Απέλαση και δια βίου απαγόρευση εισόδου στη Βρετανία για τους παράτυπους μετανάστες της Μάγχης: Δρακόντεια νομοθεσία αναγγέλλει ο Σούνακ

FILE PHOTO: Η κορυφαία εθνικότητα παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία που έφτασα το 2022 ήταν Αλβανοί, ακολουθούμενοι κατά σειρά από Αφγανούς, Ιρανούς, Ιρακινούς και Σύρους. EPA, Stuart Brock




Απέλαση από το Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευση μελλοντικής εισόδου στη χώρα και αφαίρεση του δικαιώματος αίτησης για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η βρετανική κυβέρνηση για τους μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μέσω «παράνομων» οδών.

Παρά τις υποσχέσεις του Brexit περί «ανάκτησης του ελέγχου» των συνόρων, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με σημαντική αύξηση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών. Αριθμός ρεκόρ περισσότερων από 45.000 ανθρώπων έφτασαν στη χώρα μέσω της Μάγχης πέρυσι, αυξάνοντας την πίεση στον Σούνακ.

  • Όλες οι λεπτομέρειες αναμένονται αύριο Τρίτη, πιθανότερη ημέρα υποβολής του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση νόμου θα αντιμετωπίζει τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους και είναι «νομικά συμπαγής».

  • Έντονες είναι πάντως οι αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο Προσφύγων σημείωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν «σε μετέωρη κατάσταση».

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Ένβερ Σόλομον, ο νέος νόμος δε θα σταματήσει τις λέμβους στη Μάγχη, αλλά απλά θα αφήσει ευάλωτους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γνήσιους πρόσφυγες, σε κατάσταση εκκρεμότητας σε εγκαταστάσεις κράτησης με μεγάλο κόστος για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει συμπεριλάβει πάντως στις πέντε κορυφαίες προτεραιότητες του το «να σταματήσουν οι λέμβοι», έχοντας πει χαρακτηριστικά: «Αν έρθετε εδώ παρανόμως, δεν θα μπορέσετε να μείνετε».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτεί και θα υποχρεώνει την Υπουργό Εσωτερικών να απελαύνει στη Ρουάντα (με την οποία τη Βρετανία έχει σχετική συμφωνία) ή σε άλλη ασφαλή «τρίτη» χώρα το συντομότερο «πρακτικά» δυνατόν όσους μετανάστες φτάνουν σε βρετανικό έδαφος μέσω Μάγχης και να τους επιβάλλει απαγόρευση επιστροφής.

  • Αυτή τη στιγμή όσοι μετανάστες προτίθενται να ζητήσουν άσυλο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία από τη χώρα υποδοχής υπό τη σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και υπό την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα όμως με την Daily Mail, διάταξη του νέου νομοσχεδίου περί Παράνομης Μετανάστευσης αναμένεται να προβλέπει ένα «φρένο δικαιωμάτων» ώστε να επιτρέπεται η παράκαμψη αυτών των διεθνών συμβάσεων.

Το Συμβούλιο Προσφύγων τονίζει πως η διάταξη αυτή «συνθλίβει» τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τις διεθνείς συμβάσεις να δίνει σε όσους θέλουν άσυλο στη χώρα δίκαιη πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο βρετανικός Ερυθρός Σταύρος έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητική» νομοθετική πρόταση.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις ασύλου στη Βρετανία. Από την αρχή του έτους περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με κατεύθυνση τη Βρετανία, ενώ συνολικά το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 45.756, μια αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2021.

Η κορυφαία εθνικότητα παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία που έφτασα το 2022 ήταν Αλβανοί, ακολουθούμενοι κατά σειρά από Αφγανούς, Ιρανούς, Ιρακινούς και Σύρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ

Οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεση στο Μπαχμούτ με φτυάρια του 1869: Χωρίς πυρομαχικά θα καταρρεύσουμε λέει ο Πριγκόζιν της Wagner [χάρτες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: