‘Ετοιμάζουν αντεπίθεση οι Ουκρανοί: Κρατάμε το Μπαχμούτ, λένε, “αγοράζουμε χρόνο” [videos]

FILE PHOTO: Ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ εξαπολύουν αντιαεροπορικά πυρά. EPA, SERGEY SHESTAK




Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται την Κυριακή για μια επερχόμενη αντεπίθεση, με ανώτατο διοικητή να λέει ότι η συνεχιζόμενη υπεράσπιση του Μπαχμούτ από τις δυνάμεις του απέναντι στις σκληρές και συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, είναι απαραίτητη για να «αγοράσει χρόνο» για την αντεπίθεση.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σήμερα, την ίδια ώρα που οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι η πρώτη γραμμή έχει πλέον μετατοπιστεί στη μάχη για τον  Μπαχμούτ — τη μεγαλύτερη και πλέον αιματηρή μάχη από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας εδώ κι ένα χρόνο — αλλά ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική προέλαση στην κατεστραμμένη πόλη θα ήταν “μεγάλη πρόκληση”.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν την δυνατότητα των Ουκρανών να συνεχίσουν να ελέγχουν την πόλη,  αλλά ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Oleksandr Syrsky, είπε ότι βοηθά να κερδηθεί χρόνος για την προετοιμασία της επερχόμενης αντεπίθεσης.

«Οι πραγματικοί ήρωες τώρα είναι οι υπερασπιστές που κρατούν στους ώμους τους το ανατολικό μέτωπο και προκαλούν τις βαρύτερες δυνατές απώλειες, χωρίς να φείδονται ούτε οι ίδιοι ούτε ο εχθρός», φέρεται να είπε ο Syrsky .

  • «Είναι απαραίτητο να κερδίσουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε εφεδρεία και να ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση, η οποία δεν είναι μακριά».

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, είπε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν κοντά στο διοικητικό κέντρο της πόλης.

Από μια ταράτσα ενός πολυώροφου κτιρίου στο Μπαχμούτ, όπως λέει, ο Πριγκόζιν φαίνεται να δείχνει προς ένα κτίριο στο βάθος.

«Αυτό είναι το κτίριο της διοίκησης της πόλης, αυτό είναι το κέντρο της πόλης», είπε, ντυμένος με πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Είναι ένα χιλιόμετρο και διακόσια μέτρα μακριά».

Μιλώντας καθώς ακούγονται βολές πυροβολικού στο βάθος, ο Πριγκόζιν λέει ότι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να λάβει περισσότερα πυρομαχικά από τον στρατό και να «προχωρήσει».

Οι σφαγείς μισθοφόροι της Wagner ηγούνται των επιθέσεων εναντίον πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Μπαχμούτ. Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

  • Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν «περισσότερες από 100 εχθρικές επιθέσεις» την τελευταία ημέρα κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

 “Φονική ζώνη ” 

Σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Olga Stefanishyna υπογράμμισε το ανθρώπινο κόστος της επίθεσης της Ρωσίας στο Μπαχμούτ.

«Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν σε αυτή τη μάχη», είπε. «Η ανθρώπινη μάζα του πεζικού τους είναι ένα τρομερό όπλο, φαίνεται ανεξάντλητο σε όγκο και σε χρόνο».

Αλλά ακόμα κι αν καταλάβουν αυτή τη «μικρή πόλη», πρόσθεσε, «δεν θα επηρεάσει τους στρατηγικούς διαδρόμους που εξακολουθούμε να ελέγχουμε στην περιοχή».

  •  Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο ποταμός Μπαχμούτκα,  στο κέντρο της πόλης, σηματοδοτεί τώρα τη γραμμή του μετώπου.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τα δυτικά της πόλης και κατέστρεψαν βασικές γέφυρες πάνω από τον ποταμό, ο οποίος διασχίζει μια λωρίδα ανοιχτού εδάφους πλάτους 200-800 μέτρων», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή η περιοχή έχει μετατραπεί σε φονική ζώνη, γεγονός που καθιστά πιθανότατα μια μεγάλη πρόκληση για τις δυνάμεις της Wagner που προσπαθούν να συνεχίσουν την μετωπική τους επίθεση προς τα δυτικά».

Παράλληλα με την μάχη στο Μπαχμούτ, ο επικεφαλής της Wagner , σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα εξουσίας με το υπουργείο Άμυνας.

Έχει διεκδικήσει πολλές φορές νίκες στο πεδίο της μάχης πριν  από τον ρωσικό στρατό, έχει επικρίνει τους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας και έχει κατηγορήσει τον στρατό ότι δεν μοιράζεται πυρομαχικά με τις μισθοφορικές του δυνάμεις .

Χθες  Σάββατο είπε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει συγχώρεση από τους ανώτατους διοικητές της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα φάνηκε να κοροϊδεύει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Είπε ότι ήταν «εξαιρετικοί στρατιωτικοί διοικητές» και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί ηγέτες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Γκεόργκι Ζούκοφ και Αλεξάντερ Σουβόροφ «θα μπορούσαν να έχουν μάθει» από αυτούς.

“Υποστηρίζω απολύτως — πλήρως — όλες τις πρωτοβουλίες τους”, πρόσθεσε ο Πριγκόζιν.

 

 

 

Με πληροφορίες από AFP/KyivPost

 

Στα χέρια των δολοφόνων της Wagner το ανατολικό τμήμα της Μπαχμούτ: Στον ποταμό που διασχίζει την πόλη βρίσκεται πλέον η πρώτη γραμμή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: