Εντατικοποίηση μετά το τρίπτυχο: Ο Άιντα τα άκουσε για την Κωνσταντινούπολη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε νέα φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μετά το μικρό διάλειμμα, που προκάλεσαν οι μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς στην Κωνσταντινούπολη και η στάση των Ηνωμένων Εθνών.

Με βάση εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τον οποίο δέχθηκε χθες ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον Ακιντζί, η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει εφεξής ως εξής:

Πρώτο, θα καταγραφούν σε τρίπτυχο οι συναντιλήψεις, οι συγκλίσεις και οι διαφωνίες. Όπως γίνεται αντιληπτό τούτο, θα γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους στις συνομιλίες. Ενόψει των υπαναχωρήσεων της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος ζητά όπως τηρούνται πρακτικά των συνομιλιών, τα οποία θα συμφωνούνται μετά το τέλος κάθε συνάντησης.

Δεύτερο, μετά την ολοκλήρωση του τριπτύχου, θα συμφωνηθεί εντατικοποίηση με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών.

Τρίτο, οι συνομιλίες θα ενισχυθούν με εμπειρογνώμονες.

Τέταρτο, δεν θα δεχθεί προσπάθειες για «εισαγωγή» στοιχείων συνομοσπονδίας στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που κράτησε πέραν της μιας ώρας, υπέδειξε προς τον αξιωματούχο του ΟΗΕ σε σχέση με τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, πως δεν θα δεχθεί ξανά ενέργειες που υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Επανέλαβε πως άλλο ο διακοινοτικός διάλογος και διαφορετικό η Κυπριακή Δημοκρατία. Το μήνυμα είναι αυτό, ξεκαθάρισε προς τον Έσπεν Μπαρθ ‘Άιντα. Ο τελευταίος ανέφερε πως το μήνυμα ελήφθη.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επισήμανε αρχικά πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα στην Κωνσταντινούπολη, θέλοντας προφανώς να αναφέρει πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε εάν υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις για το πού βρισκόμαστε σήμερα και είπε ότι «για αυτό και ζήτησα να γίνει ακριβώς ένα τρίπτυχο το οποίο να καταγράφει το ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συναντιλήψεις, ποια είναι τα θέματα που έχουμε διαφορές. Κατά αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει μια αντικειμενική γνώση όλων των εμπλεκομένων και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να απευθύνονται όταν μιλούν είτε για πρόοδο είτε για τις προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος».

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος αργότερα συνάντησε τον Μουσταφά Ακιντζί, κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τον καθορισμό τρίπτυχου και απάντησε ότι υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες με πολλά μαύρα σημεία (συγκλίσεις), κάποια μπλε (ε/κ θέσεις) και άλλα κόκκινα (τ/κ θέσεις) όπου δεν υφίσταται ακόμη συμφωνία των θέσεων των πλευρών. Σε αυτές τις πολλές σελίδες, ανέφερε, έχουν μια πλήρη εικόνα ως προς το πού βρισκόμαστε. Η ιδέα, εκτίμησε, του Προέδρου Αναστασιάδη είναι όχι να αντικαταστήσει τον τρόπο αυτό, διότι θα συνεχίσουν στις συνομιλίες να χρησιμοποιούν τον κώδικα χρωμάτων (colour code), αλλά να έχουν μια κοινή ανάγνωση σε συνολικό επίπεδο και δεν είναι μια εναλλακτική διαδικασία. «Είναι απλώς μια δυνατότητα για τους ηγέτες να δουν τη μεγάλη εικόνα μαζί, πού είμαστε συνολικά», ανέφερε. Ο κ. Άιντα είπε, ακόμη, πως τον Ιούλιο θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στις συνομιλίες, προσθέτοντας πως «θα εργαστώ στενά με τις πλευρές για να είμαι σίγουρος ότι έχουμε συναντίληψη για το πού βρισκόμαστε».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ρωτήθηκε αν παραμένει ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016. Απάντησε λέγοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέρη και όταν λέγω μέρη δεν εννοώ βεβαίως μόνο την καλή διάθεση, αλλά και το πόσο εννοούμε αυτά που έχουν τεθεί σαν βάση για να υπάρξει μια πραγματική λύση ομοσπονδίας και όχι με στοιχεία συνομοσπονδιακά».

«ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ»:  Ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση πως «αν οι ηγέτες επιθυμούν να επιτύχουν το στόχο τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για επίτευξη λύσης εντός του 2016, όλοι χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Θα έχουμε μια πολύ σημαντική φάση και που κατά καιρούς θα είναι δύσκολα διότι ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμούντα θέματα».

ΠΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ: Σε παρατήρηση πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε αναφορά στο θέμα αυτό και είπε πως πρέπει να υπάρχει κοινή ανάγνωση, ο κ. Άιντα είπε πως συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει κοινή ανάγνωση. Πρόσθεσε το πλαίσιο των συνομιλιών είναι τώρα “πολύ πιο ευρωπαϊκό, πολύ πιο ομοσπονδιακό, και κατά πολλούς τρόπους πολύ πιο διαφορετικό από το σχέδιο Ανάν, θεωρώ προς το καλύτερο και για τις δυο κοινότητες”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: