υποδοχής προσφύγων. Όπως κάθε ευρωπαϊκό κράτος, έχει την υποχρέωση να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες, εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Αναλόγως πρέπει ν’ αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Δυστυχώς αντί της αυτονόητης αλληλεγγύης τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν την απαράδεκτη προσέγγιση της «τιμολόγησης», συναινώντας επιπλέον σε αδιέξοδες πολιτικές σε ό,τι αφορά την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κεντρική θέση του ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει ότι είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για αλληλεγγύη προς όσους έχουν ανάγκη προστασίας όσο και για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τα κράτη του μεσογειακού Νότου, συμπεριλαμβανόμενης της Κύπρου, που αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για φιλοξενία προσφύγων.

  • Θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για:

Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα ασύλου βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που δεσμεύουν το κράτος μας όσο αφορά το άσυλο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αντικατάσταση του Κανονισμού του Δουβλίνου με ένα μόνιμο και δεσμευτικό μηχανισμό για την κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανάλογα με τις δυνατότητες και τον πληθυσμό του καθενός.

Δημιουργία από την ΕΕ νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες.

Άμεση διακοπή της πρακτικής των επαναπροωθήσεων.

Διασφάλιση αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας των προσφύγων αντιμετωπίζοντας ανθρώπινα τις τραυματικές τους εμπειρίες.

Εξάλειψη των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του συστήματος ασύλου τα οποία προωθούν την εμπορία προσώπων.

«Περιμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό», δήλωσε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Ο συνεργάτης του Προέδρου της Κύπρου ομιλεί στα ΝΕΑ για τον κρίσιμο ρόλο της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: