Ή θα κάνει πίσω ή θα πέσει ο Νετανιάχου: Λαϊκή εξέγερση στο Ισραήλ – Με τους διαδηλωτές ο Πρόεδρος της χώρας, υπουργοί, βουλευτές [live]

FILE PHOTO: Protesters gather outside the Knesset ahead of mass protests in Jerusalem, Israel. EPA, ABIR SULTAN




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε μέσω του Twitter από τους ισραηλινούς διαδηλωτές να αποφύγουν την βία σπάζοντας την δημόσια σιωπή του καθώς η χώρα ζει την μεγαλύτερη εξέγερση της ιστορίας της.

Από το πρωί και μετά την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας επειδή  ζήτησε την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης, το Ισραήλ ζει σε ρυθμούς λαϊκής εξέγερσης κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Kan ανέφεραν πως “τις τελευταίες ώρες ο Νετανιάχου λέει στα μέλη της κυβέρνησής του ότι θα παγώσει την δικαστική μεταρρύθμιση” μετέδωσε το SkyNews. Oι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Μπορεί στην Κνεσέτ – την ισραηλινή βουλή – να απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ωστόσο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων σήμερα υπό την μορφή της γενικής απεργίας λαμβάνουν διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης με τον πρωθυπουργό να το αντιλαμβάνεται αφού καλεί σε “αποφυγή της βίας”, με την αστυνομία να προειδοποιεί για “επικίνδυνη κλιμάκωση” και το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Ανησυχία εκφράζουν πηγές της αστυνομίας στην εφημερίδα “Χαρέτζ” καθώς έχει προγραμματιστεί αντιδιδήλωση της ακροδεξιάς το βράδυ, προς υπεράσπιση του Νετανιάχου.

  • Το μέγεθος της κρίσης εκφράζεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως» το νομοθετικό έργο επί του νομοσχεδίου για την δικαστική μεταρρύθμιση

Εξάλλου, στην τεράστια διαδήλωση που συγκροτήθηκε από το πρωί μπροστά στο κοινοβούλιο συμμετείχαν και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

  • Οι ισραηλινές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο έλαβαν οδηγία να συμμετάσχουν στην σημερινή γενική απεργία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με επιστολή της ένωσης των εργαζομένων που ήρθε σε γνώση του Reuters.

Κι ενώ στους δρόμους του Ισραήλ εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ, άλλο κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, κάλεσε μέσω του Twitter τους συναδέλφους του «να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για μία παύση στην νομοθετική μεταρρύθμιση».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απομάκρυνση του Γιοάβ Γκαλάντ. Το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί αυτήν την στιγμή, απέναντι στις απειλές που προέρχονται από όλα τα μέτωπα, να επιτρέψει αλλαγή του υπουργού Αμυνας», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γιούλι Εντελστάιν, κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου.

«Δεδομένης της κατάστασης, είναι προφανές ότι δεν είναι η στιγμή για αλλαγή υπουργού Αμυνας», δήλωσε ο Γιούλι Εντελστάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Κλιμακώνεται η κρίση στο Ισραήλ: Σε γενική απεργία καλούν τα συνδικάτα, σταμάτησαν οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: