Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Οι εκλογές στο ΔΗΣΥ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου ενώ οι εφημερίδες του Σαββάτου προβάλλουν επίσης το «κραχ» στις αγορές λόγω της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank

Επίσης προβάλλονται οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών ότι εξετάζεται δέσμη μέτρων σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων και ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παγκόσμιο κραχ στα χρηματιστήρια», κάνει λόγο για πανικό από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley με πτώση μετοχών και στην Ευρώπη και σημειώνει πληροφορίες της New York Times για συγκλονισμό της διεθνούς αγοράς και ότι άρχισαν οι εκροές καταθέσεων.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες μέλη του ΔΗΣΥ προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος. Αλλού αναφέρεται στην έκκληση του Υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες να αποφύγουν τις εκποιήσεις και ότι εξετάζονται μέτρα για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Αλλαγή φρουράς, γενιάς και σελίδας για τον ΔΗΣΥ» και γράφει ότι 50 χιλιάδες μέλη του ΔΗΣΥ αποφασίζουν σήμερα τον/την νέα ηγέτη/τιδα του κόμματος μεταξύ των διεκδικητών Αννίτας Δημητρίου και Δημήτρη Δημητρίου, σε μια εκλογική διαδικασία πρωτόγνωρη για το κόμμα.

Αλλού αναφέρεται σε εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ με την οποία προειδοποιεί τους επικεφαλής τμημάτων και υπηρεσιών με ποινικές και πειθαρχικές διώξεις και αστικές αγωγές σε περίπτωση που δεν ακολουθούν πιστά τις διαδικασίες σύναψης αγοράς υπηρεσιών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε θάνατο 33χρονου, ο οποίος την προηγούμενη μέρα επισκέφθηκε τον προσωπικό του ιατρό, ο οποίος του έδωσε παυσίπονα και τον έστειλε σπίτι του.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Ετοιμάζουν λύση για τις εκποιήσεις», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών αναζητεί συνολική λύση για την ανοικτή πληγή των κόκκινων δανείων και των εκποιήσεων και ζήτησε χρόνο για να κατατεθεί πακέτο προτάσεων, καλώντας τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων σε αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις εκποιήσεις.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εργασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στον χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Αλλού αναφέρεται σε σήμα κινδύνου από τους δικηγόρους και γράφει ότι σε τεντωμένο σχοινί οδεύει η μεταρρυθμιση.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Κίνδυνος ξανά για παραγραφή των ευθυνών για τον Συνεργατισμό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι επανέρχεται ο κίνδυνος για παραγραφή των αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού και αναφέρεται στην πρόταση του ΑΚΕΛ για παράταση του χρόνου παραγραφής για ακόμη 12 μήνες.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέο σοβαρό επεισόδιο σχολικής ρατσιστικής βίας που αφορά ομαδική επίθεση μαθητών εναντίον συμμαθητή τους από το Κονγκό. Αλλού κάνει λόγο για αυξήσεις – φωτιά στις ταρίφες στο Λιμάνι Λεμεσού από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τους ιδιώτες διαχειριστές.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δεν θα εγκαταλείψω τη θέση μου στο πανεπιστήμιο» και γράφει ότι η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρομου δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από τη θέση της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εκτός και της ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Αλλού γράφει ότι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων ανακοίνωσε ότι το 2022 τα μικτά έσοδα από το στοίχημα έφθασαν τα €960 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε ετήσια βάση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας φαύλος κύκλος ενδέχεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις αυξανόμενες τιμές των ενοικίων στην Κύπρο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Στην Αθήνα ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: