Εκτόνωση μέσα από προφορικές διαβεβαιώσεις του Μπαν κι Μουν στον Αναστασιάδη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δέκα λεπτά κράτησε η τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτονώθηκε η κρίση, η οποία προκλήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος βρισκόταν χθες στο Τόκυο της Ιαπωνίας για τη σύνοδο των G-7, είπε πως κατανοεί την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη για την πρόσκληση προς Ακιντζί για συμμετοχή στο δείπνο, που δόθηκε με ευκαιρία του διεθνούς φόρουμ για την ανθρωπιστική κρίση, που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και φιλοξενήθηκε από την Τουρκία. Δεν ήταν πρόθεσή του, αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Ακιντζί, να προκληθεί αναστάτωση.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση του Διεθνούς Οργανισμού, στην οποία προδήλως να υπήρχε διαχωρισμός πως «ένα είναι ο διακοινοτικός διάλογος μεταξύ δύο κοινοτήτων και άλλο είναι το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεθνώς αναγνωρίζεται».

Λίγο αργότερα, εκδόθηκε ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, το περιεχόμενο της οποίας ήταν ευθυγραμμισμένο με την απαίτηση της Λευκωσίας. Ωστόσο, ο συντάκτης της ανακοίνωσης, Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συμπεριέλαβε αναφορά και για το πρόσωπό του, γεγονός που φαίνεται να μην άρεσε στη Λευκωσία, κυρίως, γιατί αυτός θεωρείται ο αίτιος για τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Στη γραπτή ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και πως ο Γ.Γ. επανέλαβε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο διακοινοτικός διάλογος που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στοχεύει στην επίτευξη διευθέτησης του προβλήματος στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη δεύτερη παράγραφο της ανακοίνωσης, ο Γ.Γ. «εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στον ρόλο που διαδραματίζει ο Ειδικός Σύμβουλός του, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στην προώθηση αυτού του στόχου, υπογραμμίζοντας ότι έχει την υποστήριξη όχι μόνον του ιδίου, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας». Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει, τέλος, τους δύο ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου, μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο απαράδεκτο status quo, προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.

Ακολούθησε γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημείωνε πως ο Πρόεδρος εκφράζει την ετοιμότητά του για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, νοουμένου ότι θα υπάρξει αλληλοσεβασμός μεταξύ των συνομιλητών, αλλά και νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα από τον οιονδήποτε εμπλέκεται στη διαδικασία, που το μόνο που θα πετύχαινε είναι την υπόσκαψη τής εν εξελίξει προσπάθειας. Οι αναφορές αυτές αφορούν τόσο τον κ. Άιντα όσο και την τουρκική πλευρά. Ο Εκπρόσωπος σημειώνει πως «μέσα από την ανακοίνωση των Ην. Εθνών δίδονται απαντήσεις σε όσους επεδίωξαν στην Κωνσταντινούπολη να προβάλουν και να προωθήσουν μια εσφαλμένη εικόνα περί αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές».

ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Την κατεχόμενη Κύπρο θα επισκεφθεί την 1η Ιουνίου ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yildirim, πραγματοποιώντας το πρώτο ταξίδι του εκτός χώρας από της ανάληψης των καθηκόντων του και εντεύθεν.

Αυτό μεταδόθηκε από τουρκικά ΜΜΕ ενώ στον νέο Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης Tugrul Turkes ανατέθηκαν, κατά την πρώτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα καθήκοντα του συντονισμού αναφορικά με την Κύπρο.

Ο Tugrul Turkes, που είναι κυπριακής καταγωγής, είχε τις ίδιες αρμοδιότητες και επί κυβέρνησης του τέως Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτε δεν αλλάζει σε σχέση με το Κυπριακό.

ΑΚΙΝΤΖΙ: «Προκαλούν φουρτούνα σε εάν κουτάλι νερό» – «Ένας ηγέτης μόνο να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Κύπρο στη Σύνοδο δεν είναι δίκαιο»

Η διαδικασία των συνομιλιών είναι μια διαδικασία με ανεβοκατεβάσματα, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι αν αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι βρισκόμαστε στην ανηφόρα «ελπίζω ότι αυτό θα είναι προσωρινό». Ως τ/κ πλευρά η θέση τους, συνέχισε σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ήταν σε εκείνη την Σύνοδο και θα μπορούσαν να είναι ως ένας από τους ίσους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο εδώ και 53 χρόνια έχουμε τεθεί εκτός και δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Ένας ηγέτης μόνο να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Κύπρο στη Σύνοδο δεν είναι δίκαιο, ανέφερε λέγοντας ότι στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν μόνο οι χώρες μέλη του ΟΗΕ αλλά είχαν κληθεί και άλλοι, θα μπορούσε και το ψευδοκράτος, αν και δεν αναγνωρίζεται, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Όμως εκτός Συνόδου, στο περιθώριο της Συνόδου, η πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για ένα δείπνο που διοργάνωσε ο ίδιος, έγινε αποδεκτή, σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι εάν μέχρι ενός σημείου μπορεί να καταλάβει την ε/κ πλευρά που προκαλεί «φουρτούνα σε ένα κουτάλι νερό», ωστόσο – είπε – «δεν μπορώ να καταλάβω τις επικρίσεις στην τ/κ πλευρά».

Αυτοί που τον επικρίνουν, πρόσθεσε, επειδή πήγε στο δείπνο, αν δεν πήγαινε και ήταν μόνο οι Ε/κ θα έλεγαν που είναι ο Ακιντζί, ορίστε η Τουρκία τον εξοστράκισε και αναγνωρίζει μόνο τους Ε/κ. Αυτοί που θα τα έλεγαν αυτά είναι οι ίδιοι άνθρωποι είπε με έντονο ύφος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: