Δεν εκτονώνεται η κατάσταση στη Γαλλία: Oι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, ενώ άνοιξε νέο μέτωπο με την ιδιωτικοποίηση του νερού

Oχήματα της αστυνομίας φλέγονται στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στο χωριό Sainte-Soline όταν πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού. EPA/CAROLINE BLUMBERG




Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, δοκιμάζοντας τον πρόεδρο Μακρόν όσον αφορά στον χειρισμό των αντιδράσεων που έχουν εξελιχθεί σε πολιτική κρίση.

Νέες απεργίες έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τρίτη, αφού οι αυθόρμητες διαμαρτυρίες έχουν μετατραπεί σε βίαιες διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, αναγκάζοντας το Μπάκινγκαμ να αναβάλει μια προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου.

Παράλληλα, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει να δεχθεί την εβδομάδα της 3ης Απριλίου τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους συλλογικοτήτων, με στόχο “να υπάρξει ηρεμία στη χώρα”, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία το Σάββατο κοντά στο χωριό Sainte-Soline στη δυτική Γαλλία για τα σχέδια κατασκευής μιας δεξαμενής νερού, στα οποία αντιδρούν οι οικολόγοι.

Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βλήματα και έβαλαν φωτιά σε φορτηγά, ενώ οι αστυνομικοί με τετράτροχες μοτοσικλέτες προσπάθησαν να ελέγξουν το πλήθος και έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, γεγονός που οδήγησε σε νέες επικρίσεις από ορισμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης για τις σκληρές αστυνομικές τακτικές.

Οι διαμαρτυρίες κατά των αντιδημοφιλών συνταξιοδοτικών σχεδίων του Μακρόν έχουν πάρει μια πιο απρόβλεπτη τροπή από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου για να περάσει τον νόμο, οδηγώντας σε αντιδράσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Αφού περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες σε όλη τη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στο κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα η αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα.

Τα εργατικά συνδικάτα και οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Μακρόν να αποσύρει τη μεταρρύθμισή του, η οποία θα αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θα απαιτεί από τους ανθρώπους να εργάζονται για 43 χρόνια για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη.

Ο Laurent Berger, ο ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδιά της, λέγοντας ότι η αυξανόμενη βία στο περιθώριο των διαδηλώσεων είναι ανησυχητική.

Ο Μακρόν παρέμεινε σταθερός, υποστηρίζοντας ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να παραμείνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση της ηλικίας συνταξιοδότησης και κάλεσε σε ηρεμία.

Η γαλλική αστυνομία έχει κατηγορηθεί από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και νομικούς ακτιβιστές ότι κατέφυγε σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 16 Μαρτίου, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και αρκετές γαλλικές ομάδες για τα δικαιώματα έχουν δηλώσει ότι πολλές συλλήψεις έγιναν χωρίς λόγο και χωρίς νομική βάση.

Σε πολιτικό επίπεδο, η δημόσια αντίδραση έχει ωφελήσει μέχρι στιγμής το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Ifop στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Η υποστήριξη για το RN θα αυξανόταν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 26% αν διεξάγονταν τώρα βουλευτικές εκλογές, σε σύγκριση με το 19,2% που είχε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Η υποστήριξη για το κόμμα του Μακρόν, το οποίο δεν έχει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή αλλά εξακολουθεί να κατέχει τις περισσότερες έδρες, θα υποχωρούσε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, έδειξε η δημοσκόπηση.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Eίναι η Γερμανία το επόμενο θέατρο κοινωνικών συγκρούσεων στην Ευρώπη; H δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και οι διαφορές με τη Γαλλία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: