Το Euractiv.com επικαλείται «δημοσκόπηση πολυεθνικών στην Αθήνα που βλέπει ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές»

Στιγμιότυπο από την διαδικασία των Βουλευτικών εκλογών σε εκλογικό τμήμα του Ναυπλίου, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Μια διαφορετική πρόβλεψη στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα καταγράφεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου Euractiv.com με την υπογραφή του δημοσιογράφου Σαράντη Μιχαλόπουλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ως πηγή δημοσκόπηση με γραπτά ερωτηματολόγια την οποία διενήργησαν πολυεθνικές εταιρείες στην Αθήνα, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν ισόπαλο.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία θα λάβει 1.890.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 1.860.00ο ψήφους και το ΠΑΣΟΚ 510.000.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται μέχρι στιγμής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το EuropeElects, που παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να λάβει το 36,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 29,5% και το ΠΑΣΟΚ με 10,3%.

Πρόσφατα ο Σύριζα ζήτησε περισσότερη διαφάνεια από τους δημοσκόπους, ζητώντας τους να δημοσιεύσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους. Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκόπησης.

«Μην κοιτάτε τις κάλπες», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απάντησε ότι η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι τακτική των ηττημένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν είναι δυνατό για το κυβερνών κόμμα να δει την υποστήριξή του να αυξάνεται, ειδικά μόλις μερικές εβδομάδες μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 57 ανθρώπους και εξόργισε το έθνος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των δημοσκοπήσεων συζητείται στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, όλες οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν μαζικά να προβάλουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 και δεν κατάφεραν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εκλογική απόδοση του Σύριζα σε αρκετές διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι διαρθρωτικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεθοδολογία δημοσκοπήσεων που ακολουθείται στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στα σταθερά τηλέφωνα, και κατά συνέπεια οι εταιρείες αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τους νεότερους και πιο προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Η «ψηφοφορία των δημοσκοπήσεων»

Παράλληλα, πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία ψηφοδελτίων, δηλαδή με αυτοπροσώπως συμπλήρωση ερωτηματολογίου.

Χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για την ανάλυση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας.

Σε κάποιο βαθμό, η διαδικασία μοιάζει με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων από εξειδικευμένες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FiveThirtyEight.

Μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις προβλήθηκε στην EURACTIV, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε στελέχη Γ’ επιπέδου της εταιρείας που το ανέθεσε, αλλά και σε σημαντικούς ευρωπαίους παράγοντες.

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί, δείχνοντας κούρσα αιχμής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για κανέναν από τους δύο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα μετά τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτής της μεθοδολογίας για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι στον αριθμό των ψήφων.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον Σύριζα με 1.860.000 ψήφους και το Πασόκ με 510.000 ψήφους.

Το ποσοστό της αποχής αντιστοιχεί στις προηγούμενες ελληνικές εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη ονομαστική αποχή (42% το 2019), αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό αυτό το ποσοστό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι σπάνια ενημερώνονται.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ενδεχόμενη μείωση της αποχής είναι προς το συμφέρον του Σύριζα αφού οι περισσότεροι απέχοντες είναι τυπικά νεότεροι πολίτες.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron, περίπου 430.000 Έλληνες νέοι ψηφοφόροι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.

Η συντηρητική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στις εκκλήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές οι νέοι που θα είναι μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια –κυρίως όσοι απασχολούνται σε εποχική εργασία.

Η στάση των Βρυξελλών

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υιοθετήσει μια «προσέγγιση αναμονής και δω», αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο.

Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα της ελληνικής ψηφοφορίας και της πιθανότητας να υπάρχει μόνο τεχνική κυβέρνηση την επόμενη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισπεύσει την έγκριση ενός νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας αυτή την εβδομάδα πριν από την ελληνική εκλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα, που επιθυμεί να προστατεύσει την προσοδοφόρα ναυτιλιακή της βιομηχανία, έχει διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις που σχετίζονται με τη ναυτιλία και τυχόν περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την υιοθέτηση του νέου πακέτου.

Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμβιβασμός αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στην EURACTIV ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Πηγή Euractiv.com / Σαράντης Μιχαλόπουλος – Επιμέλεια Zoran Radosavljević, Benjamin Fox

«Η Χειμάρρα έχει μετατραπεί σε πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος»: Καταγγελίες του βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: