Ίσως αυτή η τραγωδία στα Τέμπη και η θυσία τόσων αθώων ανθρώπων να ταράξει επιτέλους τα λιμνάζοντα νερά: Η αρχαία τραγωδία της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) παραβρέθηκε στην κηδεία του 35χρονου μηχανοδηγού Σπύρου Βούλγαρη, θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στο κοιμητήριο Καισαριανής, Αθήνα, Τρίτη 07 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

«Κυρίως σε ανθρώπινο λάθος» απέδωσε την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ίσως να σκέφτηκε τη γνωστή ρήση του διάσημου μαθηματικού του Πρίνστον, Τζον Γουίλντερ Τάκει:

«Μια πρόχειρη απάντηση στη σωστή ερώτηση, συχνά ασαφής, είναι πολύ καλύτερη από μια σωστή απάντηση στη λάθος ερώτηση».

Και η ερώτηση για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας –της χειρότερης στην ιστορία των σιδηροδρόμων στη χώρα, είναι αμείλικτη:

Αν ο σταθμάρχης δεν είχε κάνει το μοιραίο λάθος, οι αιτίες που προκάλεσαν το μακελειό θα έπαυαν να υπάρχουν; Όσο και αν ο μοιραίος σταθμάρχης είχε περάσει σχεδόν μια δεκαετία μετακλητός σε πολιτικές θέσεις και η τοποθέτησή του στο κρίσιμο σιδηροδρομικό πόστο της Λάρισας, πριν την τραγωδία είχαν ακουστεί όλοι οι πιθανοί συναγερμοί.

Με ανακοινώσεις των σωματείων και παραιτήσεις των ειδικών έναν χρόνο πριν. Με την παραπομπή ακόμη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν μόλις πριν 15 ημέρες, με την κατηγορία της παραβίασης των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών κανόνων.

  • Κι όμως ο πρωθυπουργός μοιραία, είχε προγραμματίσει επίσκεψη το ίδιο πρωί στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει το υπερσύγχρονο… νέο κέντρο επικοινωνίας και συντονισμού των σιδηροδρόμων σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση…

Η σύγκρουση των δύο τρένων ήταν δυστυχώς αναμενόμενη να συμβεί κάποια στιγμή. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας δεν είναι όμως μόνο τεχνολογικά καθυστερημένο αλλά και πολύ περιορισμένο. Η πιο πολυσύχναστη γραμμή είναι αυτή που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.

Η άλλη γραμμή που θα έπρεπε να συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα έχει σταματήσει εδώ και καιρό στην πόλη του Κιάτου, όπου οι επιβάτες κατεβαίνουν από το τρένο και συνεχίζουν με λεωφορείο.

Η Ελλάδα ανέκαθεν επικεντρωνόταν στις αεροπορικές και οδικές μεταφορές. Είναι δυστυχώς η χώρα με τους πιο επικίνδυνους σιδηροδρόμους στην Ευρώπη: την τελευταία δεκαετία, θρηνήσαμε 137 νεκρούς και 97 σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους, σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.

Υπάρχουν στη χώρα ακόμη 1.263 ισόπεδες διαβάσεις, σχεδόν διπλάσιες από αυτές στην υπόλοιπη ΕΕ, και οι μισές από αυτές είναι αφύλακτες.

Δυστυχώς, η νέα τραγωδία φέρνει στον νου τις επισημάνσεις των Αρχαίων ημών προγόνων: Από τον Όμηρο ως τον Αισχύλο: Πάντα υπάρχει ένα απρόσμενο γεγονός που αλλάζει τη ζωή και τη μοίρα μας. Ίσως αυτή η τραγωδία και η θυσία τόσων αθώων ανθρώπων να ταράξει επιτέλους τα λιμνάζοντα νερά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝ

ΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ούτε έργα σηματοδότησης από το ελληνικό Δημόσιο, ούτε λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου ασφαλείας των σιδηροδρόμων: “Ο σπόρος του δράκου”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: