Εκπαιδεύοντας τους απελευθερωτές της Ουκρανίας: Ο Σουηδός εθελοντής Magnus εξηγεί πως κάνει τους άντρες, λιοντάρια…

epa10679984 A handout photo made available by the Russian Defence Ministry press service shows Russian armored personnel carriers on the arsenals and storage base of the Western Military District, Russia, 08 June 2023. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS




Στρατιώτες από την 24η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας άκουσαν προσεκτικά τους εκπαιδευτές καθώς εξασκούσαν τακτικές επίθεσης πριν τους χρησιμοποιήσουν στο πεδίο της μάχης για πρώτη φορά.

Όπως καταγράφει η Asami Terajima στην kyivintepentent

Σε ένα λοφώδες έδαφος στις αρχές της άνοιξης, 21 πεζοί –πολλοί από τους οποίους κινητοποιήθηκαν πρόσφατα– χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ρίχνοντας εκ περιτροπής χειροβομβίδες, πυροβολώντας τουφέκια και μαθαίνοντας τις πρώτες βοήθειες.

Η εκπαίδευση επίθεσης διάρκειας δύο εβδομάδων την παραμονή μιας επικείμενης αντεπίθεσης διηύθυνε ο ξένος εκπαιδευτής Magnus, ένας 53χρονος Σουηδός πρώην υπολοχαγός με 12 χρόνια στρατιωτικής εμπειρίας.

«Αυτοί οι στρατιώτες πολεμούν κυρίως σε αμυντικές θέσεις στα χαρακώματα», είπε ο Μάγκνους, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε έχει περάσει μήνες εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες. «Έχω επικεντρωθεί στο assault fighting, ένα εντελώς τολμηρό παιχνίδι».

«Στόχος μου είναι να εκπαιδεύσω στρατιώτες γιατί ξέρω ότι αυτό σώζει ζωές, αυτός είναι ο κύριος στόχος μου», είπε στην Kyiv Independent. «Ένας πεζικάριος πρέπει να είναι απολύτως ανώτερος με το τουφέκι και τη χειροβομβίδα του».

Ο Μάγκνους είπε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πάντα μεγάλο κίνητρο να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα από την εκπαίδευση επειδή «ξέρουν πού πάνε». Παρά το γλωσσικό εμπόδιο, οι στρατιώτες μαθαίνουν γρήγορα με τη βοήθεια ενός μεταφραστή και «πάντα με το χαμόγελο στα χείλη», πρόσθεσε.

Στρατιώτες από διάφορες ταξιαρχίες, καθώς και από τη νέα δύναμη Επιθετικής Φρουράς της Ουκρανίας, προετοιμάζονται για μια επιχείρηση που θα μπορούσε να αλλάξει το ρεύμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα πρώτα σημάδια του τι θα μπορούσε να είναι ένα βήμα ανάπτυξης της ουκρανικής αντεπίθεσης εμφανίστηκαν στις 5 Ιουνίου. Το Κίεβο είπε ότι μετατοπίζεται σε επιθετικές ενέργειες «σε ορισμένες περιοχές» στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι μια πολυαναμενόμενη επιχείρηση πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Ουκρανοί στρατιώτες από την 24η, μια ταξιαρχία με καταγωγή από τη δυτική περιφέρεια Lviv, φαινόταν περισσότερο από έτοιμοι από το πνεύμα τους να αναλάβουν την αποστολή. Ακολούθησαν τον Magnus καθώς εξηγούσε τις ασκήσεις για την επόμενη εκπαίδευση προσομοίωσης.

Έκρηξη αδρεναλίδης

Ο Andriy, ένας 32χρονος πεζός, είπε ότι γνωρίζει τους κινδύνους της μετάβασης στην επιθετική πλευρά για να εισβάλει σε θέσεις που κατέχονται από τη Ρωσία, αλλά η αδρεναλίνη τον κρατάει.

«Θέλετε περισσότερη αδρεναλίνη αφού αισθανθείτε μια έκρηξη αδρεναλίνης», είπε ο Andriy στην Kyiv Independent κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από την προπόνηση.

Ο στρατιώτης από τη δυτική περιφέρεια Rivne κατατάχθηκε οικειοθελώς στον στρατό τον Δεκέμβριο επειδή το ένιωθε «στην καρδιά του». Προσφέρθηκε εθελοντικά να ενταχθεί στα στρατεύματα επίθεσης τον Μάρτιο, καθώς πιστεύει ότι «δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή». Λίγες μέρες αργότερα, στάλθηκε στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ για ειδική εκπαίδευση.

Αν και ο Andriy πέρασε ενάμιση μήνα προπόνησης στην περιφέρεια Rivne, πριν πάει στο Donbas τον χειμώνα, λέει ότι εκτιμά τις οδηγίες του Magnus επειδή είναι «ενδιαφέρουσες και κατευθείαν στην ουσία».

Είπε ότι η υποστήριξη από τους συντρόφους του τον βοήθησε να νιώσει όσο πιο «έτοιμος» για την επίθεση.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην φοβάσαι, αλλά υπάρχει λίγος φόβος», είπε ο Andriy για την εμπειρία του στην πρώτη γραμμή.

Χτίζοντας αυτοπεποίθηση

Για τον Ναζάρ, έναν στρατιώτη από τη δυτική Ουκρανία που κινητοποιήθηκε στο στρατό τον Δεκέμβριο, αυτές ήταν οι τελευταίες εβδομάδες εκπαίδευσής του πριν ξεκινήσει για πρώτη φορά ενεργό μάχη.

Ο Ναζάρ ήταν μάλλον ήρεμος, λέγοντας ότι ένιωθε «έτοιμος» γιατί ήξερε ότι η σειρά του θα ερχόταν «αργά ή γρήγορα». Από τότε που έφτασε στο Ντονμπάς, πήγε στη θέση κοντά στο Τορέτσκ τον Φεβρουάριο, αλλά είπε ότι δεν είχε αρκετή εμπειρία τότε για να κάνει περισσότερα από την οδήγηση.

Ο πρόσφατα εκπαιδευμένος στρατιώτης είπε ότι το να πυροβολήσει με ένα τουφέκι ήταν ακόμα «δύσκολο», αλλά μαθαίνει νέες τακτικές και ετοιμάζεται. Είπε ότι η ζωή του –όπως και για εκατομμύρια άλλους Ουκρανούς– έχει ανατραπεί, αλλά οι σύντροφοί του βοήθησαν απίστευτα ακόμη και τις μέρες που του λείπει περισσότερο η μεγάλη του οικογένεια στο σπίτι.

Ένας άλλος στρατιώτης, ο Ιγκόρ, ένας 51χρονος από τη δυτική περιφέρεια Ternopil, φαινόταν πιο κουρασμένος. Υπηρετεί στο στρατό από τις αρχές του καλοκαιριού του 2022 και του λείπουν οι δύο μικρές εγγονές του.

Καθώς έβαζε σφαίρες στο τουφέκι του, ο Ιγκόρ είπε στην Kyiv Independent ότι ήταν δύσκολο να ξεπεράσει το τραύμα που έβλεπε τον μέντορά του –έναν διοικητή διμοιρίας– να τραυματίζεται σοβαρά από μια ρωσική επίθεση που χτύπησε πολύ κοντά στη βάση τους, κοντά στο Bakhmut, τον Ιανουάριο. . Ο διοικητής εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αφού έχασε ένα μάτι και άλλοι τέσσερις που στέκονταν κοντά του σκοτώθηκαν.

Συγκρατώντας τα δάκρυά του, ο Ιγκόρ είπε ότι δεν μπόρεσαν να εκκενώσουν αμέσως τα πτώματα λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

«Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να συνηθίσεις τα πάντα», είπε ο Igor.

Οδηγώντας στην πρώτη γραμμή

Καθώς οι ήχοι από τις εκρήξεις χειροβομβίδων εξαπλώθηκαν σε όλο το πεδίο εκπαίδευσης, ο Vitaly, ένας 40χρονος πρώην διοικητής διμοιρίας που εργαζόταν ως οδηγός λόγω της σοβαρής διάσεισής του, παρατήρησε τις κινήσεις κάθε στρατιώτη.

Ανάμεσα στα ταξίδια του στην πρώτη γραμμή, ο Vitaly βοηθά επίσης στην εκπαίδευση στρατιωτών που έχουν λιγότερη εμπειρία από αυτόν. Βλέπει τους στρατιώτες να έχουν ο ένας την πλάτη του άλλου, αλλά καταλαβαίνει ότι οι κίνδυνοι τους είναι μεγάλοι καθώς τα στρατεύματα επίθεσης είναι τα πρώτα που εισβάλλουν σε άγνωστη περιοχή και οι πιθανότητες επιβίωσης είναι παρόμοιες με την περιστροφή μιας ρουλέτας.

Ο Βιτάλι είναι πολύ εξοικειωμένος με τη βαρβαρότητα του πολέμου μετά την απώλεια ενός 24χρονου αδελφού κοντά στο Μπαχμούτ το περασμένο καλοκαίρι. Ο στρατιώτης από τη δυτική περιφέρεια Zakarpattia λέει ότι ήταν πάντα σε στενή επαφή με τον αδερφό του και τον θυμάται να λέει, “όλα είναι εντάξει” κατά την τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία.

«Όλοι μπορούν να είναι καλά μια μέρα, και αύριο όχι πια», είπε ο Βιτάλι, θρηνώντας τον αδελφό του Μιχαήλο με τον οποίο δούλευε σε εργοτάξια στη Γερμανία προτού σπεύσει στο σπίτι μετά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Τώρα, η δουλειά του Vitaly είναι να παραδίδει κουτιά με πυρομαχικά και να οδηγεί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Αλλά είπε ότι το πιο δύσκολο είναι όταν καλείται να μεταφέρει τους σκοτωμένους στρατιώτες από τις θέσεις τους σε ένα νεκροτομείο.

«Είναι όλοι σαν αδέρφια για μένα», είπε ο Βιτάλι, κοιτάζοντας τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται από την ανηφόρα. «Όλοι μαθαίνουν εδώ. Αν θέλεις να επιβιώσεις, πρέπει να μάθεις».

Ένας άλλος Vitaly, ένας εκπαιδευτής από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που βοηθά τον Magnus στην εκπαίδευση, είπε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που ελπίζει ότι οι στρατιώτες θα μάθουν αυτές τις λίγες εβδομάδες είναι ο συντονισμός και το πώς να αποφύγουν τα φιλικά πυρά.

«Το αποτέλεσμα είναι ορατό μετά από μια εβδομάδα, είναι καλύτερα», είπε ο στρατιώτης από την περιφέρεια Lviv.

Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο εξασκούνται οι στρατιώτες, θα ήταν ακόμα δύσκολο να επαναληφθούν οι κινήσεις από την εκπαίδευση, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις θα επιτεθούν στις ουκρανικές θέσεις με πυροβολικό και βαρύ εξοπλισμό, είπε ο Βιτάλι.

Σύμφωνα με τον Vitaly, οι στρατιώτες πρέπει ακόμα να δουλέψουν στην ταχύτητά τους και να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις επίθεσης είναι σχεδόν «αυτόματες» κατά την υπόλοιπη εκπαίδευση.

«Τα παιδιά έχουν κίνητρα και ξέρουν τι θέλουν», είπε ο Βιτάλι, αναφερόμενος στον κοινό στόχο του τερματισμού του πολέμου ώστε τα σημερινά παιδιά να μπορούν να ζήσουν καλύτερες ζωές.

Η πιο ανταποδοτική στιγμή θα ήταν «όταν αυτοί (οι στρατιώτες που εκπαίδευσε) πάνε ζωντανοί στο σπίτι τους και επέστρεφαν σε αυτό που έκαναν» πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, είπε ο Βιτάλι, ακριβώς τη στιγμή που δικαιολογήθηκε να επιστρέψει στην εκπαίδευση.

Πηγή kyivindependent.com

Ξεκίνησε η Ουκρανική αντεπίθεση; Σφυροκόπημα των ρωσικών θέσεων στη Ζαπορίζια, στόχος η αποκοπή της Κριμαίας από το Ντονμπάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: