Ο Τραμπ ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης αντιμέτωπος με 37 ταπεινωτικές κατηγορίες: Δρακόντεια μέτρα γύρω από το δικαστήριο του Μαϊάμι




Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το αμερικανικό έθνος επιδιώκει να δικάσει ποινικά ένα άτομο που εξελέγη για να ηγηθεί αυτού ως Πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα σε δικαστήριο του Μαϊάμι για να απαντήσει στο κατηγορητήριο 37 σημείων ότι διατήρησε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα αφότου έχασε την εξουσία και αρνήθηκε να τα επιστρέψει.

 

Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Τραμπ σε αίθουσα του δικαστηρίου, μετά τον Απρίλιο. Τότε είχε δηλώσει αθώος σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης έχοντας να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για την εξαγορά της σιωπής μιας πορνοστάρ και την παρεπόμενη απόκρυψη των σχετιζόμενων με αυτή τη συναλαλγή φορολογικών στοιχείων.

Η εμφάνισή του θα είναι μια τραγική στιγμή στην ιστορία της αμερικανικής Δημοκρατίας που έχει αποδειχθεί ανθεκτική για περισσότερους από δύο αιώνες, μένοντας πιστή στην αρχή ότι ουδείς ηγέτης έχει απόλυτη εξουσία ή βρίσκεται υπεράνω των νόμων που ισχύουν για όλους τους άλλους πολίτες, σημειώνει το CNN.

Η σημερινη ημέρα ίσως προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα χάσματα σε μια ήδη διχασμένη χώρα. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο της εισβολής στο Καπιτώλιο όταν ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να δεχτεί την ήττα του στις δημοκρατικές εκλογές.

Όσο τραυματική και άνευ προηγουμένου μπορεί να είναι μια ομοσπονδιακή δίωξη εναντίον πρώην προέδρου, δεν αποτελεί έκπληξη. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ένας σχεδόν λογικός κώδικας για μια θητεία στην οποία ο Τραμπ κατέστρεψε κάθε συμβατική υποχρέωση της προεδρίας και έδειξε να πιστεύει ότι έχει «ολική» εξουσία κατά παράβαση του Συντάγματος.

Το κατηγορητήριο

Ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες σχετικά με μη εξουσιοδοτημένη κατοχή απόρρητου υλικού, παρακώλυση της δικαιοσύνης και ψευδείς δηλώσεις προς τις αρχές.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται λεπτομερής λίστα με τα είδη των εγγράφων που ο Τραμπ παρανόμως διακρατούσε σε προσωπικές του κατοικίες.

 

Το κατηγορητήριο – καταπέλτης αναφέρει ότι ο πρών Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποκρύψει έγγραφα τα οποία:

  • Περιγράφουν λεπτομερώς τα προγράμματα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.
  • Αναφέρονται σε πιθανές ευπάθειες αδύναμα σημεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
  • Περιλαμβάνιουν σχέδια των ΗΠΑ για αντίποινα στρατιωτικές επιθέσεις.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για υλικό που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: