Πεταμένος για 49 χρόνια στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας: Ο μετεωρολογικός χάρτης της 20ης Ιουλίου 1974

Ο μετεωρολογικός χάρτης που έφερε στο φως η ΕΡΤ αποτελεί ένα μοναδικό εύρημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την στιγμή που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της Κύπρου. Αυτή του μαύρου πρωινού του Ιούλη του ’74. Φωτογραφία Αλέξης Σοφοκλέους




Ανταπόκριση από τη Λευκωσία:
Μανιάνα Καλογεράκη, ΕΡΤ

Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες θα ήταν ένα απλό δελτίο καιρού. Μια μετεωρολογική πρόγνωση. Συνηθισμένη, ίσως και για ορισμένους αδιάφορη.

Ωστόσο, o μετεωρολογικός χάρτης που φέρνει στο φως η ΕΡΤ αποτελεί ένα μοναδικό εύρημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την στιγμή που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της Κύπρου. Αυτή του μαύρου πρωινού του Ιούλη του ’74.

Πρόκειται τον χάρτη με την πρόγνωση του καιρού της 20ης Ιουλίου 1974, ο οποίος εντοπίστηκε στο εγκαταλελειμμένο εδώ και 49 χρόνια αεροδρόμιο Λευκωσίας το μεσημέρι της Παρασκευής 12/05/23, όπου βρέθηκαν (μετά από ειδική άδεια των Ηνωμένων Εθνών) πρώην εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών.

Κύπρος: Ο μετεωρολογικός χάρτης της 20ης Ιουλίου 1974 πεταμένος για 49 χρόνια στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας
Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο πρώην αεροσυνοδός των Κυπριακών Αερογραμμών Αλέξης Σοφοκλέους, ο χάρτης έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου 1974 και ώρα 03:00 το πρωί (00:00 GMT), που συνεπάγεται ότι εκδόθηκε περίπου δύο ώρες πριν από την τουρκική εισβολή και σε αυτόν διακρίνεται η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του καιρού της συγκεκριμένης ημέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο χάρτης, όπως και χιλιάδες άλλα έγγραφα, όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αφού το αεροδρόμιο βομβαρδίστηκε και εγκαταλείφθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά βρισκόταν στο ίδιο σημείο του αεροδρομίου από εκείνο το ξημέρωμα μέχρι και χθες.

Το έγγραφο βρέθηκε μαζί με χιλιάδες άλλα στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου Λευκωσίας και αν και για άλλους αποτελεί ένα απλό χαρτί, για πολλούς άλλους αποτελεί ένα από τα αναρίθμητα κομμάτια ενός παζλ που θα πρέπει να διασωθεί. Εξ’ού και ο στόχος για τη δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου με όλη την ιστορία των Κυπριακών Αερογραμμών, που έκλεισαν πριν από 8.5 περίπου χρόνια.

Θερμές ευχαριστίες στον κο Αλέξη Σοφοκλέους για την παραχώρηση του μετεωρολογικού χάρτη της 20ης Ιουλίου του 1974.

Όνειρο θερινής νυχτός οι “Πρέσπες του Αιγαίου”: Οι ομογενείς μπορούν και το αποδεικνύουν, “παρέα” με τον Μπάιντεν, τον Μενέντεζ και άλλους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: