Παίρνουν στα χέρια τους τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης και Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Βάρος στις διαφωνίες θα δώσουν εφεξής οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτό θα γίνεται ταυτόχρονα με την καταγραφή κατά θεματική των συγκλίσεων και των αποκλίσεων.

Τούτο συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία και του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ήταν η πρώτη συνάντηση, στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, μετά τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης και αυτό που προκύπτει από τις συζητήσεις είναι πως  αμφότεροι θέλουν να κερδίσουν χρόνο και θα εμπλακούν προσωπικά περισσότερο στις συζητήσεις. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντώνται δυο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, ενώ ενδιάμεσα θα τα λένε οι διαπραγματευτές. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει και το θέμα του διαπραγματευτή (οι εκλογές για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου).

Είναι προφανές πως η ιδέα για τη διαμόρφωση εντός τριπτύχου, ώστε να υπάρξει μια πλήρης εικόνα για το πού βρίσκεται η διαδικασία, που διαβιβάσθηκε προχθές στα Ηνωμένα Έθνη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν θα προχωρήσει. Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η τουρκική πλευρά θεωρούν πως έχει γίνει αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα στο πεδίο αυτό και ως εκ τούτου θα στηριχθούν στο υπάρχον υλικό. Είναι σαφές πως υπάρχει μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, αν και υπάρχει διαφορετική επί τούτου ανάγνωση.

Κληθείς να πει αν παραμένει η ελπίδα για λύση εντός του 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο Προεδρικό από τις συνομιλίες, δήλωσε ότι «εάν με την εντατικοποίηση των συνομιλιών διαφανεί ότι επιτέλους δημιουργούνται περισσότερες συγκλίσεις και αν υπάρχει βούληση προς αυτό, έχω την εντύπωση ότι μπορεί, ναι, υπάρχει όχι απλά η ελπίδα, αλλά, αν θέλετε, η βεβαιότητα, αρκεί μόνο η κάθε πλευρά να συνειδητοποιήσει –και ιδιαίτερα εκείνη που δημιουργεί κάποιες προσδοκίες προς άλλες κατευθύνσεις– ότι αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι κάτι άλλο από τη συμφωνηθείσα βάση των συνομιλιών και της λύσης».

Επί του ιδίου θέματος, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως o ίδιος έχει δεκάδες φορές αναφέρει τη θέση ότι η χρονική περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου είναι σημαντική και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί (χθες) διαπίστωσε ότι το ίδιο αισθάνονται όλες οι πλευρές. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα ΗΕ, ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, παρουσίασαν την ίδια κατανόηση στο θέμα της αξιολόγησης με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο αυτής της περιόδου, επίτευξη της λύσης, εάν είναι εφικτό, πριν βγει το τρέχον έτος και να μην παραδώσουν στις επόμενες γενιές της Κύπρου αυτό το πρόβλημα αλλά να οικοδομήσουν ένα νέο μέλλον για τους νέους. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως η πρόταση για τις ημέρες των συναντήσεων ήταν δική του και έγινε αποδεκτή, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον εντατικό ρυθμό πιστεύει ότι θα επιτύχουν μια πιο παραγωγική εργασία, υπενθυμίζοντας πως στην ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το θέμα του διαπραγματευτή. Εάν, συνέχισε, ο κ. Μαυρογιάννης εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 13 Ιουνίου, θα υπάρξει θέμα διορισμού νέου διαπραγματευτή. Εάν όμως δεν εκλεγεί, πρόσθεσε, τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με εκείνον, «αλλά αυτό είναι θέμα του ‘νότου’, αυτοί θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής».

Επεξηγώντας τα όσα συμφώνησαν σε σχέση με τη μεθοδολογία, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως κάθε φορά θα συζητούν καθορισμένα κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη κλείσει, στα οποία υπάρχουν διαφορές. Έχουν αποφασίσει, όπως είπε, ποια  ζητήματα ανά κεφάλαιο θα συζητήσουν στις επόμενες 3-5 συναντήσεις. Στην επόμενη συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στις 17 Ιουνίου, θα συζητήσουν τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες.Σε ποια σημεία δεν υπάρχουν συγκλίσεις, σε ποια υπάρχουν, σε ποια θέματα δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα ακόμα. Αυτά τα θέματα είναι γνωστά αλλά οι πλευρές θα τα ξανασυζητήσουν, πρόσθεσε. Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους διαπραγματευτές, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «το καθήκον τους δεν τελειώνει. Εμείς θα συναντιόμαστε δύο μέρες την εβδομάδα, αυτοί κάθε μέρα και θα ετοιμάζουν το έδαφος για τους ηγέτες».

ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΛΗΞΑΝ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε χθες μετά τη συνάντηση με τον Ακιντζί για την εισήγηση του για δημιουργία τρίπτυχου. Είπε ότι «έχει συμφωνηθεί ότι οι συγκλίσεις, εφόσον είναι συγκλίσεις, δεν χρειάζεται να μπουν σε μια στήλη, αλλά να καταγραφούν οι αποκλίσεις. Και επί εκείνων των πτυχών θα επικεντρωθεί η προσοχή μας, έτσι ώστε σε κάθε μια των συναντήσεων να υπάρχει ξεχωριστή θεματική συζήτηση στις εκκρεμούσες διαφορές, ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο δημιουργική και παραγωγική συζήτηση, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο, επιτέλους, μπορεί να επιτύχουμε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν».

Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, με αναγνώριση γενικότερα ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται από την οποιαδήποτε πλευρά προβλήματα, τα οποία είτε αμφισβητούν είτε υποτιμούν είτε καθοιονδήποτε τρόπο θέτουν εν αμφιβόλω τα βασικά προαπαιτούμενα ή, αν θέλετε, τα υπάρχοντα δεδομένα».

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ»

Ο Μουσταφά Ακιντζί ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την καταγραφή των συγκλίσεων μέχρι σήμερα, είναι χάσιμο χρόνου. Ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μια συναντίληψη ότι δεν χρειάζεται η ετοιμασία ενός τέτοιου εγγράφου, επειδή «εμείς ξέρουμε πού είναι οι συγκλίσεις, πού υπάρχουν σημεία αποκλίσεων. Βεβαίως αυτά μπορούμε να τα ετοιμάσουμε για εμάς, για εσωτερικούς μας λόγους. Αυτοί τα ετοιμάζουν γι` αυτούς και εμείς για εμάς. Κάποιες προετοιμασίες κάνουν τα ΗΕ αλλά οι υφιστάμενες συγκλίσεις που έγιναν στο παρελθόν, είναι τα σημεία που – όπως λέγεται συνεχώς – έχουν μετατραπεί σε μαύρα και αυτά τα σημεία είναι ξεκάθαρα».

Γι αυτό, είπε, δεν είναι λογικό να χάσουν χρόνο σε αυτά αλλά να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τα σημεία στα οποία δεν υπάρχουν συγκλίσεις κι αυτό αποφάσισαν να κάνουν. «Γι` αυτό να σταματήσουμε για να ετοιμάσουμε ένα νέο έγγραφο δεν θα το κάνουμε, δεν χρειάζεται».

«Δεν συζητούμε Συνομοσπονδία»… Ακιντζί: Εμείς δεν είπαμε πως θέσεις της ε/κ πλευράς είναι κοντά σε ενιαίο κράτος

Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ πλευρά δεν συζητά λύση συνομοσπονδίας αλλά ομοσπονδίας. Αυτό ανέφερε χθες ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σχολίασε αναφορές στις ελεύθερες περιοχές. Ο  κ. Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά με σοβαρότητα επιδιώκει μια ομοσπονδιακή λύση και γνωρίζει τι είναι εφικτό και τι όχι σε αυτή τη χώρα.

Η συνομοσπονδία, ανέφερε επεξηγώντας τη θέση του, μπορεί να είναι η ίδρυση μιας συνεργασίας δύο ανεξάρτητων αναγνωρισμένων κρατών σε περιορισμένους τομείς. Από τη μια, είπε, υπάρχουν δύο χωριστά, ανεξάρτητα, αναγνωρισμένα κράτη και από την άλλη υπάρχει και το αντίθετο αυτού, το ενιαίο κράτος. Εμείς θα μπορούμε να βγούμε να ισχυριστούμε με πολλά επιχειρήματα ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς είναι κοντά στο ενιαίο κράτος, αλλά δεν το κάναμε, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί. Εμείς προτιμούμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι δεν είναι σωστό και ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα να λέγεται ότι κάποιες σκέψεις της τ/κ πλευράς είναι συνομοσπονδιακές.

Κάνουν, είπε, προτάσεις που είναι στο πνεύμα της ομοσπονδίας, σύμφωνες με το ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. «Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι σε αυτό το νησί είναι πιθανή η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, διζωνικής, δικοινοτικής που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Γι` αυτό δεν είναι σωστό να μας αποδίδονται προτάσεις συνομοσπονδιακές, αφού δεν έχουμε μια τέτοια πρόθεση, ούτε τέτοια συμπεριφορά». Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αλλά και η άλλη πλευρά πρέπει να παραμείνει μακριά από προσεγγίσεις για ένα ενιαίο κράτος γιατί δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο κράτος στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. «Θα ιδρύσουμε ένα ενωμένο, ενοποιημένο κράτος, μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο». Βεβαίως, συνέχισε, αυτή η ομοσπονδία θα έχει δύο συνιστώσες πολιτείες, οι αρμοδιότητες των οποίων, όπως και οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα είναι τα θέματα που θα συζητήσουν στην πρώτη τους συνάντηση οι ηγέτες στις 17 Ιουνίου, και θα αναζητήσουν – σύμφωνα με τον κατοχικό  ηγέτη – συγκλίσεις στα σημεία όπου δεν υπάρχουν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ: «Εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την μεθοδολογία»

Κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνεται πως από τις 17 Ιουνίου οι δύο ηγέτες, θα έχουν συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι στη συνάντηση οι ηγέτες «κτίζοντας πάνω στο κοινό ανακοινωθέν της 15ης Μαΐου 2016, είχαν μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την μεθοδολογία των συνομιλιών και συμφώνησαν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις». «Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να αρχίσουν να συναντούνται δύο φορές την εβδομάδα, αρχίζοντας από τις 17 Ιουνίου 2016, εργαζόμενοι για επίλυση των εναπομεινάντων θεμάτων που εκκρεμούν κατά τρόπο συμφωνημένο και δομημένο», σημειώνεται.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να ευχαριστήσουν την Αναπληρώτρια Σύμβουλο του ΓΓ Λίζα Μπάτενχαϊμ για τις υπηρεσίες που προσέφερε προς υποστήριξη της διαδικασίας στα σχεδόν έξι χρόνια παραμονής της στην Κύπρο, αναφέρεται. Συμπληρώνεται επίσης ότι αυτή ήταν και η τελευταία φορά που συμμετείχε η κ. Μπάτενχαϊμ σε συνάντηση ηγετών.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: