Εφτασαν στη… Μόσχα οι Ουκρανοί; Θρίλερ με drone που συνετρίβη στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας με πιθανό στόχο την Gazprom

Photo via Twitter @ Anton Gerashchenko




Ως προσπάθεια να στοχοποιηθούν μη στρατιωτικές υποδομές βλέπει το Κρεμλίνο τo περιστατικό με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή της Μόσχας.

Ο περιφερειάρχης Αντρέι Βορόμπιοφ έκανε δηλώσεις αφού προηγουμένως το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Ρωσία.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την όποια επίθεση στη Ρωσία.

Στην περιοχή ενεργοποιείται ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom κοντά στο χωριό Gubastovo, περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τη Μόσχα. Εκεί και συνετρίβη το drone.

Η Gazprom δήλωσε πάντως στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι επιχειρήσεις της στην περιοχή (Κολόμνα) δεν διεκόπησαν.

Ο στόχος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κολόμνα «ήταν πιθανώς μια μη στρατιωτική υποδομή, η οποία δεν υπέστη ζημιές», σημείωσε ο Βορόμπιοφ στο Telegram.

«Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές στο έδαφος. Η FSB (Ρωσική υπηρεσία ασφαλείας) και άλλες αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνα”, πρόσθεσε.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους δείχνουν ένα κατεστραμμένο drone σε ένα χιονισμένο χωράφι μπροστά από ένα δάσος. Η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της Gazprom είναι πυκνά δασωμένη.

Η εμφάνιση του drone ταιριάζει με αυτή του UJ-22 Airborne, προϊόν της ουκρανικής κατασκευάστριας εταιρείας Ukrjet, το οποίο έχει επαρκή αυτονομία (800 km)  για να φτάσει στην περιοχή Κολόμνα από την Ουκρανία.

Η φωτογραφία είναι σίγουρα πρόσφατη, σημειώνει το BBC, επικαλούμενο μια τεχνική διασταύρωσης.

Την φωτογραφία του drone δημοσίευσε στο twitter o Αντόν Γκερασένκο (Anton Gerashchenko), σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, δημοσίευσε στο Twitter

«Είναι περισσότερο από 500 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία. Σύντομα ο Πούτιν μπορεί να φοβηθεί πολύ να εμφανιστεί δημόσια καθώς τα drones μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες αποστάσεις», έγραψε ο Γκερασένκο δίπλα στη φωτογραφία.

Εάν η Ουκρανία βρίσκεται πράγματι πίσω από το drone της Κολόμνα, τότε θα πρόκειται για την πιο κοντινή απόπειρα (αντ)επίθεσης με drone στην ρωσική πρωτεύουσα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Το συμβάν έρχεται σε χροπμική στιγμή που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Ρωσία.

Το υπουργείο κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη «για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή του Κρασνοντάρ και στη Δημοκρατία των Αδύγεων», προσθέτοντας ότι «εξουδετερώθηκαν από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου».

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις στη ρωσική στρατιωτική υποδομή κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά το Κίεβο δεν το επιβεβαίωσε.

Υπενθυμίζεται ότι επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αεροπορική βάση βομβαρδιστικών στη νότια Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο άφησε πίσω του τρεις ανθρώπους νεκρούς.

Ο ουκρανικός στρατός δεν είχε παραδεχθεί επισήμως την επίθεση, αλλά ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ είχε πει ότι οι εκρήξεις ήταν αντίπραξη για όσα έχει κάνει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος.

Λίγες εβδομάδες πριν από εκείνη την επίθεση, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για παρόμοια επίθεση στο ίδιο αεροδρόμιο, όπου βρίσκονται βομβαρδιστικά που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυραύλους στην Ουκρανία.

Τον δε Αύγουστο, μια σειρά εκρήξεων συγκλόνισε στρατιωτική βάση στην Κριμαία, κάτι που θεωρήθηκε ως σημαντική επέκταση της σύγκρουσης από την Ουκρανία στην Κριμαία. Η Ουκρανία ανέλαβε αργότερα την ευθύνη για αυτήν την επίθεση.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τη Τρίτη εντολή στην FSB να εντείνει τη δραστηριότητά της ενάντια σε ενέργειες «κατασκοπείας και δολιοφθοράς» από την Ουκρανία και τη Δύση.

Έδωσε δε εντολή στην FSB να ενισχύσει την ασφάλεια στα εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και είπε ότι οι μονάδες που αναπτύσσονται στα σύνορα πρέπει να σταματήσουν τις ομάδες σαμποτάζ και να αποτρέψουν τη διέλευση παράνομων όπλων και πυρομαχικών.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την αντικατασκοπεία μας γενικά, γιατί οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες ήταν παραδοσιακά πολύ ενεργές σε σχέση με τη Ρωσία», είπε.

«Και τώρα έχουν βάλει επιπλέον προσωπικό, τεχνικούς και άλλους πόρους εναντίον μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε ανάλογα».

Με πληροφορίες από BBC

Ξεκίνησε το “σιδηρούν παραπέτασμα” της Φινλανδίας: Φράχτης μήκους 200 χλμ με τη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: