Ο Αμερικανός πρέσβης Φλέικ δεν παρέστη στο δείπνο του Ερντογάν: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “άδειασε” τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας

U.S. Ambassador to Ankara Jeffry Flake and Turkish officials toured a hospital in Hatay. Photo via U.S. Embassy in Turkey




Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ‘Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ δεν παρουσιάστηκε στο δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ) για τους ξένους πρεσβευτές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, ο Αμερικανός πρέσβης βρισκόταν από τη Δευτέρα στην πόλη Gaziantep, στη νότια Τουρκία

Αν και η Πρεσβεία είπε στην εφημερίδα Sabah ότι το ημερήσιο πρόγραμμα του Φλέικ είχε προγραμματιστεί πριν από την πρόσκληση και ότι έπρεπε να παρευρεθεί σε μια προκαθορισμένη εκδήλωση αλλού, η απουσία του Αμερικανού πρέσβη έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Ερντογάν τον επέκρινε σκληρά.

Η συνάντηση του πρέσβη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι υποψήφιος εναντίον του Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου, εξόργισε τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε και τώρα βλέπετε τι κάνει ο πρεσβευτής του εδώ», είπε ο Ερντογάν σε ένα ακροατήριο ακροδεξιών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λέσχη Ιδεαλιστών στην Κωνσταντινούπολη, ένα μέλος του συμμάχου του, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) του Μπαχτσελί.

«Επισκέφτηκε (τον Kılıçdaroğlu). Είναι ντροπή. Είσαι πρεσβευτής και πρέπει να ξέρεις πώς να ενεργείς. Θα πρέπει να ασχοληθείτε με τον Πρόεδρο (όχι μετον Kılıçdaroğlu)», τόνισε ο Ερντογάν.

«Αναρωτιέμαι αν θα ντρέπεται να ζητήσει ραντεβού στο γραφείο μου. Αλλά του λέω τώρα. Οι πόρτες μας είναι κλειστές γι’ αυτόν από εδώ και πέρα γιατί δεν ξέρει τη θέση του. Πρέπει να ξέρει πώς πρέπει να ενεργεί ένας πρεσβευτής», είπε ο Ερντογάν.

Η αμερικανική Πρεσβεία ανακοίνωσε ότι η διπλωματική της αποστολή στην Τουρκία θα εκπροσωπηθεί δεόντως στο δείπνο. Ο πρέσβης λυπήθηκε που δεν μπόρεσε να παραστεί στο δείπνο καθώς δεν θα ήταν στην Άγκυρα την Τρίτη,ανέφερε η πρεσβεία.

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “άδειασε” τον Ερντογάν για τις κατηγορίες εναντίον του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Έδωσε πλήρη κάλυψη στον Τζεφ Φλέικ

Πανικός ήττας από τον Ερντογάν και επίθεση στον Μπάιντεν: Γιατί ο πρέσβης των ΗΠΑ «τόλμησε» να συναντηθεί με τον Κιλιτσντάρογλου

«Ρετζέπ μάζεψε τα πιστόλια σου, δεν γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα με τρομάξει»: Η πρώτη απάντηση της Ακσενέρ μετά τον πυροβολισμό εναντίον της [εικόνα]

Η καθημερινή ρητορική Ερντογάν οπλίζει δολοφονικά χέρια στην Τουρκία: Ένοπλη επίθεση κατά των γραφείων της Ακσενέρ στην Κωνσταντινούπολη
Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών αποδοκίμασε τις δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Τζέφ Φλέικ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτηση της Hellas Journal, τονίζει ότι η συνάντηση του κ. Φλέικ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και προεδρικό υποψήφιο, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έγινε στο πλαίσιο των διπλωματικών καθηκόντων του Αμερικανού πρέσβη.

Ως γνωστό ο Ερντογάν, σε ομιλία του σε οπαδούς των φασιστικών “Γκρίζων Λύκων”, δήλωσε τα εξής:

«Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε και τώρα βλέπετε τι κάνει ο πρεσβευτής του εδώ. Επισκέφθηκε τον Κιλιντσάρογλου. Είναι κρίμα. Είστε πρεσβευτής και πρέπει να ξέρετε πώς να ενεργείτε. Θα πρέπει να ασχοληθείτε με τον Πρόεδρο όχι με τον Κιλιντσάρογλου» δήλωσε ο ισλαμιστής Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Αναρωτιέμαι αν θα ντραπεί να ζητήσει ραντεβού από το γραφείο μου. Αλλά του λέω τώρα. Οι πόρτες μας είναι κλειστές γι ‘αυτόν από τώρα και στο εξής επειδή δεν ξέρει τη θέση του…».

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής:

“Οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν σταλεί στο εξωτερικό συναντώνται τακτικά με μέλη της κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με διάφορα πολιτικά κόμματα, με την κοινωνία των πολιτών και με συναδέλφους τους διπλωμάτες, στο πλαίσιο των διπλωματικών καθηκόντων τους, που σχετίζονται με την κατανόηση των εξελίξεων στις χώρες της αποστολής τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρέσβη Φλέικ στην Τουρκία”.

ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να τον ψηφίσουν για να δώσει ένα «ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ και στον Μπάιντεν».

«Σε αυτές τις εκλογές”, είπε, “πρέπει να δώσουμε ένα καλό μάθημα στην Αμερική. Από τη μια ο Mπάιντεν μιλάει από εκεί, από την άλλη ο πρέσβης του εδώ πάει και επισκέπτεται τον Κεμάλ. Θα πρέπει ως πρέσβης να ξέρει τα καθήκοντα του. Όσο δεν μαθαίνεις, δεν μπορείς να μπεις σε αυτή την πύλη (του Προεδρικού Μεγάρου)».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: