Ανησυχούν για την άνοδο της Χρυσής Αυγής




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της, οι οποίοι ασχολούνται με την Ελλάδα ανησυχούν πολύ για την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, η οποία εκμεταλλεύεται τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα. Αυτό αναφέρουν πηγές εκτός Ταμείου παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα μας, που αφορούσε την εκμετάλλευση από τη ναζιστική οργάνωση των σκληρών μέτρων λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα.

Σύμφωνα με τις πηγές με την επιστροφή της Αποστολής του ΔΝΤ από την Αθήνα θα διεξαχθεί εσωτερική διαβούλευση για το Ελληνικό Πρόγραμμα υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Αν και το Ταμείο δεν ασχολείται με τα πολιτικά πράγματα των χωρών οι οποίες βρίσκονται σε Μνημόνιο, μερικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τα μέτρα λιτότητας και κτίζει τη δύναμή της πάνω σε αυτά.

Το ίδιο ακριβώς πιστεύουν και οι Αμερικανοί διπλωμάτες και πολιτικοί. Υποστηρίζουν και έχουν δίκιο πως η οικονομική κατάσταση είναι ο βασικός λόγος για τη δυναμική που απέκτησε η ναζιστική οργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των πιό σημαντικών γερουσιστών, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ πιστεύει ότι αν τερματιστεί η λιτότητα, η Χρυσή Αυγή θα απωλέσει τη δύναμή της.

Το θέμα θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη κ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία για μία ανοικτή συζήτηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Ο κ. Ράις στον οποίο θέσαμε το θέμα, απάντησε ότι στόχος των προσπαθειών που καταβάλουν οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η επαναφορά της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Για τη πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η αποστολή βρίσκεται στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο δεν θα ορθό να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων. Ο στόχος του προγράμματος, τόνισε, είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν όταν αυτή ολοκληρωθεί.

«Η αποστολή», είπε, «βρίσκεται (στην Ελλάδα) και γι’ αυτό δεν θα ήταν σωστό να αναφερθώ στο περιεχόμενο των συζητήσεων».

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το «Εθνος» για τις γερμανικές εκλογές και εάν το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ευρωζώνη και ειδικά την Ελλάδα. Ο κ. Ράις απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν σχολιάζει πολιτικές εξελίξεις και εκλογικά αποτελέσματα, και τόνισε ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά απομένει να γίνουν πολλά στο σκέλος της δημοσιονομικής σύγκλισης, της τραπεζικής ενοποίησης, των διαθρωτικών αλλαγών και της μείωσης της ανεργίας. «Η Γερμανία έχει σημαντικό ρολό στις διεργασίες αυτές», κατέληξε ο Ράις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: