File Photo: Το Προεδρικό Μέγαρο, έδρα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ
Το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν σε νέες λίστες κυρώσεων Ελληνοκύπριοι πάροχοι υπηρεσιών ή/και εγγεγραμμένες στο νησί μας επιχειρηματικές οντότητες, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), είπε ξεκάθαρα πως θεωρεί ότι «θα υπάρξουν νέες καταχωρίσεις είτε από πλευράς των ΗΠΑ, της Βρετανίας είτε από πλευράς της ΕΕ. Επαναλαμβάνω, ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει. Είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε».
Η σχετική βεβαιότητα του Προέδρου, αλλά και το γεγονός ότι την εκδήλωσε δημοσίως, επισφραγίζει την πεποίθηση που εξέφρασαν ακόμη και αξιωματούχοι. Ότι, δηλαδή, έχει υπόψιν του κάποια δεδομένα όταν αναφέρεται σε νέες καταχωρίσεις στους σχετικούς καταλόγους των Αγγλοαμερικανών, γράφει ο συνάδελφος Φάνης Μακρίδης στον Φιλελεύθερο.
Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πριν από το πρόσφατο κύμα κυρώσεων που περιλάμβανε 10 Ελληνοκύπριους, άλλους έξι κατόχους κυπριακών διαβατηρίων (πολιτογραφηθέντες) και 18 επιχειρηματικές οντοτήτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκ των προτέρων ενημέρωση ότι στα περιοριστικά μέτρα θα υπήρχε έντονη κυπριακή παρουσία.
Άλλωστε, αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση της κυβέρνησης, φαίνεται να αναφέρθηκε και στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Χριστοδουλίδη με αντικείμενο το εν λόγω ζήτημα.
Ο «Φ» υπέβαλε σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Χρίστο Κληρίδη, λίγο μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης. Μας απάντησε ότι από τα όσα συζητήθηκαν και τα όσα ζήτησε να πληροφορηθεί ο ΠΔΣ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προκύπτει ότι πράγματι λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων για τη ρωσική εισβολή, η κυβέρνηση είχε ενημέρωση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστος Κληρίδης την περασμένη Δευτέρα και μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε προαναγγείλει ότι στη χθεσινή σύσκεψη θα ζητούσε σχετική πληροφόρηση και ειδικότερα κατά πόσον η κυβέρνηση είχε ενημέρωση από τις ΗΠΑ πριν η χώρα του ατλαντικού συμπεριλάβει Ελληνοκύπριους στη λίστα του OFAC. Αυτό είχε αφήσει να νοηθεί με δηλώσεις της την περασμένη Παρασκευή η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία.
Το νεότερο που βγαίνει από τη χθεσινή νέα σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο συζήτησης τις κυρώσεις, έχει να κάνει με την ετοιμασία ενός χρονοδιαγράμματος/σημειώματος από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για την σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε ενημέρωση για το πού ακριβώς βρίσκεται η προσπάθεια και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Γιώργος Παντελή, ανέφερε πως θα ετοιμάσει κατατοπιστικό σημείωμα, στο οποίο θα καταγράφονται τα βήματα που γίνονται και ο χρονικός ορίζοντας που αναμένεται να υλοποιηθούν.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ακόμη, η υπουργός Δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Κούρος εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, καθώς κι αξιωματούχοι του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», πέραν από το θέμα με την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων, έγιναν κάποιες διευκρινίσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με θέματα συντονισμού για εφαρμογή των κυρώσεων, ενώ εκπρόσωποι σωμάτων εξήγησαν ποιες ενέργειες γίνονται από πλευράς τους.
Εδώ να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν συσταθεί δύο σώματα που έχουν ως αντικείμενο τις κυρώσεις. Πρόκειται για τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ) και τη Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων (ΜΕΚ). Βάσει της νομοθεσίας του 2016, χειρίζονται θέματα που αφορούν κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και δεσμευτικές.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διευκρίνισε με τοποθέτησή του στον «Φ» ότι η σύσταση της ΕΜΕΚ θα προκύψει κατόπιν σύμπτυξης των δύο σωμάτων που ήδη λειτουργούν (ΜΕΚ και ΣΕΟΚ), με απώτερο στόχο να υπάρξει πιο αποτελεσματικός μηχανισμός.
Ως γνωστόν οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία, δεν είναι δεσμευτικές με τη Δημοκρατία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον τραπεζικό τομέα. Οι κυπριακές τράπεζες από το 2014 συμμορφώνονται με τις κυρώσεις, ανεξαρτήτως από πού επιβάλλονται. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για βελτίωση της αξιοπιστίας τους, αλλά και για να μην έχουν επιπτώσεις από τις ανταποκρίτριες τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση αφορά το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει τις κυρώσεις των Αγγλοαμερικανών.
ΠΗΓΗ: Φάνης Μακρίδης – Φιλελεύθερος
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE