Οι λαθρέμποροι κλείδωσαν στο αμπάρι του πλοίου-τάφου γυναίκες και παιδιά, αποκαλύπτει ο Observer: Κάτω από το κατάστρωμα περιόρισαν τους Πακιστανούς…

Αναρτημένο πανό στην είσοδο του μετρό στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ολοένα και περισσότερες μακάβριες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος-τάφος, που έστειλε στο θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγε και μετανάστες.

Με περίπου 500 ανθρώπους να παραμένουν αγνοούμενοι, νέες μαρτυρίες από επιζώντες δείχνουν ότι γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στο αμπάρι και ότι ορισμένες εθνικότητες βρέθηκαν εγκλωβισμένες στο πιο επικίνδυνο μέρος του σκάφους, αναφέρει η εφημερίδα The Observer, (κείμενο Helena Smith, Shah Meer Baloch, Ruth Michaelson, Emma Graham).

Σημειώνει επίσης ότι πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για το αν η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της για την τραγωδία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρίες από επιζώντες που διέρρευσαν, οι Πακιστανοί αναγκάστηκαν να βρεθούν κάτω από το κατάστρωμα, ενώ άλλες εθνικότητες μπόρεσαν να εξασφαλίσουν θέση στο επάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση μιας βύθισης του σκάφους.

Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι γυναίκες και παιδιά ήταν ουσιαστικά «κλεισμένα» το αμπάρι, δήθεν για να «προστατευθούν» από τους άνδρες στο υπερπλήρες σκάφος.

Περιήλθε σε γνώση του Observer ότι Πακιστανοί υπήκοοι κρατούνταν επίσης κάτω από το κατάστρωμα, με τα μέλη του πληρώματος να τους κακομεταχειρίζονται όταν εμφανίστηκαν αναζητώντας γλυκό νερό ή προσπάθησαν να διαφύγουν.

Δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν γυναίκες ή παιδιά μεταξύ των επιζώντων, ενώ αναφορές από το Πακιστάν το Σάββατο αναφέρουν ότι εκατοντάδες Πακιστανοί υπήκοοι μπορεί να πέθαναν όταν το σκουριασμένο σκάφος βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 298 Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους, 135 από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, στο πλοίο επέβαιναν περίπου 400 Πακιστανοί. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι μόνο 12 από τους 78 επιζώντες ήταν από το Πακιστάν.

Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες στο σκάφος ήταν τόσο ζοφερές που ακόμη και πριν αυτό βυθιστεί, υπήρχαν ήδη έξι θάνατοι αφού είχε τελειώσει το γλυκό νερό. Η μαροκινο-ιταλίδα  κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια Nawal Soufi, πρόσθεσε ότι οι επιβάτες παρακαλούσαν για βοήθεια μια μέρα πριν το σκάφος βυθιστεί. «Μπορώ να καταθέσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε αρχή», είπε.

Η μαρτυρία της αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι επιβάτες είπαν στην ακτοφυλακή ότι δεν χρειάζονται βοήθεια επειδή ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Νέα μαρτυρία δείχνει επίσης ότι ο κινητήρας της τράτας τέθηκε εκτός λειτουργίας μέρες πριν βυθιστεί, γεγονός που καθιστά πιθανό το πλήρωμα να είχε ζητήσει βοήθεια.

«Ξεκινήσαμε το ταξίδι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Περίπου 700 από εμάς βρισκόμασταν στο πλοίο», αναφέρει ένας μετανάστης σε μαρτυρία που έλαβαν οι λιμενικοί που επιβλέπουν την έρευνα για την καταστροφή. «Ταξιδεύαμε για τρεις μέρες και μετά χάλασε ο κινητήρας».

Τέσσερις ημέρες μετά από μια από τις χειρότερες καταστροφές στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, οι αποκλίνουσες αυτές απόψεις αποτελούν ένα μόνο σε μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του τι τελικά προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους.

Ανησυχία προκαλούν οι ισχυρισμοί ότι το σκάφος ανατράπηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης επειδή προσδέθηκε σε σκάφος του λιμενικού, ισχυρισμοί που πάντως διαψεύδονται από τους Έλληνες αξιωματούχους. Αρχικά, η ακτοφυλακή είπε ότι είχε κρατήσει «διακριτική απόσταση» από το σκάφος, αλλά την Παρασκευή ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ρίχτηκε ένα σχοινί για να «σταθεροποιήσει» το σκάφος.

Ο Maurice Stierl, του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Έρευνας και Διαπολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Osnabrück στη Γερμανία, αναφέρει τα εξής:

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή μιλά για μια ξαφνική αλλαγή βάρους. Τι προκάλεσε λοιπόν την ξαφνική αλλαγή βάρους; Υπήρχε πανικός στο πλοίο; Μήπως έγινε κάτι κατά την προσπάθεια να τους παρασχεθεί κάτι; Ή ήταν ρυμουλκούμενο και λόγω αυτής της ρυμούλκησης, το σκάφος κατέβηκε;».

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το εάν η ελληνική ακτοφυλακή έπρεπε να είχε επέμβει νωρίτερα για να παράσχει βοήθεια στο «σαπιοκάραβο» αυτό.  Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι περιπολικά και φορτηγά πλοία παρακολουθούσαν το σκάφος από το απόγευμα της Τρίτης.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αποτυχία παρέμβασης δεν μπορεί να εξηγηθεί από την ανικανότητα. Ο Stierl κατηγόρησε πολλές χώρες της ΕΕ ότι «εργαλειοποιούν τον χρόνο» καθυστερώντας τη διάσωση όσο περισσότερο μπορούν, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως «φάση στρατηγικής παραμέλησης και εγκατάλειψης».

Όπως ειδικότερα εξηγεί: «Έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν καθυστερήσεις στην ευρωπαϊκή δέσμευση για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης. Στην πραγματικότητα, κρύβονται ενεργά από τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες, έτσι ώστε να μην παρασύρονται σε επιχειρήσεις διάσωσης.

«Μπορούμε να πούμε ότι δημιουργείται μια στρατηγική, η οποία επιβραδύνει –ενεργά και συνειδητά– τις προσπάθειες διάσωσης», καταλήγει ο Stierl σύμφωνα με το δημοσίευμα.

The Observer, Helena Smith, Shah Meer Baloch, Ruth Michaelson, Emma Graham: Pakistanis ‘were forced below deckon refugee boat in Greece disaster

Βρέθηκε νεκρή η αγνοούμενη Αναστάζια στην Κω: Άγρια χτυπημένη μέσα σε σακούλες

Εντοπίστηκε ο γενικός αρχηγός του κυκλώματος των διακινητών: Είναι Αιγύπτιος και ζει στο Τομπρούκ της Λιβύης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: