“Ταρακουνήθηκε” η Κύπρος: Οι κυρώσεις, κυρίως των ΗΠΑ, αναγκάζουν τον νέο Πρόεδρο να αντιμετωπίσει τη διαφθορά…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης του Σώματος Προσκόπων Κύπρου και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τον Παγκύπριο Εορτασμό του Αγίου Γεωργίου που διοργάνωσε το Σώμα Προσκόπων, στις Φοινικούδες, στη Λάρνακα. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Η δημοσιογράφος Helena Smith γράφει στην εφημερίδα Guardian ότι το δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε ήταν αρκετά ιδιαίτερο και επίπονο για τον καινούργιο πρόεδρο του νησιού, τον Νίκο Χριστοδουλίδη με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Μαρτίου.

Πρώτα ήρθε η είδηση ότι 13 κυπριακές εταιρίες και άτομα είχαν τοποθετηθεί σε αγγλοαμερικανικές λίστες κυρώσεων επειδή διευκόλυναν Ρώσους ολιγάρχες. Τα μέτρα στόχευαν στην εξάρθρωση των χρηματοοικονομικών δικτύων του Roman Abramovich και του Alisher Usmanov, στενών συμμάχων του Πούτιν.

Τίτλος: «Η αξιοπιστία μας πρέπει να διαφυλαχθεί»: Η Κύπρος σε αναταραχή μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία και υπότιτλο «το νησί έκλεισε 10.000 ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς ΗΠΑ και ΗΒ επέβαλαν κυρώσεις σε Κύπριους δικηγόρους και λογιστές επειδή εξυπηρετούσαν Ρώσους ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Abramovich»

Το Foreign Office ενήργησε μετά τη δημοσίευση των αρχείων “Oligarch files” από τον Guardian, μιας σειράς αναφορών που εγείρουν ανησυχίες για την επιβολή κυρώσεων στην Κύπρο.

Αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) σηματοδοτούσαν και κάτι άλλο:

Ότι αυτό που διακυβευόταν δεν ήταν τίποτα λιγότερο από το «όνομα της Κύπρου ως αξιόπιστο, οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο», σύμφωνα με τον ελληνοκύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μια δεκαετία αφότου αποτράπηκε οριακά η οικονομική κατάρρευση σε μια τραπεζική κρίση που αποκάλυψε την έκταση του εθισμού του νησιού στα ρωσικά χρήματα, η οικονομική ακεραιότητα της Κύπρου φάνηκε για άλλη μια φορά να είναι οριακή.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας», είπε ο Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι ζήτησε από ΗΒ και ΗΠΑ να παράσχουν περαιτέρω στοιχεία για να επιτρέψουν στις τοπικές αρχές να διερευνήσουν τις παραβιάσεις.

Μέχρι την Τετάρτη είχε ανακοινωθεί εθνική μονάδα εφαρμογής κυρώσεων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επανέλαβε ότι «η αξιοπιστία του έθνους πρέπει να διαφυλαχθεί» και ότι «δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόκλιση από τις κυρώσεις της ΕΕ».

Η νέα μονάδα πρόκειται να δημιουργηθεί με τεχνική υποστήριξη από το ΗΒ. Μέχρι την Παρασκευή, καθώς οι φήμες κυκλοφόρησαν για ακόμη περισσότερες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που προστέθηκαν στους καταλόγους κυρώσεων που καταρτίστηκαν από Λονδίνο και Ουάσιγκτον, ο μεγαλύτερος δανειστής του νησιού, η Τράπεζα Κύπρου, επιβεβαίωσε ότι περίπου 10.000 λογαριασμοί που ανήκαν σε 4.000 Ρώσους καταθέτες θα κλείσουν, αποκαλύπτοντας ότι οι εν λόγω κάτοχοι λογαριασμών είχαν ενημερωθεί μαζικά για την απόφαση.

«Η Τράπεζα Κύπρου έχει ειδοποιήσει 4.000 πελάτες που έχουν ρωσικό διαβατήριο και δεν διαμένουν σε χώρα της ΕΕ ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν»…. Στους Ρώσους είπαν ότι είχαν στη διάθεσή τους 2 μήνες…για εναλλακτικές ρυθμίσεις. Οι φόβοι ότι η τράπεζα θεωρήθηκε ότι δεν συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις -και πιθανώς θα καταλήξει στη σχετική λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ- αναμφίβολα έπαιξε ρόλο, είπαν αναλυτές από τη Λευκωσία.

«Εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν την ικανότητα μιας τράπεζας να συναλλάσσεται σε δολάρια, αυτή η τράπεζα δεν μπορεί να επιβιώσει», δήλωσε η Fiona Mullen, διευθύντρια της Sapienta Economics, εταιρείας συμβούλων που εδρεύει στη Λευκωσία. «Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίζει τη φήμη της για τη διεθνή αξιοπιστία της ως υπαρξιακό ζήτημα όπως και το Κυπριακό»…

Λίγες χώρες έχουν εκμεταλλευτεί τόσο αριστοτεχνικά τη γεωπολιτική αναταραχή όσο η Κύπρος, σχολιάζει η αρθρογράφος.

Στον απόηχο της εισβολής της Τουρκίας το 1974 μετά από ένα πραξικόπημα με στόχο την ένωση με την Ελλάδα, η κατεστραμμένη οικονομία της χώρας ανέκαμψε θεαματικά αφού χιλιάδες Λιβανέζοι, που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο, αναζήτησαν παρηγοριά στο νησί.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, το νησί, μέχρι τότε ένας καθιερωμένος φορολογικός παράδεισος…έγινε το ιδανικό μέρος για το καθεστώς Μιλόσεβιτς για ξέπλυμα χρήματος.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 έφτασαν οι πρώτοι Ρώσοι ολιγάρχες. Με τη φήμη για τους χαμηλούς φόρους, δημιουργήθηκε μια ακμάζουσα βιομηχανία υπηρεσιών με σκοπό να προσελκύσει επενδυτές και εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία….

ΠΗΓΗ: Helena Smith – Εφημερίδα Guardian

Θα υπάρξουν και άλλες καταχωρήσεις στη λίστα των κυρώσεων εκτιμά ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Ευκαιρία να καθαρίσει μια και καλή το όνομα της χώρας μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: