Ο “Γκάντι της Τουρκίας” απειλεί με ήττα τον Ταγίπ Ερντογάν: Μπορεί ο “Σουλτάνος” να ηττηθεί από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Το προεκλογικό τοπίο στην Τουρκία άρχισε να ξεκαθαρίζει. Μετά τα μένω φεύγω του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ από την συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, την μάχη απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Μαΐου θα την δώσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του κεμαλικού CHP.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και είναι πανέτοιμα για την πιο κρίσιμη αναμέτρηση της τελευταίας εικοσαετίας. Αν τελικά διεξαχθεί γιατί δεν είναι και λίγοι αυτοί που φοβούνται πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει να ακυρώσει τις εκλογές, αν θεωρήσει πως δεν μπορεί να τις κερδίσει.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, γνωστός και ως ο «Γκάντι της Τουρκίας», επειδή μοιάζει εμφανισιακά με τον Ινδό ηγέτη, καλείται να σπάσει την 20ετή και πλέον κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και να φέρει την αλλαγή. Το ερώτημα είναι αν μπορεί και αν έχει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν.

  • Οι περισσότεροι συμφωνούν πως δεν έχει την πολιτική χροιά και το χάρισμα που απαιτείται για να επικρατήσει του λαϊκιστή Τούρκου προέδρου. Δεν είναι εκρηκτικός χαρακτήρας, οι πολιτικές του θέσεις δεν εξάπτουν κανένα ενθουσιασμό και προέρχεται από ένα κόμμα που έχει ταυτιστεί με το τουρκικό βαθύ κράτος.

Επιπλέον, σε πολλά θέματα ακολουθεί την ατζέντα με τον Τούρκο πρόεδρο, πλειοδοτώντας πάνω σε αυτή, ιδίως μάλιστα στον εθνικισμό. Του λείπει η δύναμη που έχει ο αντίπαλός του να συγκεντρώνει και να αιχμαλωτίζει το κοινό, ενώ δεν έχει σαφές ή πειστικό όραμα για το πώς θα είναι η μετά-Ερντογάν εποχή.

Από την άλλη, όμως μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως η οικονομία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και πως στην κοινωνία υπάρχει πολύ μεγάλη γκρίνια για την εκτόξευση του κόστους ζωής. Ζητήματα άλλα όπως η εκτεταμένη διαφθορά και ο ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης προκαλεί αντιδράσεις, ενώ και η κακή διαχείριση των πρόσφατων φονικών σεισμών, όπως και οι αποκαλύψεις για τις κακοτεχνίες και τις παρατυπίες στην οικοδομική βιομηχανία του προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας των έξι δείχνουν πως η υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσνταρόγλου έχει δυναμική.

Αν οι εκλογές γίνουν και το κυριότερο αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν βάλει το χέρι του, ώστε να διασφαλίσει πως θα κερδίσει, η αντιπολίτευση μπορεί να αναδειχθεί νικητής. Ο δρόμος, όμως μέχρι να φτάσει εκεί δεν θα είναι καθόλου εύκολος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Κιλιτσνταρόγλου εναντίον του αυταρχικού Ερντογάν για να νικήσει η Δημοκρατία: Το δύσκολο στοίχημα της τουρκικής αντιπολίτευσης, όλα ανοιχτά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: