Ρωσικό χέρι πίσω από την εγκληματική ανατίναξη του φράγματος δείχνουν τρία νέα στοιχεία

Φωτογραφία από βίντεο που δημοσίευσε το ΒΒC via YouTube




Πληθαίνουν τα στοιχεία ότι το φράγμα της Νόβα Καχόβκα ανατινάχθηκε από ρωσικά χέρια.

Πρόκειται για τρία ανεξάρτητα μεταξύ τους ευρήματα – ισχυρισμούς που κατατείνουν σε αυτήν την εκτίμηση.

Πρώτον: Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εντόπισαν μια έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα Καχόβκα λίγο πριν αυτό καταρρεύσει και απελευθερωθεί ένας πλημμυρισμένος χείμαρρος νερού που κατέκλυσε τις γύρω περιοχές, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Oι δορυφόροι που είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων εντόπισαν μια υπογραφή θερμότητας που συνάδει με μια μεγάλη έκρηξη, δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποπτεύονται ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την καταστροφή του φράγματος, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν έχουν ισχυρές αποδείξεις για το ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Δεύτερον: Σεισμικά δεδομένα από τη Νορβηγία δείχνουν ότι στο σημείο πράγματι σημειώθηκε έκρηξη τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η Norsar, το Νορβηγικό Σεισμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι σήματα από έναν περιφερειακό σταθμό στη Ρουμανία κατέγραψαν έκρηξη στις 02.54 π.μ.

Σημειώνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής είχαν τον έλεγχο της υδροηλεκτρικής υποδομής στην κορυφή του φράγματος και τη χρησιμοποιούσαν ως φρουρά τη στιγμή της έκρηξης. Ειδικοί σε εκρηκτικά έχουν πει ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο να ανατινάξουν το φράγμα από μέσα παρά να το βάλουν από απόσταση.

Τρίτον, το πρωί της Παρασκευής, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) δημοσίευσε επίσης μια υποκλοπή τηλεφωνικής κλήσης που αποδεικνύει την ευθύνη της Ρωσίας για την ανατίναξη του φράγματος την Τρίτη.

Συγκεκριμένα η SBU δημοσίευσε μια ηχογράφηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας 90 δευτερολέπτων στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ισχυριζόμενη ότι αφορά τη συζήτηση δύο «κατακτητών», τη λέξη που συνήθως χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι για τους Ρώσους στρατιώτες.

Οι δύο άνδρες συζητούν την καταστροφή του φράγματος και ο ένας υποθέτει ότι έγινε από Ουκρανούς, αλλά ο άλλος ομιλητής τον διορθώνει λέγοντας «τα παιδιά μας το έκαναν».

Η σεισμική καταγραφή της έκρηξης. Πηγή: NORSAR

«Μια ομάδα μας σαμποτέρ είναι εκεί. Ήθελαν να προκαλέσουν φόβο με το φράγμα. Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Εγιναν περισσότερα από ό,τι σχεδίαζαν», είπε ο ομιλητής.

Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση της αυθεντικότητας της κλήσης. Η ανακοίνωση της SBU δεν προσδιορίζει τους ομιλητές, ούτε υποδεικνύει την ώρα ή τον τόπο που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα η κλήση.

Πηγή της SBU είπε ότι η κλήση υπεκλάπη την Πέμπτη και ότι δεν μπορούν να παρασχεθούν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς η ηχογράφηση ήταν μέρος μιας ποινικής έρευνας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν πάντως την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η εκτίμηση του Κιέβου για την καταστροφή του φράγματος, ότι δηλαδή ανατινάχθηκε εκ των ένδον από τις ρωσικές δυνάμεις, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής και από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου ή άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Ιχόρ Συρότα, γενικός διευθυντής της ουκρανικής εταιρείας υδροηλεκτρικής ενέργειας απέρριψε τις προτάσεις ότι το φράγμα θα μπορούσε να είχε καταστραφεί ως αποτέλεσμα ουκρανικού βομβαρδισμού ή μιας καταστροφικής δομικής βλάβης.

«Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να αντέχει σε ένα πυρηνικό χτύπημα», δήλωσε ο Συρότα στον Guardian σε συνέντευξή του. «Για να καταστραφεί το εργοστάσιο από το εξωτερικό, θα έπρεπε τουλάχιστον τρεις βόμβες από βομβαρδιστικά αεροσκάφη , 500 κιλών η καθεμία, να πέσουν στο ίδιο σημείο. Ο σταθμός ανατινάχθηκε από μέσα».

Και πρόσθεσε: «Mετέφεραν εκεί εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών. Οι Ρώσοι απλώς περίμεναν την κατάλληλη ημέρα για να το ανατινάξουν».

Με πληροφορίες από The Guardian

Απειλεί ξανά ο Πούτιν: Tακτικά πυρηνικά όπλα θα αναπτυχθούν στη Λευκορωσία 7 και 8 Ιουλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: