Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ο Ερντογάν αουτσάιντερ: Επισήμως εκλογές στις 14 Μαΐου για διαχείριση της ήττας

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




Μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις και παρά τη συμβουλή πόλλών στενών του συνεργατών ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 14 Μαΐου.

Με τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσνταάρογλου να προηγείται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος Ερντογάν ελπίζει στη δύναμη της συνήθειας και στην γενικευμένη παροχολογία που έχει επιδοθεί.

Όμως η οργή μεγάλης μερίδας του Τουρκικού λαού δείχνει να μην κοπάζει καθώς στα τεράστια προβλήματα της οικονομίας και στον πληθωρισμό που φτωχοποιεί καθημερινά τους πολίτες έχουν προστεθεί οι σεισμοί. Και κυρίως οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί που προέρχονται από τις άθλιες κατασκευές που γκρεμίστηκαν σαν τραπουλόχαρτα. Κατασκευές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν γίνει από «προεδρικούς« εργολάβους, φίλους, υποστηρικτές και ευνοούμενους του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές για την 14η Μαΐου υπογράφοντας την απόφαση κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με όλους τους έγκυρους αναλυτές η ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν θα φέρει σεισμικές αλλαγές στην Τουρκία καθώς ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να ξεριζώσει όλα τα πλοκάμια που έχουν αγκαλιάσει ασφυκτικά και την τελευταία θέση της δημόσιας διοίκησης καθώς όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν συστηματικά εκδίωξε κάθε έναν και κάθε μία που δεν του δήλωναν τυφλή υποταγή.

Και εκτός από αυτό θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας για διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και παρακρατικές δραστηριότητες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας που ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αλλάξει δίνοντας υπερεεξουσίες στον πρόεδρο δεν έχει δικαίωμα για τρίτη υποψηφιότητα, κάτι που καλείται να επιχειρήσει να ξεπεράσει με συμπαραστάτη την πλήρως χειραγωγημένη ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΚ
Ελλάδα Αθήνα 

Χωρίς τέλος η κρίση στον Λίβανο: Κλείνουν και πάλι οι εμπορικές τράπεζες ενώ η κοινωνία βυθίζεται στην απόγνωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: